Błąd 113

Dyskusja w 'Stacja pobierania i QGet' rozpoczęta przez użytkownika sartre, 1 Luty 2009.

Ładowanie...
  1. sartre
    Offline

    sartre Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    1 Luty 2009
    Wiadomości:
    5
    Local Time:
    13:32
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Witam

    Jestem zupełnie świeży zarówno jeśli chodzi o dyski sieciowe jak i torrenta, dlatego też moje pytanie wydać się może laickie.

    Mam problem z ściąganiem torrentów, kiedy wrzucam jakiś plik do ściągania poprzez download station, nic sie nie ciągnie.

    W diagnostyce wyświetla się komunikat:

    Dump Diagnostic Information:
    ERROR:problem connecting to tracker - (113, 'No route to host')

    Posiadam Qnap TS 100 i router Linksys WAG200G.

    Pozdrawiam i liczę na pomoc bardziej doświadczonych.

    Sartre
     
  2. jaroslawk
    Offline

    jaroslawk Staff Contributor

    Dołączył:
    1 Październik 2008
    Wiadomości:
    275
    Miejscowość:
    Konin
    Local Time:
    14:32
    Oceny:
    +25 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-509 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-509 Pro 1 GbE
    Wygląda na to ze Twój QNAP nie posiada dostępu do Internetu.
     
  3. sartre
    Offline

    sartre Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    1 Luty 2009
    Wiadomości:
    5
    Local Time:
    13:32
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Dziękuje za odpowiedź ;)

    Ale mam kolejny pytanie z serii "laickich"

    A jak to sprawdzić .. i ewentualnie jak się podłączyć ?

    Pozdrawiam
     
  4. jarlath
    Offline

    jarlath Moderator Contributor

    Dołączył:
    12 Grudzień 2008
    Wiadomości:
    246
    Miejscowość:
    Poland, Gliwice
    Local Time:
    13:32
    Oceny:
    +14 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x59 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x59 Pro 1 GbE
    Witam,
    Proponuję przyswoić sobie pojęcia takie jak Gateway (brama), NetMask (Maska sieciowa), Serwery DNS.:)
    Jeśli masz uruchomione na routerze DHCP to powinno zadziałać od razu, napisz czy w sieci masz komputer i jaka jest konfiguracja TCP/IP - jeśli automatyczna to masz DHCP. Jeśli tak jest to zmień opcje sieciowe na QNAP'ie "Ustawienia automatycznego otrzymania adresu IP z DHCP", jeśli nie masz DHCP - to przy braku znajomości pojęć podanych na początku to nie wiem jak Twoja sieć działa.

    Pytanie z innej beczki: czy na stronie logowania w prawej dolnej części wczytują się RSS czy jest tam jakieś info ?? - to powie Ci czy masz połączenie do internetu.

    Pozdrawiam
     
  5. sartre
    Offline

    sartre Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    1 Luty 2009
    Wiadomości:
    5
    Local Time:
    13:32
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Dziękuje za rade ;)))

    Co prawda długa jeszcze droga przede mną ... ale póki działa ;))) choć przyznam szczerze, że do końca nie wiem co zrobiłem ;))

    Raz jeszcze dziękuje, za wsparcie i ... zabieram się do zgłębiania wiedzy ;)))

    Pozdrawiam
     
  6. jarlath
    Offline

    jarlath Moderator Contributor

    Dołączył:
    12 Grudzień 2008
    Wiadomości:
    246
    Miejscowość:
    Poland, Gliwice
    Local Time:
    13:32
    Oceny:
    +14 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x59 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x59 Pro 1 GbE
    Kurcze - czemu u mnie w sieci nic się nie chce samo naprawić :)

    Pozdrawiam
     
  7. jaroslawk
    Offline

    jaroslawk Staff Contributor

    Dołączył:
    1 Październik 2008
    Wiadomości:
    275
    Miejscowość:
    Konin
    Local Time:
    14:32
    Oceny:
    +25 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-509 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-509 Pro 1 GbE
    A samo się psuję :D
     

Poleć tę stronę

Użytkownicy znaleźli te stronę szukając słów:

  1. błąd 113