chroot nie dziala

Dyskusja w 'Podstawowe ustawienia systemowe' rozpoczęta przez użytkownika goro, 13 Grudzień 2008.

Ładowanie...
  1. goro
    Offline

    goro Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    6 Grudzień 2008
    Wiadomości:
    15
    Local Time:
    19:56
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    jakakolwiek sciezke bym nie podal (oprocz "/") to dostaje ten sam komunikat:

    Kod (Text):
    1. [/] # chroot /root
    2. chroot: cannot execute /bin/sh: No such file or directory
    normalnie wywolanie z linii polecen /bin/sh dziala:
    Kod (Text):
    1. [/] # bin/sh
    2.  
    3.  
    4. BusyBox v1.01 (2008.10.21-04:24+0000) Built-in shell (ash)
    5. Enter 'help' for a list of built-in commands.
    /root rowniez znajduje sie w drzewie
    Kod (Text):
    1. [/] # ls -la
    2. drwxr-xr-x   13 administ administ     1024 Dec 12 21:46 .
    3. drwxr-xr-x   13 administ administ     1024 Dec 12 21:46 ..
    4. lrwxrwxrwx    1 administ administ       18 Oct 23 14:00 Qmultimedia -> /share/Qmultimedia
    5. drwxr-xr-x    2 administ administ     1024 Oct 23 14:00 bin
    6. drwxr-xr-x    4 administ administ     3072 Jan  1  1970 dev
    7. drwxr-xr-x   10 administ administ     1024 Dec 12 19:42 etc
    8. lrwxrwxrwx    1 administ administ       13 Jan  1  1970 home -> /mnt/ext/home
    9. drwxr-xr-x    3 administ administ     2048 Oct 23 13:59 lib
    10. lrwxrwxrwx    1 administ administ       11 Oct 23 14:00 linuxrc -> bin/busybox
    11. drwx------    2 administ administ    12288 Oct 23 14:00 lost+found
    12. drwxr-xr-x    5 administ administ     1024 Jan  1  1970 mnt
    13. lrwxrwxrwx    1 administ administ       29 Dec 12 19:42 opt -> /share/HDA_DATA/.qpkg/Optware
    14. dr-xr-xr-x   58 administ administ        0 Jan  1  1970 proc
    15. drwxr-xr-x    2 administ administ     1024 Dec 12 22:05 root
    16. drwxr-xr-x    2 administ administ     2048 Oct 23 14:00 sbin
    17. drwxrwxr-x   29 administ administ     1024 Dec 12 19:42 share
    18. -rw-r--r--    1 administ administ        5 Dec 12 21:46 stunnel.pid
    19. lrwxrwxrwx    1 administ administ       18 Dec 13 03:41 tmp -> /mnt/HDA_ROOT/.tmp
    20. lrwxrwxrwx    1 administ administ       12 Jan  1  1970 usr -> /mnt/ext/usr
    21. drwxrwxrwx    6 administ administ     1024 Dec 13 13:45 var
    22.  
    jakies pomysly co moze byc nie tak?
     
  2. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 012
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    20:56
    Oceny:
    +1 337 / 30 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    a mozesz sprobowac zrobic:

    # ipkg install bash

    zobacz czy sie zainstaluje
     
  3. goro
    Offline

    goro Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    6 Grudzień 2008
    Wiadomości:
    15
    Local Time:
    19:56
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    ok, wyglada na to ze sie zainstalowalo poprawnie:

    Kod (Text):
    1. [~] # ipkg install bash
    2. Installing bash (3.2.33-1) to root...
    3. Downloading http://ipkg.nslu2-linux.org/feeds/optware/ts101/cross/unstable/bash_3.2.33-1_powerpc.ipk
    4. Installing readline (5.2-2) to root...
    5. Downloading http://ipkg.nslu2-linux.org/feeds/optware/ts101/cross/unstable/readline_5.2-2_powerpc.ipk
    6. Configuring bash
    7. Configuring readline
    8. Successfully terminated.
    9.  
    10. [~] # bash
    11. [administrator@QNAP ~]#
    12. [administrator@QNAP ~]# exit
    13. exit
     
  4. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 012
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    20:56
    Oceny:
    +1 337 / 30 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    # chroot /opt /bin/bash
    lub
    # chroot /opt /opt/bin/bash
    daj znac czy dziala
     
  5. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 012
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    20:56
    Oceny:
    +1 337 / 30 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    albo...
    chroot /share/HDA_DATA/.qpkg/Optware /bin/bash
    lub
    chroot /share/HDA_DATA/.qpkg/Optware /opt/bin/bash
     
  6. goro
    Offline

    goro Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    6 Grudzień 2008
    Wiadomości:
    15
    Local Time:
    19:56
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    ten sposob dziala no i w koncu zaczailem jak dziala chroot ;)
    dzieki :)
     
  7. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 012
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    20:56
    Oceny:
    +1 337 / 30 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    sprawdz czy masz plik /bin/sh lub /opt/bin/sh w Optware
    jesli sie znajduje w /bin/sh to nie wiem o co chodzi...
    natomiast kiedy znajduje sie w /opt/bin to sprobuj przegrac liby z /lib do /opt/lib
    powinno rozwiazac kwestie i wtedy nie bedziesz musial podawac nazwy softu ktory chcesz uruchomic na chroot'ie (/opt/bin/bash)
     
  8. goro
    Offline

    goro Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    6 Grudzień 2008
    Wiadomości:
    15
    Local Time:
    19:56
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    po prostu opornie mi szlo zorientowanie sie, ze chroot tak naprawde przyslania sciezke do roota i program uruchamiany z jego pomoca nie widzi nic ponizej poziomu nowego roota.

    tak wiec dzieki wielkie ;)
     

Poleć tę stronę