Udzielamy pomocy Awaria TS-251 i awaryjny dostęp do danych

Dyskusja w 'Replikacja i poawaryjne działania odtworzeniowe' rozpoczęta przez użytkownika will09, 5 Marzec 2018.

Ładowanie...
  1. will09
    Offline

    will09 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    14 Wrzesień 2017
    Wiadomości:
    3
    Local Time:
    17:06
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Witam,

    Mam pytanie czy jest możliwe odczytanie Danych z dysku (raid 1) - NAS nie wstaje - fizycznie "nie włącza" się a potrzebuję dostać się do danych - próbowałem podpiąć dysk (2) do komputera z linuxem (opensuse) - gpart wykrywa linux raid tworzy w dev md125 dla partycji która teoretycznie powinna zawierać dane (największa) ale nie potrafi rozpoznać sytemu plików - wykrywa jako lvm2 - ma ktoś z szacownych forumowiczów jakiś patent na dostęp do danych z dysku ?

    będę wdzięczny za każdą sugestię


    Wersja oprogramowania Firmware: 4.3.4 Build 20180215
    Model serwera: QNAP ts-251
     
  2. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 635
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    17:06
    Oceny:
    +1 478 / 30 / -6
    Followers:
    25
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Prawidłowo wykrywa.
    Musisz zamountować LVM.
    A jeśli chcesz prostą metodą dostać się do danych to... Full and free access to Ext2/Ext3/Ext4 under Windows - Paragon ExtFS for Windows Free
    Lub wirtualny RAID i odzyskanie danych zrobisz R-Studio R-Studio

    Pytanie brzmi...
    A może się odpali na jednym z dysków?

    A próbowałeś odpalić serwer bez dysków i kiedy się uruchomi włożyć dyski na gorąco?
     
  3. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 179
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    17:06
    Oceny:
    +1 135 / 31 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
  4. will09
    Offline

    will09 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    14 Wrzesień 2017
    Wiadomości:
    3
    Local Time:
    17:06
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Nas jest "martwy" :-(

    dzięki za sugestie - spróbuję jakiegoś windowsa zainstalować
    --- Połączono posty, 5 Marzec 2018, Data oryginalnego postu: 5 Marzec 2018 ---
    ad 1 - nasa kupiłem żeby na nim robić backup - dlatego mirror

    dzięki za wątki - przeczytam i spróbuję i zobaczymy

    ad 3 - dane mam niezaszyfrowane

    thx
     
  5. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 635
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    17:06
    Oceny:
    +1 478 / 30 / -6
    Followers:
    25
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Nie uruchamia się też bez dysków?
     
  6. will09
    Offline

    will09 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    14 Wrzesień 2017
    Wiadomości:
    3
    Local Time:
    17:06
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    tak