chroot nie dziala

Dyskusja w 'Podstawowe ustawienia systemowe' rozpoczęta przez użytkownika goro, 13 Grudzień 2008.

Ładowanie...
  1. goro
    Offline

    goro Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    6 Grudzień 2008
    Wiadomości:
    15
    Local Time:
    03:52
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    jakakolwiek sciezke bym nie podal (oprocz "/") to dostaje ten sam komunikat:

    Kod (Text):
    1. [/] # chroot /root
    2. chroot: cannot execute /bin/sh: No such file or directory
    normalnie wywolanie z linii polecen /bin/sh dziala:
    Kod (Text):
    1. [/] # bin/sh
    2.  
    3.  
    4. BusyBox v1.01 (2008.10.21-04:24+0000) Built-in shell (ash)
    5. Enter 'help' for a list of built-in commands.
    /root rowniez znajduje sie w drzewie
    Kod (Text):
    1. [/] # ls -la
    2. drwxr-xr-x   13 administ administ     1024 Dec 12 21:46 .
    3. drwxr-xr-x   13 administ administ     1024 Dec 12 21:46 ..
    4. lrwxrwxrwx    1 administ administ       18 Oct 23 14:00 Qmultimedia -> /share/Qmultimedia
    5. drwxr-xr-x    2 administ administ     1024 Oct 23 14:00 bin
    6. drwxr-xr-x    4 administ administ     3072 Jan  1  1970 dev
    7. drwxr-xr-x   10 administ administ     1024 Dec 12 19:42 etc
    8. lrwxrwxrwx    1 administ administ       13 Jan  1  1970 home -> /mnt/ext/home
    9. drwxr-xr-x    3 administ administ     2048 Oct 23 13:59 lib
    10. lrwxrwxrwx    1 administ administ       11 Oct 23 14:00 linuxrc -> bin/busybox
    11. drwx------    2 administ administ    12288 Oct 23 14:00 lost+found
    12. drwxr-xr-x    5 administ administ     1024 Jan  1  1970 mnt
    13. lrwxrwxrwx    1 administ administ       29 Dec 12 19:42 opt -> /share/HDA_DATA/.qpkg/Optware
    14. dr-xr-xr-x   58 administ administ        0 Jan  1  1970 proc
    15. drwxr-xr-x    2 administ administ     1024 Dec 12 22:05 root
    16. drwxr-xr-x    2 administ administ     2048 Oct 23 14:00 sbin
    17. drwxrwxr-x   29 administ administ     1024 Dec 12 19:42 share
    18. -rw-r--r--    1 administ administ        5 Dec 12 21:46 stunnel.pid
    19. lrwxrwxrwx    1 administ administ       18 Dec 13 03:41 tmp -> /mnt/HDA_ROOT/.tmp
    20. lrwxrwxrwx    1 administ administ       12 Jan  1  1970 usr -> /mnt/ext/usr
    21. drwxrwxrwx    6 administ administ     1024 Dec 13 13:45 var
    22.  
    jakies pomysly co moze byc nie tak?
     
  2. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 369
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    04:52
    Oceny:
    +1 421 / 30 / -6
    Followers:
    23
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    a mozesz sprobowac zrobic:

    # ipkg install bash

    zobacz czy sie zainstaluje
     
  3. goro
    Offline

    goro Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    6 Grudzień 2008
    Wiadomości:
    15
    Local Time:
    03:52
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    ok, wyglada na to ze sie zainstalowalo poprawnie:

    Kod (Text):
    1. [~] # ipkg install bash
    2. Installing bash (3.2.33-1) to root...
    3. Downloading http://ipkg.nslu2-linux.org/feeds/optware/ts101/cross/unstable/bash_3.2.33-1_powerpc.ipk
    4. Installing readline (5.2-2) to root...
    5. Downloading http://ipkg.nslu2-linux.org/feeds/optware/ts101/cross/unstable/readline_5.2-2_powerpc.ipk
    6. Configuring bash
    7. Configuring readline
    8. Successfully terminated.
    9.  
    10. [~] # bash
    11. [administrator@QNAP ~]#
    12. [administrator@QNAP ~]# exit
    13. exit
     
  4. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 369
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    04:52
    Oceny:
    +1 421 / 30 / -6
    Followers:
    23
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    # chroot /opt /bin/bash
    lub
    # chroot /opt /opt/bin/bash
    daj znac czy dziala
     
  5. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 369
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    04:52
    Oceny:
    +1 421 / 30 / -6
    Followers:
    23
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    albo...
    chroot /share/HDA_DATA/.qpkg/Optware /bin/bash
    lub
    chroot /share/HDA_DATA/.qpkg/Optware /opt/bin/bash
     
  6. goro
    Offline

    goro Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    6 Grudzień 2008
    Wiadomości:
    15
    Local Time:
    03:52
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    ten sposob dziala no i w koncu zaczailem jak dziala chroot ;)
    dzieki :)
     
  7. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 369
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    04:52
    Oceny:
    +1 421 / 30 / -6
    Followers:
    23
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    sprawdz czy masz plik /bin/sh lub /opt/bin/sh w Optware
    jesli sie znajduje w /bin/sh to nie wiem o co chodzi...
    natomiast kiedy znajduje sie w /opt/bin to sprobuj przegrac liby z /lib do /opt/lib
    powinno rozwiazac kwestie i wtedy nie bedziesz musial podawac nazwy softu ktory chcesz uruchomic na chroot'ie (/opt/bin/bash)
     
  8. goro
    Offline

    goro Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    6 Grudzień 2008
    Wiadomości:
    15
    Local Time:
    03:52
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    po prostu opornie mi szlo zorientowanie sie, ze chroot tak naprawde przyslania sciezke do roota i program uruchamiany z jego pomoca nie widzi nic ponizej poziomu nowego roota.

    tak wiec dzieki wielkie ;)
     

Poleć tę stronę

  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Odrzuć powiadomienie.