Clarion + perl

Dyskusja w 'Oh'Linux? Software hacking' rozpoczęta przez użytkownika manius162, 13 Maj 2008.

Ładowanie...
  1. manius162
    Offline

    manius162 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    13 Maj 2008
    Wiadomości:
    8
    Local Time:
    16:42
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Witam,
    Muszę zainstalować na Qnapie Perla oraz paczkę Clarion

    Clariona instaluje ze źródeł, perla zainstalowałem z paczki
    ale przy kompilacji Clariona wyskakuje mi błąd

    perl: relocation error: /opt/lib/perl5/5.8.8/arm-linux/CORE/libperl.so: symbol __aeabi_uidiv, version GCC_3.5 not defined in file libgcc_s.so.1 with link time reference

    Gdzie mam szukać paczek do Qnapa żeby to wszystko zadziałało?

    Z góry dzięki za pomoc.
     
  2. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 372
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    16:42
    Oceny:
    +1 422 / 30 / -6
    Followers:
    23
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    blad o ktorym piszesz jest najprawdopodbniej przez to ze nie przelaczyles sie na inne srodowisko

    rozumiem ze masz zainstalowanego Optware
    wiec jesli masz raida lub zapis liniowy zrob:
    Kod (Text):
    1. chroot /share/MD0_DATA/optware
    jesli jeden dysk lub kilka skonfigurowanych do pracy jako dyski pojedyczne:
    Kod (Text):
    1. chroot /share/HDA_DATA/optware
    btw czy korzystasz z arm-tools ?
     
  3. manius162
    Offline

    manius162 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    13 Maj 2008
    Wiadomości:
    8
    Local Time:
    16:42
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    komenda z chroot nie działa u mnie, wywala błąd

    [/share/HDA_DATA] # chroot /share/HDA_DATA/Optware/
    chroot: cannot execute /bin/sh: No such file or directory

    Optware jest zainstalowane,
    z arm instalowałem perla, Clariona mam jako źródła.
     
  4. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 372
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    16:42
    Oceny:
    +1 422 / 30 / -6
    Followers:
    23
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    a moze Optware jest zainstalowany w MD0_DATA ?
    jaki to QNAP i ile dyskow?
     
  5. manius162
    Offline

    manius162 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    13 Maj 2008
    Wiadomości:
    8
    Local Time:
    16:42
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    TS-109 Turbo Station z jednym dyskiem.
    Optware widze ze jest w katalogu /share/HDA_DATA/
     
  6. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 372
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    16:42
    Oceny:
    +1 422 / 30 / -6
    Followers:
    23
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    prosze sprawdzic jeszcze
    Kod (Text):
    1. chroot /share/HDA_DATA/optware/ /bin/bash
    jesli nie bedzie dzialac to prosze zrobic:
    Kod (Text):
    1. cd /share/HDA_DATA/optware/bin
    2. ls -la
    czy jest tam plik bash?
     
  7. manius162
    Offline

    manius162 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    13 Maj 2008
    Wiadomości:
    8
    Local Time:
    16:42
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    /share/HDA_DATA/Optware/opt/bin

    w tym katalogu jest
     
  8. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 372
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    16:42
    Oceny:
    +1 422 / 30 / -6
    Followers:
    23
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    ok w takim wypadku ...
    Kod (Text):
    1. chroot /share/HDA_DATA/optware /opt/bin/bash
    ewentualnie poszukaj tez pliku sh w /bin i /opt/bin

    czy paczke Optware instalowales recznie czy z skryptu?
     
  9. manius162
    Offline

    manius162 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    13 Maj 2008
    Wiadomości:
    8
    Local Time:
    16:42
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Instalowałem ze skryptu.

    Wpisuje wszystkie możliwe ścieżki i zawsze mam taki komunikat
    chroot: cannot execute /opt/bin/sh: No such file or directory

    bash i sh mam w katalogach /bin/ /opt/bin a mimo to wywala błedy.
     
  10. manius162
    Offline

    manius162 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    13 Maj 2008
    Wiadomości:
    8
    Local Time:
    16:42
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Przeinstalowałem Optware i śmiga wszystko.
    Coś musiało być nie tak z wcześniejszą instalacją.

    Dzięki za pomoc.
     
  11. manius162
    Offline

    manius162 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    13 Maj 2008
    Wiadomości:
    8
    Local Time:
    16:42
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Mam jeszcze jedno pytanie:
    Mam stworzony katalog w /HDA_DATA/katalog
    Jest on udostępniony w otoczeniu sieciowym

    Po wykonaniu komeny chroot /share/HDA_DATA/Optware /bin/bash
    Nie widze nigdzie tego katalogu a pozostałe udostępnione widze.
    Co musze zrobić zeby był widoczny?
     
  12. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 372
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    16:42
    Oceny:
    +1 422 / 30 / -6
    Followers:
    23
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    wiesz co... nie jestem jakis specjalnym linuxowcem ale postaram sie to wytlumaczyc

    chroot to takie dosc ciekawe polecenie pozwalajace sie przelogowac na inne srodowisko linuxowe
    zalozmy ze mamy 2 komputery z roznymi linuxami...
    zgrywamy pliki z rootow z tych linuxow i wgrywamy na 3 linux'a do katalogow
    /linux1
    /linux2

    jesli przelaczymy sie za pomoca chroot'a na linux1 nie bedziemy mogli wyjsc po za ten katalog
    to tak jakbysmy mieli odpalony oddzielny system :)

    taki dodatek do tego co powiem...
    jesli laczysz sie na chroot'a i chcesz wykonac plik /bin/bash mozesz to robic w taki sposob
    chroot /share/HDA_DATA/Optware
    bedzie to samo co
    chroot /share/HDA_DATA/Optware /bin/bash
    - drugie polecenie mowi o tym jaki plik uruchomic z jakiego katalogu
    domyslnie jest zawsze : /bin/bash
    mozesz np. zrobic tak:
    chroot /share/HDA_DATA/Optware rtorrent
    automatycznie bedzie wlaczac rtorrenta

    jesli chodzi konkretnie o to co pytasz...
    utworzyles nowy udzial sieciowy ktory nie jest dostepny w srodowisku Optware...
    wpisz: mount
    zobacz jak sa podmontowane katalogi do Optware :) i wklej tutaj
     

Poleć tę stronę

  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Odrzuć powiadomienie.