Udzielamy pomocy Awaria TS-251 i awaryjny dostęp do danych

Dyskusja w 'Replikacja i poawaryjne działania odtworzeniowe' rozpoczęta przez użytkownika will09, 5 Marzec 2018.

Ładowanie...
  1. will09
    Offline

    will09 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    14 Wrzesień 2017
    Wiadomości:
    3
    Local Time:
    07:12
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Witam,

    Mam pytanie czy jest możliwe odczytanie Danych z dysku (raid 1) - NAS nie wstaje - fizycznie "nie włącza" się a potrzebuję dostać się do danych - próbowałem podpiąć dysk (2) do komputera z linuxem (opensuse) - gpart wykrywa linux raid tworzy w dev md125 dla partycji która teoretycznie powinna zawierać dane (największa) ale nie potrafi rozpoznać sytemu plików - wykrywa jako lvm2 - ma ktoś z szacownych forumowiczów jakiś patent na dostęp do danych z dysku ?

    będę wdzięczny za każdą sugestię


    Wersja oprogramowania Firmware: 4.3.4 Build 20180215
    Model serwera: QNAP ts-251
     
  2. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 381
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    07:12
    Oceny:
    +1 430 / 30 / -6
    Followers:
    23
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Prawidłowo wykrywa.
    Musisz zamountować LVM.
    A jeśli chcesz prostą metodą dostać się do danych to... Full and free access to Ext2/Ext3/Ext4 under Windows - Paragon ExtFS for Windows Free
    Lub wirtualny RAID i odzyskanie danych zrobisz R-Studio R-Studio

    Pytanie brzmi...
    A może się odpali na jednym z dysków?

    A próbowałeś odpalić serwer bez dysków i kiedy się uruchomi włożyć dyski na gorąco?
     
  3. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    6 867
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    07:12
    Oceny:
    +1 098 / 30 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
  4. will09
    Offline

    will09 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    14 Wrzesień 2017
    Wiadomości:
    3
    Local Time:
    07:12
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Nas jest "martwy" :-(

    dzięki za sugestie - spróbuję jakiegoś windowsa zainstalować
    --- Połączono posty, 5 Marzec 2018, Data oryginalnego postu: 5 Marzec 2018 ---
    ad 1 - nasa kupiłem żeby na nim robić backup - dlatego mirror

    dzięki za wątki - przeczytam i spróbuję i zobaczymy

    ad 3 - dane mam niezaszyfrowane

    thx
     
  5. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 381
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    07:12
    Oceny:
    +1 430 / 30 / -6
    Followers:
    23
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Nie uruchamia się też bez dysków?
     
  6. will09
    Offline

    will09 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    14 Wrzesień 2017
    Wiadomości:
    3
    Local Time:
    07:12
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    tak
     

Poleć tę stronę

  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Odrzuć powiadomienie.