Rozwiązany Brak dostępu do serwera TS-220

Dyskusja w 'Inne' rozpoczęta przez użytkownika Pablor, 1 Sierpień 2014.

Ładowanie...
  1. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 805
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    23:18
    Oceny:
    +1 508 / 30 / -6
    Followers:
    25
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Jak już wcześniej napisałem:
    Jednak dyski zostaną sformatowane jeśli system partycji nie jest zgodny z QNAP'em. Przynajmniej tak zawsze było.
    I jeśli przeczytasz Post #29 dowiesz się, że jednak jest to możliwe.
    Tak czy siak w najgorszym wypadku QNAP sformatuje dyski. Miałem kiedyś taki przypadek przenosząc dyski SMB do Storage Pool QTS 4. Jednak za pomocą R-STUDIO odzyskałem wszystkie dane - nawet te z przed kilku miesięcy.

    Ale pamiętaj:
     
  2. Pablor
    Offline

    Pablor Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    10 Marzec 2014
    Wiadomości:
    22
    Miejscowość:
    Kraków
    Local Time:
    23:18
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-210
    Ethernet:
    10 Mbps
    TS-210 10 Mbps
    A czy pomóc może wgranie bez dysków wersji niższej oprogramowania ? Czyli 4.07.
    Przypomniałem sobie , że w momencie wgrywania oprogramowania aktualizowała się również wgrana aplikacja
    od google drive.
    Wiem , już wiem ,że tak się nie robi ale cóż czasu nie wrócę .
     
  3. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 805
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    23:18
    Oceny:
    +1 508 / 30 / -6
    Followers:
    25
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Nie.
    Bez dysków możesz wgrać jedynie recovery.
    --- Połączono posty, 15 Sierpień 2014, Data oryginalnego postu: 5 Sierpień 2014 ---
    Opis został zaktualizowany: How-To - System nie startuje i Finder nie wykrywa serwera
     
  4. Pablor
    Offline

    Pablor Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    10 Marzec 2014
    Wiadomości:
    22
    Miejscowość:
    Kraków
    Local Time:
    23:18
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-210
    Ethernet:
    10 Mbps
    TS-210 10 Mbps
    Załatwiłem dwa adaptery do połączenia dysków z komputerem , zainstalowałem r-studio i ....
    część danych odzyskałem .
    Bardzo dziękuję za pomoc .

    Na TS-220 dane były umieszczone w czterech partycjach , nie mogę znaleźć danych jeszcze z dwóch partycji .

    Dla mnie to i tak wielki sukces ,że odzyskałem te dane .
    Gdzie mogę szukać w programie reszty danych z innych partycji ?
     
  5. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 805
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    23:18
    Oceny:
    +1 508 / 30 / -6
    Followers:
    25
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Twoje dane były zapisane tylko na jednej partycji. Pozostałe partycje to systemowe. Czego w nich szukasz?
     
  6. Pablor
    Offline

    Pablor Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    10 Marzec 2014
    Wiadomości:
    22
    Miejscowość:
    Kraków
    Local Time:
    23:18
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-210
    Ethernet:
    10 Mbps
    TS-210 10 Mbps
    Stworzone zostały cztery partycje systemowe .
    Dane z dwóch partycji raczej w 100% odzyskałem ale danych z dwóch innych nie widzę .
    Przeszukałem każdy folder .
    Odłączyłem dyski od kompa i wpiąłem ponownie teraz jest widoczna jedna partycja wielkości 16 TB.
    To są dwa dyski po 3 TB w Raid 1.
    Czy konieczne jest skanowanie ( pokazuje ,że potrwa to 5 dni) ?
     
  7. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 554
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    23:18
    Oceny:
    +1 169 / 31 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    RAID 1 w 2 dyskach ? :D
    po co skanować 2 dyski skoro raid 1 to mirror ?
    wycinek z fdisk -l

    Kod (Bash):
    1.  
    2. Disk /dev/sdb: 2000.3 GB, 2000398934016 bytes
    3. 255 heads, 63 sectors/track, 243201 cylinders
    4. Units = cylinders of 16065 * 512 = 8225280 bytes
    5.  
    6.   Device Boot  Start  End  Blocks  Id  System
    7. /dev/sdb1  1  66  530125  83  Linux
    8. /dev/sdb2  67  132  530142  83  Linux
    9. /dev/sdb3  133  243138  1951945693  83  Linux
    10. /dev/sdb4  243139  243200  498012  83  Linux
    11.  
    12. Disk /dev/sda: 2000.3 GB, 2000398934016 bytes
    13. 255 heads, 63 sectors/track, 243201 cylinders
    14. Units = cylinders of 16065 * 512 = 8225280 bytes
    15.  
    16.   Device Boot  Start  End  Blocks  Id  System
    17. /dev/sda1  1  66  530125  83  Linux
    18. /dev/sda2  67  132  530142  83  Linux
    19. /dev/sda3  133  243138  1951945693  83  Linux
    20. /dev/sda4  243139  243200  498012  83  Linux
    21.  
    22.  
    Dane użytkownika są w partycji 3 - patrząc u mnie jest to /dev/sda3.
    Tylko tam szukasz swoich danych.

    Jak rozsypał się tylko konfig to, dane powinny być widoczne bez problemu.
    Skoro uważasz że mało - niech mieli, żeby Ci tylko komputer się wyłączył podczas skanowania.

    PS: Tak mam dyski 2 TB ;)
     
  8. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 805
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    23:18
    Oceny:
    +1 508 / 30 / -6
    Followers:
    25
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Mówisz tutaj o woluminach czy udziałach sieciowych? Jeśli był stworzony RAID to miałeś po jednej partycji na obu dyskach.

    R-Studio skanuje strukturę na dysku w poszukiwaniu również tych usuniętych plików. Programem R-Studio nie tylko składasz macierz RAID, ale również odzyskujesz usunięte pliki. Możesz pominąć skanowanie szczegółowe... właściwie jakiekolwiek bo przecież partycja RAID nie została usunięta a Ty jej nie odzyskujesz. Dane są zapisane w dalszym ciągu na dyskach.

    ... i nie ma możliwości, aby R-Studio nie pokazał Ci danych z wybranej partycji lub czegoś brakowało - zwłaszcza, że tych danych nie wykasowałeś a dysków nie sformatowałeś. Prawda?
    Ewentualnie R-Studio może przedstawić wybór kilku woluminów do odzyskania, jeśli w przeszłości wykonywałeś na nich formatowanie - taki wybór pozwala Ci zadecydować z, którego okresu chcesz odzyskać pliki.

    Jeśli R-Studio jest zbyt zaawansowanym programem, możesz skorzystać z innych tutoriali:
    How-To - Odzyskiwanie danych z RAID 1 lub Single Drive (pojedynczo skonfigurowanego woluminu)
    How-To - Odzyskiwanie danych oraz składanie macierzy RAID w PC/Win - R-STUDIO
    How-To - Odzyskiwanie danych z dysków w RAID - ReclaiMe Free RAID Recovery
     
  9. Pablor
    Offline

    Pablor Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    10 Marzec 2014
    Wiadomości:
    22
    Miejscowość:
    Kraków
    Local Time:
    23:18
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-210
    Ethernet:
    10 Mbps
    TS-210 10 Mbps
    Mówię tu raczej o voluminach .
    Dyski podpięte do komputera pracującego cały czas .
    Przerwałem skanowanie i oto PrtScr:
    upload_2014-8-19_21-51-39.

    Po próbie otwarcia danych:
    upload_2014-8-19_21-54-4.
     
  10. avis
    Offline

    avis Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    4 Grudzień 2010
    Wiadomości:
    370
    Miejscowość:
    52°17'21.9"N 21°02'45.2"E
    Local Time:
    23:18
    Oceny:
    +124 / 1 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x20/TS-x21
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x20/TS-x21 1 GbE
    WOW masz cudowne rozmnożenie pojemności dysków :)
     
  11. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 554
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    23:18
    Oceny:
    +1 169 / 31 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    jak dla mnie wyważanie otwartych drzwi:
    Ext2Fsd Project » Downloads

    *read the manual!*

    i powinieneś zobaczyć zawartość w menedzerze dysków Windows - jeśli tylko dyski są fizycznie OK
     
  12. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 805
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    23:18
    Oceny:
    +1 508 / 30 / -6
    Followers:
    25
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Ale jak Ty zrobiłeś kilka woluminów na TS-220, skoro modele z segmentu Home nie mają Storage Pool Managera.
    @Pablor@Pablor czy widzisz różnice pomiędzy woluminami a udziałami sieciowymi? To ważne bo ja nie wiem czy my się rozumiemy...

    A podłączyłeś dwa dyski i zestawiłeś wirtualnego RAID'a?
     
  13. Pablor
    Offline

    Pablor Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    10 Marzec 2014
    Wiadomości:
    22
    Miejscowość:
    Kraków
    Local Time:
    23:18
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-210
    Ethernet:
    10 Mbps
    TS-210 10 Mbps
    Tak jak pisałem wcześniej nie jestem informatykiem tylko się uczę w tej dziedzinie .
    Pozostaje mi podziwiać tylko waszą wiedzę i zaangażowanie .

    Tak połączyłem dyski z kompem i zestawiłem wirtualnego RAIDa .
    Przynajmniej tak mi się wydaje .
    upload_2014-8-19_22-31-15.
     
  14. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 554
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    23:18
    Oceny:
    +1 169 / 31 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    @Silas Mariusz@Silas Mariusz
    <- a w screenach widać 16 TB ! Coś nie tak
     
  15. Pablor
    Offline

    Pablor Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    10 Marzec 2014
    Wiadomości:
    22
    Miejscowość:
    Kraków
    Local Time:
    23:18
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-210
    Ethernet:
    10 Mbps
    TS-210 10 Mbps
    Tak są to dwa dyski po 3 TB.
     
  16. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 805
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    23:18
    Oceny:
    +1 508 / 30 / -6
    Followers:
    25
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Wpadacie w panikę z tym 16TB. Tak ma być!
    Określenie pojemności dysku w RAW na 16TB dysku pozwala w przyszłości na proces ekspansji macierzy RAID.

    Ty masz odzyskać tylko jeden wolumin RAID. Dane mogłeś mieć zapisane w różnych udziałach sieciowych, ale jeśli uzyskałeś dostęp do wspominanego woluminu RAID, to otrzymałeś również dostęp do wszystkich swoich danych.

    Teraz to jest wirtualny RAID. Funkcja "Open Drive Files" i działasz...
     
  17. Pablor
    Offline

    Pablor Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    10 Marzec 2014
    Wiadomości:
    22
    Miejscowość:
    Kraków
    Local Time:
    23:18
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-210
    Ethernet:
    10 Mbps
    TS-210 10 Mbps
    Tak właśnie dostałem się do danych .
    Dostęp do np. zdjęć , muzyki , plików tekstowych , itp..
    Brakuje mi dostępu do filmów które miałem zapisane w jednym z folderów .
    Oraz danych przeniesionych ostatnio z pen drive , różne typy plików .
    Nie wiem czy należy coś odznaczyć ?
    Sortowałem po dacie dodania i typie .
     
  18. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 805
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    23:18
    Oceny:
    +1 508 / 30 / -6
    Followers:
    25
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Jeśli tych plików ręcznie nie wykasowałeś lub jeśli nie uruchamiasz RAID na dysku, który mógłbyć w trybie zdegradowanym (pracy awaryjnej) a którego nie zsynchronizowało z dyskiem drugim, to wszystkie Twoje dane powinny się znajdować na partycji, którą otworzyłeś.

    Usunięte pliki będziesz mógł odzyskać szczegółowo skanując wolumin w R-Studio w poszukiwaniu wszystkich możliwych znanych formatów plików:
    upload_2014-8-20_9-6-7.