Clarion + perl

Dyskusja w 'Oh'Linux? Software hacking' rozpoczęta przez użytkownika manius162, 13 Maj 2008.

Ładowanie...
  1. manius162
    Offline

    manius162 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    13 Maj 2008
    Wiadomości:
    8
    Local Time:
    04:50
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Witam,
    Muszę zainstalować na Qnapie Perla oraz paczkę Clarion

    Clariona instaluje ze źródeł, perla zainstalowałem z paczki
    ale przy kompilacji Clariona wyskakuje mi błąd

    perl: relocation error: /opt/lib/perl5/5.8.8/arm-linux/CORE/libperl.so: symbol __aeabi_uidiv, version GCC_3.5 not defined in file libgcc_s.so.1 with link time reference

    Gdzie mam szukać paczek do Qnapa żeby to wszystko zadziałało?

    Z góry dzięki za pomoc.
     
  2. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 032
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    04:50
    Oceny:
    +1 339 / 30 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    blad o ktorym piszesz jest najprawdopodbniej przez to ze nie przelaczyles sie na inne srodowisko

    rozumiem ze masz zainstalowanego Optware
    wiec jesli masz raida lub zapis liniowy zrob:
    Kod (Text):
    1. chroot /share/MD0_DATA/optware
    jesli jeden dysk lub kilka skonfigurowanych do pracy jako dyski pojedyczne:
    Kod (Text):
    1. chroot /share/HDA_DATA/optware
    btw czy korzystasz z arm-tools ?
     
  3. manius162
    Offline

    manius162 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    13 Maj 2008
    Wiadomości:
    8
    Local Time:
    04:50
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    komenda z chroot nie działa u mnie, wywala błąd

    [/share/HDA_DATA] # chroot /share/HDA_DATA/Optware/
    chroot: cannot execute /bin/sh: No such file or directory

    Optware jest zainstalowane,
    z arm instalowałem perla, Clariona mam jako źródła.
     
  4. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 032
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    04:50
    Oceny:
    +1 339 / 30 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    a moze Optware jest zainstalowany w MD0_DATA ?
    jaki to QNAP i ile dyskow?
     
  5. manius162
    Offline

    manius162 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    13 Maj 2008
    Wiadomości:
    8
    Local Time:
    04:50
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    TS-109 Turbo Station z jednym dyskiem.
    Optware widze ze jest w katalogu /share/HDA_DATA/
     
  6. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 032
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    04:50
    Oceny:
    +1 339 / 30 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    prosze sprawdzic jeszcze
    Kod (Text):
    1. chroot /share/HDA_DATA/optware/ /bin/bash
    jesli nie bedzie dzialac to prosze zrobic:
    Kod (Text):
    1. cd /share/HDA_DATA/optware/bin
    2. ls -la
    czy jest tam plik bash?
     
  7. manius162
    Offline

    manius162 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    13 Maj 2008
    Wiadomości:
    8
    Local Time:
    04:50
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    /share/HDA_DATA/Optware/opt/bin

    w tym katalogu jest
     
  8. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 032
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    04:50
    Oceny:
    +1 339 / 30 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    ok w takim wypadku ...
    Kod (Text):
    1. chroot /share/HDA_DATA/optware /opt/bin/bash
    ewentualnie poszukaj tez pliku sh w /bin i /opt/bin

    czy paczke Optware instalowales recznie czy z skryptu?
     
  9. manius162
    Offline

    manius162 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    13 Maj 2008
    Wiadomości:
    8
    Local Time:
    04:50
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Instalowałem ze skryptu.

    Wpisuje wszystkie możliwe ścieżki i zawsze mam taki komunikat
    chroot: cannot execute /opt/bin/sh: No such file or directory

    bash i sh mam w katalogach /bin/ /opt/bin a mimo to wywala błedy.
     
  10. manius162
    Offline

    manius162 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    13 Maj 2008
    Wiadomości:
    8
    Local Time:
    04:50
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Przeinstalowałem Optware i śmiga wszystko.
    Coś musiało być nie tak z wcześniejszą instalacją.

    Dzięki za pomoc.
     
  11. manius162
    Offline

    manius162 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    13 Maj 2008
    Wiadomości:
    8
    Local Time:
    04:50
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Mam jeszcze jedno pytanie:
    Mam stworzony katalog w /HDA_DATA/katalog
    Jest on udostępniony w otoczeniu sieciowym

    Po wykonaniu komeny chroot /share/HDA_DATA/Optware /bin/bash
    Nie widze nigdzie tego katalogu a pozostałe udostępnione widze.
    Co musze zrobić zeby był widoczny?
     
  12. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 032
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    04:50
    Oceny:
    +1 339 / 30 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    wiesz co... nie jestem jakis specjalnym linuxowcem ale postaram sie to wytlumaczyc

    chroot to takie dosc ciekawe polecenie pozwalajace sie przelogowac na inne srodowisko linuxowe
    zalozmy ze mamy 2 komputery z roznymi linuxami...
    zgrywamy pliki z rootow z tych linuxow i wgrywamy na 3 linux'a do katalogow
    /linux1
    /linux2

    jesli przelaczymy sie za pomoca chroot'a na linux1 nie bedziemy mogli wyjsc po za ten katalog
    to tak jakbysmy mieli odpalony oddzielny system :)

    taki dodatek do tego co powiem...
    jesli laczysz sie na chroot'a i chcesz wykonac plik /bin/bash mozesz to robic w taki sposob
    chroot /share/HDA_DATA/Optware
    bedzie to samo co
    chroot /share/HDA_DATA/Optware /bin/bash
    - drugie polecenie mowi o tym jaki plik uruchomic z jakiego katalogu
    domyslnie jest zawsze : /bin/bash
    mozesz np. zrobic tak:
    chroot /share/HDA_DATA/Optware rtorrent
    automatycznie bedzie wlaczac rtorrenta

    jesli chodzi konkretnie o to co pytasz...
    utworzyles nowy udzial sieciowy ktory nie jest dostepny w srodowisku Optware...
    wpisz: mount
    zobacz jak sa podmontowane katalogi do Optware :) i wklej tutaj
     

Poleć tę stronę