Błąd 113

Dyskusja w 'Stacja pobierania i QGet' rozpoczęta przez użytkownika sartre, 1 Luty 2009.

Ładowanie...
  1. sartre
    Offline

    sartre Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    1 Luty 2009
    Wiadomości:
    5
    Local Time:
    03:43
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Witam

    Jestem zupełnie świeży zarówno jeśli chodzi o dyski sieciowe jak i torrenta, dlatego też moje pytanie wydać się może laickie.

    Mam problem z ściąganiem torrentów, kiedy wrzucam jakiś plik do ściągania poprzez download station, nic sie nie ciągnie.

    W diagnostyce wyświetla się komunikat:

    Dump Diagnostic Information:
    ERROR:problem connecting to tracker - (113, 'No route to host')

    Posiadam Qnap TS 100 i router Linksys WAG200G.

    Pozdrawiam i liczę na pomoc bardziej doświadczonych.

    Sartre
     
  2. jaroslawk
    Offline

    jaroslawk Staff Contributor

    Dołączył:
    1 Październik 2008
    Wiadomości:
    275
    Miejscowość:
    Konin
    Local Time:
    04:43
    Oceny:
    +25 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-509 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-509 Pro 1 GbE
    Wygląda na to ze Twój QNAP nie posiada dostępu do Internetu.
     
  3. sartre
    Offline

    sartre Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    1 Luty 2009
    Wiadomości:
    5
    Local Time:
    03:43
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Dziękuje za odpowiedź ;)

    Ale mam kolejny pytanie z serii "laickich"

    A jak to sprawdzić .. i ewentualnie jak się podłączyć ?

    Pozdrawiam
     
  4. jarlath
    Offline

    jarlath Moderator Contributor

    Dołączył:
    12 Grudzień 2008
    Wiadomości:
    246
    Miejscowość:
    Poland, Gliwice
    Local Time:
    03:43
    Oceny:
    +14 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x59 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x59 Pro 1 GbE
    Witam,
    Proponuję przyswoić sobie pojęcia takie jak Gateway (brama), NetMask (Maska sieciowa), Serwery DNS.:)
    Jeśli masz uruchomione na routerze DHCP to powinno zadziałać od razu, napisz czy w sieci masz komputer i jaka jest konfiguracja TCP/IP - jeśli automatyczna to masz DHCP. Jeśli tak jest to zmień opcje sieciowe na QNAP'ie "Ustawienia automatycznego otrzymania adresu IP z DHCP", jeśli nie masz DHCP - to przy braku znajomości pojęć podanych na początku to nie wiem jak Twoja sieć działa.

    Pytanie z innej beczki: czy na stronie logowania w prawej dolnej części wczytują się RSS czy jest tam jakieś info ?? - to powie Ci czy masz połączenie do internetu.

    Pozdrawiam
     
  5. sartre
    Offline

    sartre Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    1 Luty 2009
    Wiadomości:
    5
    Local Time:
    03:43
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Dziękuje za rade ;)))

    Co prawda długa jeszcze droga przede mną ... ale póki działa ;))) choć przyznam szczerze, że do końca nie wiem co zrobiłem ;))

    Raz jeszcze dziękuje, za wsparcie i ... zabieram się do zgłębiania wiedzy ;)))

    Pozdrawiam
     
  6. jarlath
    Offline

    jarlath Moderator Contributor

    Dołączył:
    12 Grudzień 2008
    Wiadomości:
    246
    Miejscowość:
    Poland, Gliwice
    Local Time:
    03:43
    Oceny:
    +14 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x59 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x59 Pro 1 GbE
    Kurcze - czemu u mnie w sieci nic się nie chce samo naprawić :)

    Pozdrawiam
     
  7. jaroslawk
    Offline

    jaroslawk Staff Contributor

    Dołączył:
    1 Październik 2008
    Wiadomości:
    275
    Miejscowość:
    Konin
    Local Time:
    04:43
    Oceny:
    +25 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-509 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-509 Pro 1 GbE
    A samo się psuję :D
     

Poleć tę stronę

Użytkownicy znaleźli te stronę szukając słów:

  1. błąd 113

    ,
  2. błą 113

  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Odrzuć powiadomienie.