Rozwiązany Brak dostępu do serwera TS-220

Dyskusja w 'Inne' rozpoczęta przez użytkownika Pablor, 1 Sierpień 2014.

Ładowanie...
  1. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 443
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    01:48
    Oceny:
    +1 450 / 30 / -6
    Followers:
    24
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Jak już wcześniej napisałem:
    Jednak dyski zostaną sformatowane jeśli system partycji nie jest zgodny z QNAP'em. Przynajmniej tak zawsze było.
    I jeśli przeczytasz Post #29 dowiesz się, że jednak jest to możliwe.
    Tak czy siak w najgorszym wypadku QNAP sformatuje dyski. Miałem kiedyś taki przypadek przenosząc dyski SMB do Storage Pool QTS 4. Jednak za pomocą R-STUDIO odzyskałem wszystkie dane - nawet te z przed kilku miesięcy.

    Ale pamiętaj:
     
  2. Pablor
    Offline

    Pablor Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    10 Marzec 2014
    Wiadomości:
    22
    Miejscowość:
    Kraków
    Local Time:
    01:48
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-210
    Ethernet:
    10 Mbps
    TS-210 10 Mbps
    A czy pomóc może wgranie bez dysków wersji niższej oprogramowania ? Czyli 4.07.
    Przypomniałem sobie , że w momencie wgrywania oprogramowania aktualizowała się również wgrana aplikacja
    od google drive.
    Wiem , już wiem ,że tak się nie robi ale cóż czasu nie wrócę .
     
  3. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 443
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    01:48
    Oceny:
    +1 450 / 30 / -6
    Followers:
    24
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Nie.
    Bez dysków możesz wgrać jedynie recovery.
    --- Połączono posty, 15 Sierpień 2014, Data oryginalnego postu: 5 Sierpień 2014 ---
    Opis został zaktualizowany: How-To - System nie startuje i Finder nie wykrywa serwera
     
  4. Pablor
    Offline

    Pablor Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    10 Marzec 2014
    Wiadomości:
    22
    Miejscowość:
    Kraków
    Local Time:
    01:48
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-210
    Ethernet:
    10 Mbps
    TS-210 10 Mbps
    Załatwiłem dwa adaptery do połączenia dysków z komputerem , zainstalowałem r-studio i ....
    część danych odzyskałem .
    Bardzo dziękuję za pomoc .

    Na TS-220 dane były umieszczone w czterech partycjach , nie mogę znaleźć danych jeszcze z dwóch partycji .

    Dla mnie to i tak wielki sukces ,że odzyskałem te dane .
    Gdzie mogę szukać w programie reszty danych z innych partycji ?
     
  5. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 443
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    01:48
    Oceny:
    +1 450 / 30 / -6
    Followers:
    24
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Twoje dane były zapisane tylko na jednej partycji. Pozostałe partycje to systemowe. Czego w nich szukasz?
     
  6. Pablor
    Offline

    Pablor Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    10 Marzec 2014
    Wiadomości:
    22
    Miejscowość:
    Kraków
    Local Time:
    01:48
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-210
    Ethernet:
    10 Mbps
    TS-210 10 Mbps
    Stworzone zostały cztery partycje systemowe .
    Dane z dwóch partycji raczej w 100% odzyskałem ale danych z dwóch innych nie widzę .
    Przeszukałem każdy folder .
    Odłączyłem dyski od kompa i wpiąłem ponownie teraz jest widoczna jedna partycja wielkości 16 TB.
    To są dwa dyski po 3 TB w Raid 1.
    Czy konieczne jest skanowanie ( pokazuje ,że potrwa to 5 dni) ?
     
  7. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    6 937
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    01:48
    Oceny:
    +1 104 / 30 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    RAID 1 w 2 dyskach ? :D
    po co skanować 2 dyski skoro raid 1 to mirror ?
    wycinek z fdisk -l

    Kod (Bash):
    1.  
    2. Disk /dev/sdb: 2000.3 GB, 2000398934016 bytes
    3. 255 heads, 63 sectors/track, 243201 cylinders
    4. Units = cylinders of 16065 * 512 = 8225280 bytes
    5.  
    6.   Device Boot  Start  End  Blocks  Id  System
    7. /dev/sdb1  1  66  530125  83  Linux
    8. /dev/sdb2  67  132  530142  83  Linux
    9. /dev/sdb3  133  243138  1951945693  83  Linux
    10. /dev/sdb4  243139  243200  498012  83  Linux
    11.  
    12. Disk /dev/sda: 2000.3 GB, 2000398934016 bytes
    13. 255 heads, 63 sectors/track, 243201 cylinders
    14. Units = cylinders of 16065 * 512 = 8225280 bytes
    15.  
    16.   Device Boot  Start  End  Blocks  Id  System
    17. /dev/sda1  1  66  530125  83  Linux
    18. /dev/sda2  67  132  530142  83  Linux
    19. /dev/sda3  133  243138  1951945693  83  Linux
    20. /dev/sda4  243139  243200  498012  83  Linux
    21.  
    22.  
    Dane użytkownika są w partycji 3 - patrząc u mnie jest to /dev/sda3.
    Tylko tam szukasz swoich danych.

    Jak rozsypał się tylko konfig to, dane powinny być widoczne bez problemu.
    Skoro uważasz że mało - niech mieli, żeby Ci tylko komputer się wyłączył podczas skanowania.

    PS: Tak mam dyski 2 TB ;)
     
  8. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 443
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    01:48
    Oceny:
    +1 450 / 30 / -6
    Followers:
    24
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Mówisz tutaj o woluminach czy udziałach sieciowych? Jeśli był stworzony RAID to miałeś po jednej partycji na obu dyskach.

    R-Studio skanuje strukturę na dysku w poszukiwaniu również tych usuniętych plików. Programem R-Studio nie tylko składasz macierz RAID, ale również odzyskujesz usunięte pliki. Możesz pominąć skanowanie szczegółowe... właściwie jakiekolwiek bo przecież partycja RAID nie została usunięta a Ty jej nie odzyskujesz. Dane są zapisane w dalszym ciągu na dyskach.

    ... i nie ma możliwości, aby R-Studio nie pokazał Ci danych z wybranej partycji lub czegoś brakowało - zwłaszcza, że tych danych nie wykasowałeś a dysków nie sformatowałeś. Prawda?
    Ewentualnie R-Studio może przedstawić wybór kilku woluminów do odzyskania, jeśli w przeszłości wykonywałeś na nich formatowanie - taki wybór pozwala Ci zadecydować z, którego okresu chcesz odzyskać pliki.

    Jeśli R-Studio jest zbyt zaawansowanym programem, możesz skorzystać z innych tutoriali:
    How-To - Odzyskiwanie danych z RAID 1 lub Single Drive (pojedynczo skonfigurowanego woluminu)
    How-To - Odzyskiwanie danych oraz składanie macierzy RAID w PC/Win - R-STUDIO
    How-To - Odzyskiwanie danych z dysków w RAID - ReclaiMe Free RAID Recovery
     
  9. Pablor
    Offline

    Pablor Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    10 Marzec 2014
    Wiadomości:
    22
    Miejscowość:
    Kraków
    Local Time:
    01:48
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-210
    Ethernet:
    10 Mbps
    TS-210 10 Mbps
    Mówię tu raczej o voluminach .
    Dyski podpięte do komputera pracującego cały czas .
    Przerwałem skanowanie i oto PrtScr:
    upload_2014-8-19_21-51-39.

    Po próbie otwarcia danych:
    upload_2014-8-19_21-54-4.
     
  10. avis
    Offline

    avis Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    4 Grudzień 2010
    Wiadomości:
    370
    Miejscowość:
    52°17'21.9"N 21°02'45.2"E
    Local Time:
    00:48
    Oceny:
    +124 / 1 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x20/TS-x21
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x20/TS-x21 1 GbE
    WOW masz cudowne rozmnożenie pojemności dysków :)
     
  11. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    6 937
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    01:48
    Oceny:
    +1 104 / 30 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    jak dla mnie wyważanie otwartych drzwi:
    Ext2Fsd Project » Downloads

    *read the manual!*

    i powinieneś zobaczyć zawartość w menedzerze dysków Windows - jeśli tylko dyski są fizycznie OK
     
  12. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 443
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    01:48
    Oceny:
    +1 450 / 30 / -6
    Followers:
    24
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Ale jak Ty zrobiłeś kilka woluminów na TS-220, skoro modele z segmentu Home nie mają Storage Pool Managera.
    @Pablor@Pablor czy widzisz różnice pomiędzy woluminami a udziałami sieciowymi? To ważne bo ja nie wiem czy my się rozumiemy...

    A podłączyłeś dwa dyski i zestawiłeś wirtualnego RAID'a?
     
  13. Pablor
    Offline

    Pablor Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    10 Marzec 2014
    Wiadomości:
    22
    Miejscowość:
    Kraków
    Local Time:
    01:48
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-210
    Ethernet:
    10 Mbps
    TS-210 10 Mbps
    Tak jak pisałem wcześniej nie jestem informatykiem tylko się uczę w tej dziedzinie .
    Pozostaje mi podziwiać tylko waszą wiedzę i zaangażowanie .

    Tak połączyłem dyski z kompem i zestawiłem wirtualnego RAIDa .
    Przynajmniej tak mi się wydaje .
    upload_2014-8-19_22-31-15.
     
  14. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    6 937
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    01:48
    Oceny:
    +1 104 / 30 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    @Silas Mariusz@Silas Mariusz
    <- a w screenach widać 16 TB ! Coś nie tak
     
  15. Pablor
    Offline

    Pablor Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    10 Marzec 2014
    Wiadomości:
    22
    Miejscowość:
    Kraków
    Local Time:
    01:48
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-210
    Ethernet:
    10 Mbps
    TS-210 10 Mbps
    Tak są to dwa dyski po 3 TB.
     
  16. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 443
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    01:48
    Oceny:
    +1 450 / 30 / -6
    Followers:
    24
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Wpadacie w panikę z tym 16TB. Tak ma być!
    Określenie pojemności dysku w RAW na 16TB dysku pozwala w przyszłości na proces ekspansji macierzy RAID.

    Ty masz odzyskać tylko jeden wolumin RAID. Dane mogłeś mieć zapisane w różnych udziałach sieciowych, ale jeśli uzyskałeś dostęp do wspominanego woluminu RAID, to otrzymałeś również dostęp do wszystkich swoich danych.

    Teraz to jest wirtualny RAID. Funkcja "Open Drive Files" i działasz...
     
  17. Pablor
    Offline

    Pablor Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    10 Marzec 2014
    Wiadomości:
    22
    Miejscowość:
    Kraków
    Local Time:
    01:48
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-210
    Ethernet:
    10 Mbps
    TS-210 10 Mbps
    Tak właśnie dostałem się do danych .
    Dostęp do np. zdjęć , muzyki , plików tekstowych , itp..
    Brakuje mi dostępu do filmów które miałem zapisane w jednym z folderów .
    Oraz danych przeniesionych ostatnio z pen drive , różne typy plików .
    Nie wiem czy należy coś odznaczyć ?
    Sortowałem po dacie dodania i typie .
     
  18. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 443
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    01:48
    Oceny:
    +1 450 / 30 / -6
    Followers:
    24
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Jeśli tych plików ręcznie nie wykasowałeś lub jeśli nie uruchamiasz RAID na dysku, który mógłbyć w trybie zdegradowanym (pracy awaryjnej) a którego nie zsynchronizowało z dyskiem drugim, to wszystkie Twoje dane powinny się znajdować na partycji, którą otworzyłeś.

    Usunięte pliki będziesz mógł odzyskać szczegółowo skanując wolumin w R-Studio w poszukiwaniu wszystkich możliwych znanych formatów plików:
    upload_2014-8-20_9-6-7.
     
  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Odrzuć powiadomienie.