Aplikacje pracujące na waszych serwerach.

Dyskusja w 'Serwer WEB i aplikacje (PHP oraz bazy danych SQL)' rozpoczęta przez użytkownika Viking, 27 Lipiec 2008.

Ładowanie...
  1. Viking
    Offline

    Viking Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    11 Lipiec 2008
    Wiadomości:
    39
    Miejscowość:
    Koszalin
    Local Time:
    22:41
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53A 1 GbE
    Tak sobie przeglądałem oficjalne forum QNAP'a z wątkiem dotyczącym aplikacji link które instalują użytkownicy na swoich serwerach i postanowiłem klepnąć taki wątek u nas.

    Ciekawi mnie, co w naszym kraju instalowane jest na serwerach QNAP'a... Ktoś może zaproponować jakieś sprawdzone aplikacje których sam używa. Chodzi tu o galerie, fora, multimedia...

    Ja jak na razie zamierzam odpalić silnik Serendipity (blog) którego używam jak dotąd na koncie swojego providera i który spisuje się dość dobrze, biorąc pod uwagę stare PHP i starego MySQL'a i nie możliwe jest działanie wszystkich opcji, dlatego zamierzam go w całości zmigrować na swojego QNAP'a, dodatkowo zamierzam odpalić jakąś sympatyczną galerię obrazków i tu zastanawiam się nad 4images który już był przezmnie testowany i przypadł mi bardzo do gustu. Dodatkowo chcę bez korzystania z serwerów swojego providera przenieść wszystkie działające swojej roboty stronki których używam w pracy odłączając się tym samym od wątpliwego działania serwerów WWW i MySQL swojego providera.

    Piszcie zatem co ciekawego działa na waszych serwerach. Mam nadzieję, że nie zostanę zlinczowany za ciekawość i "kopiowanie" wątku i pomysłu z oficjalnego forum. Nie wszyscy z nas porozumiewają się po angielsku. ;)
     
  2. Rubin
    Offline

    Rubin Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    14 Luty 2009
    Wiadomości:
    15
    Local Time:
    21:41
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Witam
    Bardzo ciekawy wątek do którego chętnie się przyłączę mimo, że dopiero planuję zakub Qnap TS-439PRO. Po co, właśnie by spróbować uciwc od provaidera a przynajmniej niew być zmuszonym do wykupu następnego bardzo drogiego serwera (koszt/mc.) Cieakwym na ile sobie planowany zakup poradzi z mioimi stronami i domenami no i ciekawe czy obsłuży wszystkich użytkowników.

    Mój Pomysł:
    Ale co mnie ciekawi najbardziej to to czy na takim TS-439PRO lub TS209+ można zrobic i jak serwer dla gry ? Nawet nie wiem jak takie coś dział, czy taki ser obsługuje tylko pakiety ? wtedy nie trzeba chyba dużych wymagań. Czy też muisi być bardzo wydajny bo musi obrabiać jakieś grafiki itp. Widziałem oferte firmy która życzyła sobie kosmiczne pieniadze za kosmiczny serwer dla gry, Potrzeba czy tylko markieting i chęć naciągnięcia klienta.
    Jaka gra ? A choćby np. Crysis Wars. Normalnie można w niej na jednym domowym wypasionym kompie włączyć coś jak opcja serwera i jeszcze dodatkowo samemu na tym grać + reszta innych użytkowników.

    Jak ktoś coś wie, będe wdzięczny. Pozdrówka
     
  3. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 032
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    22:41
    Oceny:
    +1 339 / 30 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    439, 509, 639 i 809 to NAS'y oparte o platforme x86. Jesli serwer gry jest napisany pod ta platforme i pod linuxa, to owszem bedzie to mozliwe.
     
  4. Rubin
    Offline

    Rubin Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    14 Luty 2009
    Wiadomości:
    15
    Local Time:
    21:41
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Witam, dzięki za szybką odp :)

    Czyli rozumiem, że poniżej Qnap TS-439 gra nie ma mozliwosci wogóle chodzić ? (synology DS207+ lub DS2009+ nie wchodza pod tym kątem w rachube, tak)

    Hmmm, co do tego x86, to chyba od pierwszych proc. 16bitowych do Intel core jest zachowana kompatybilność.
    Nie wiem co masz dokładnie na myśli z tym x86 ale gra chodzi np. na Intel Core Quad na systemach Windows XP i Vista 32 bit i 64 bit , co do linuxa to niestety nie mam pojecia.

    No nic, jak kupie Qnapa, powiesz mi jak to zrobić i spróbujemy :)
     
  5. hypnosiss
    Offline

    hypnosiss Moderator Contributor

    Dołączył:
    6 Lipiec 2008
    Wiadomości:
    321
    Miejscowość:
    Polska, Wrocław
    Local Time:
    21:41
    Oceny:
    +28 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-109/209 1 GbE
    nie rozśmieszaj mnie, serwery gier wymagają bardzo wydajny procesor.

    Przykładowo chcesz uruchomić od 2 do 3 serwerów Counter - Strike Source po ok 16 slotów na swoim dedyku.
    W tym przypadku to tylko Inter Core 2 Duo oferuje najleprza wydajność, chyba że chcesz większe pingi to wybierasz słabszy procesor.
    Tak, tak, również procesor wpływa na pingi w grze, nie tylko łącze ...
    Kolega ma firme hostingową to nie raz przesiadywał się między dedykami - doświadczenie go nauczyło .
    Teraz już wie że do serwerów gier procesor musi mieć też dużą pojemność cache ponieważ jest ważna, co niestety procesory AMD odpadają (z testów okazalo się że "cache" ma duży wpływ na jakość).

    Natomiast w przypadku QNAPa widze marne szanse, może pare osób wejdzie (na lanie) ale napewno nie będzie tego komfortu ;)
    Chętnie bym to dla Ciebie przetestował(z ciekawości), lecz maM 109-tke , nie da rady...

    Pozdrawiam.
     
  6. Rubin
    Offline

    Rubin Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    14 Luty 2009
    Wiadomości:
    15
    Local Time:
    21:41
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Dzięki za Odp.

    Mnie chodziło tylko o jeden serwer na 24-32 użytkowników. Miałem nadzieję, że da się to zrobić bo normalnie w opcjach gry sieciowej jest możliwe założenie własnego serwera gry z komputera na którym się gra, odpowiedzialny chyba jest od tego taki plik CrysisWarsDedicatedSerwer.

    Dokładnie to wygląda tak. Na normalnym domowym PC (do gier ;) Włączasz Crysis Wars, wchodzisz do gry przez intrernet, wchodzisz w opcje gry, zakładasz ilkoma kliknięciami własny serwer i już. Wchodzsz sobie na niego, wchodzą przyjaciele i inni i gracie. Wszystko we zasadzie jest obsługiwane ciągle z tego jednego PC-ta i idzie, ale wiadomo to go niepotrzebnie obciąża, zasoby są bardziej potrzebne dla gry. Dlatego też myślałem że można serw założyć by za QNAPie a spokojnie grać z PC-ta

    Najgorsze że naprawdę na temat serwerów gier nie wiem zupełnie nic, dlatego sorry jeśli dla kogoś moje wywody i pytania wydają się głupawe :)

    HYPNOSIS dzięki za jakieś światło w tunelu :)

    A tak wogóle to temat się trochęrozwinął i może trzeba by go przenies do innego działu bo tu zaczyna być nie na temat który ktoś zainicjował.

    Pozdrówka
     
  7. hypnosiss
    Offline

    hypnosiss Moderator Contributor

    Dołączył:
    6 Lipiec 2008
    Wiadomości:
    321
    Miejscowość:
    Polska, Wrocław
    Local Time:
    21:41
    Oceny:
    +28 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209
    Ethernet:
    1 GbE
  8. Rubin
    Offline

    Rubin Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    14 Luty 2009
    Wiadomości:
    15
    Local Time:
    21:41
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Dzięki hypnosiss za link, na pewno z nirgo skorzystam jak bedzie t ak daleko :)
     
  9. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 032
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    22:41
    Oceny:
    +1 339 / 30 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    ale rozumiem ze macie wersje linuxowe takich serwerow gier? to nie moze byc Windowsowa wersja!
     
  10. hypnosiss
    Offline

    hypnosiss Moderator Contributor

    Dołączył:
    6 Lipiec 2008
    Wiadomości:
    321
    Miejscowość:
    Polska, Wrocław
    Local Time:
    21:41
    Oceny:
    +28 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-109/209 1 GbE
    tak tak, są spycjalne wersje linuxowe , spokojnie :)
    ale jak mówiłem mogą być problemy...
     
  11. Rubin
    Offline

    Rubin Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    14 Luty 2009
    Wiadomości:
    15
    Local Time:
    21:41
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Tak to pewnie będzie cośw linuksie bo odpala się takie okno jak w Dos-ie. Prawdopodobnie to obsługuje tylko chyba jakieś pakiety a cała rzecz obróbki odbywa siępo stronie graczy na ich komputerach. Tak myśle, jak się coś uda to oczywiście napisze o tym. Na razie Qnap stanął pod znakie mzapytania, Niestety.
    Tepsa oferuje za wielkią kase małe wyjscie tylko 1,5Mbit a do tego podobno jako serwer Qnap jest bardzooo mało wydajny. A to by oznaczało Musową rezygnacji z zakupu, i kolejny serwer u providera a przez to teraz czuję się jak skopany ! :-((

    Ale dziękuję Wszystkim za wydatn a Pomoc

    Pozdrawiam
     

Poleć tę stronę