Rozwiązany Chłodzenie w TS-209 i TS-409

Dyskusja w 'Serwisowanie elektroniki oraz modyfikacje' rozpoczęta przez użytkownika Mung, 9 Sierpień 2008.

Ładowanie...
  1. Mung
    Offline

    Mung Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    9 Sierpień 2008
    Wiadomości:
    1
    Local Time:
    02:34
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Witam

    Czy ktoś już kiedykolwiek tuningował QNAP'a aby obniżyć poziom głośności urządzenia? Zastanawiam się nad zakupem TS-209 lub 409 ale obawiam się, że będzie głośne urządzenie.

    Dziękuje za odpowiedź
     
  2. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 032
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    02:34
    Oceny:
    +1 340 / 30 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    kupujesz rezystor 50 Ohm i po sprawie :)

    na + do wiatraka dodajesz ten rezystor i chodzi cichutko

    pozdrawiam
     
  3. Nicodem
    Offline

    Nicodem Staff Contributor

    Dołączył:
    15 Sierpień 2008
    Wiadomości:
    132
    Miejscowość:
    Warszawa
    Local Time:
    02:34
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    1
    A wiesz moze jaka jest max temperatura pracy dla QNAP?
     
  4. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 032
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    02:34
    Oceny:
    +1 340 / 30 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    mv5182 w ts-109 i 209 grzalem do temperatury chyba 49C i wszystko dzialalo
    nastomiast mv5281 z 409'tki nie pamietam ile mialem max...
     
  5. Nicodem
    Offline

    Nicodem Staff Contributor

    Dołączył:
    15 Sierpień 2008
    Wiadomości:
    132
    Miejscowość:
    Warszawa
    Local Time:
    02:34
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    1
    a jest jakas mozliwosc sprawdzenia temp systemu? dyskow owszem, ale jak system?
    ja doprowadzilem ostatnio do 51st na dyskach :). dzialalo
     
  6. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 032
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    02:34
    Oceny:
    +1 340 / 30 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    w ts-409 na plycie jest czujnik temperatury
    nie ma niestety wbudowanego w procek :/

    ja wylaczalem wiatrak i uszczelnialem obudowe :)
     
  7. Nicodem
    Offline

    Nicodem Staff Contributor

    Dołączył:
    15 Sierpień 2008
    Wiadomości:
    132
    Miejscowość:
    Warszawa
    Local Time:
    02:34
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    1
    a wiesz może co robi fan_test ? u mnie zwalnia i przyspiesza wiatrak na zmianę. nie wiem czy coś wypluwa na wyjście - po kilku minutach zabiłem proces :)
     
  8. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 032
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    02:34
    Oceny:
    +1 340 / 30 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    jak nazwa sugeruje... :) sprawdza wiatrak ;]
    a tak na powaznie to nie wiem jakie jest wieksze zastosowanie tego - nawet nie widzialem tego :)
     
  9. carolinus
    Offline

    carolinus System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    2 Październik 2008
    Wiadomości:
    139
    Miejscowość:
    warszawa i okolice
    Local Time:
    01:34
    Oceny:
    +5 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209 Pro II
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-109/209 Pro II 100 Mbps
    fan_test - przez przypadek włączyłem (zdalnie) i rano wchodzę do pracy a Szef robi aferę że nowe ustrojstwo i już się zepsuło :p bo dziwnie warczy i cichnie na zmianę...

    szkoda tylko że poza naprzemiennym zwalnianiem i przyspieszaniem fan_test nie wypluwa wyników :)
     
  10. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 032
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    02:34
    Oceny:
    +1 340 / 30 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    :lol:
     
  11. carolinus
    Offline

    carolinus System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    2 Październik 2008
    Wiadomości:
    139
    Miejscowość:
    warszawa i okolice
    Local Time:
    01:34
    Oceny:
    +5 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209 Pro II
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-109/209 Pro II 100 Mbps
    mnie wcale nie było do śmiechu - sam wybierałem ustrojstwo do przechowywania dokumentów a tu taka lipa :p
     
  12. Darek
    Offline

    Darek Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    29 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    51
    Local Time:
    02:34
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Witam,

    Dostałem do naprawy TS-201. Nie startował. Dysk osiągał ponad 55 stopni. Po wyjęciu dysku i
    z innym nowym system startuje, ale nie uruchamia się wentylator. Sam wiatrak jest ok.
    Sprawdziłem po wymontowaniu na innym zasilaniu. Czy ten model ma termostat uruchamiający wentylator powyżej określonej temperatury czy powinien chodzić non-stop ?
     

Poleć tę stronę

Użytkownicy znaleźli te stronę szukając słów:

  1. wentylator qnap ts209

    ,
  2. CO TO JEST CZUJNIK- 409