Coś mi padło.. TS-101 czy Seagate?

Dyskusja w 'Podstawowe ustawienia systemowe' rozpoczęta przez użytkownika woytek, 11 Grudzień 2008.

Ładowanie...
  1. woytek
    Offline

    woytek Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    14 Październik 2008
    Wiadomości:
    20
    Miejscowość:
    Katowice
    Local Time:
    03:49
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Witam,

    TS-101 + ST3500630NS
    Chyba miesiąc wszystko działało pięknie, wrzuciłem nowy firmware (2.3.0 Build 0825T). Zrobiłem sobie archiwum zdjęc (bardzo cennych dla mnie), Zrobiłem beckup laptopa służbowego.. i padło. Coś mi się nie chciał łączyć. Wyłączyłem go, włączyłem i nagle nie widzi dysku.
    Wg QInstall system jest skonfigurowany, ale podaje, że dysk nie jest zainicjowany, nie wykrywa pojemności dysku. Po wejsciu w setup w ogole nie widzi dysku - No disk. Dysk sie kręci. Status mruga czerw/ziel.
    Strasznie mi zależy na danych z dysku! Jak postępować?
    Rozumię, że najpierw najlepiej byłoby podłączyć dysk do kompa i sprawdzić czy komp go widzi. A jak nie widzi? ;(
    Będę wdzięczny za pomoc.

    pozdrawiam
     
  2. carolinus
    Offline

    carolinus System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    2 Październik 2008
    Wiadomości:
    139
    Miejscowość:
    warszawa i okolice
    Local Time:
    03:49
    Oceny:
    +5 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209 Pro II
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-109/209 Pro II 100 Mbps
    może zaloguj się telnetem do qnapa i pokaż wyniki

    Kod (Text):
    1.  
    2. df
    3.  
    oraz fdisk -l ( l = małe L)
    Kod (Text):
    1.  
    2. fdisk -l
    3.  

    u mnie po fdisk wyglada to tak:
    Kod (Text):
    1.  
    2. [~] # fdisk -l
    3.  
    4. Disk /dev/sda: 500.1 GB, 500107862016 bytes
    5. 255 heads, 63 sectors/track, 60801 cylinders
    6. Units = cylinders of 16065 * 512 = 8225280 bytes
    7.  
    8.    Device Boot      Start         End      Blocks   Id  System
    9. /dev/sda1   *           1          66      530113+  83  Linux
    10. /dev/sda2              67         132      530145   82  Linux swap / Solaris
    11. /dev/sda3             133       60791   487243417+  83  Linux
    12. /dev/sda4           60792       60800       72292+  83  Linux
    13.  
    14. Disk /dev/sda4: 73 MB, 73531392 bytes
    15. 2 heads, 4 sectors/track, 17952 cylinders
    16. Units = cylinders of 8 * 512 = 4096 bytes
    17.  
    18. Disk /dev/sda4 doesn't contain a valid partition table
    19.  
    20. Disk /dev/sdb: 500.1 GB, 500107862016 bytes
    21. 255 heads, 63 sectors/track, 60801 cylinders
    22. Units = cylinders of 16065 * 512 = 8225280 bytes
    23.  
    24.    Device Boot      Start         End      Blocks   Id  System
    25. /dev/sdb1   *           1          66      530113+  83  Linux
    26. /dev/sdb2              67         132      530145   82  Linux swap / Solaris
    27. /dev/sdb3             133       60791   487243417+  83  Linux
    28. /dev/sdb4           60792       60800       72292+  83  Linux
    29.  
    30. Disk /dev/md0: 498.9 GB, 498937167872 bytes
    31. 2 heads, 4 sectors/track, 121810832 cylinders
    32. Units = cylinders of 8 * 512 = 4096 bytes
    33.  
    34. Disk /dev/md0 doesn't contain a valid partition table
    35.  
    36. Disk /dev/md9: 542 MB, 542769152 bytes
    37. 2 heads, 4 sectors/track, 132512 cylinders
    38. Units = cylinders of 8 * 512 = 4096 bytes
    39.  
    40. Disk /dev/md9 doesn't contain a valid partition table
    41.  
    42. Disk /dev/md5: 542 MB, 542769152 bytes
    43. 2 heads, 4 sectors/track, 132512 cylinders
    44. Units = cylinders of 8 * 512 = 4096 bytes
    45.  
    46. Disk /dev/md5 doesn't contain a valid partition table
    47. [~] #
    48.  
     
  3. woytek
    Offline

    woytek Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    14 Październik 2008
    Wiadomości:
    20
    Miejscowość:
    Katowice
    Local Time:
    03:49
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    telnet i IP - wyskakuje mi komunikat, że nie może nawiązać połączenia z hostem przez port 23 ..
    przez www da sie wejsc w konfiguracje
     
  4. carolinus
    Offline

    carolinus System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    2 Październik 2008
    Wiadomości:
    139
    Miejscowość:
    warszawa i okolice
    Local Time:
    03:49
    Oceny:
    +5 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209 Pro II
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-109/209 Pro II 100 Mbps
    a jak wchodzisz przez www w konfigurację - opcję łączenia przez telnet masz zaznaczoną? domyślnie chyba jest wyłączona - po update firmware może być wyłączona
     
  5. woytek
    Offline

    woytek Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    14 Październik 2008
    Wiadomości:
    20
    Miejscowość:
    Katowice
    Local Time:
    03:49
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Nie znalazłem zakładki do udostępniania Telnet, ale;

    Udało mi się włożyć Seagate do obudowy i podłączyć przez USB na kompie z Linuxem (pod Windowsem nie widać partycji Linuxa). Na dysku wszystko jest <spoko> <jupi> i komputery go widzą. Wygląda, że TS-101 nie widzi dysku. Zrobilem upgrade firmware do 2.4. Nie pomogło. Nie zaryzykuje wsadzenia innego dysku bo może jest dupnięty TS.
    Odesłać TS do sprzedawcy?
     
  6. godsquire
    Online

    godsquire Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Witam

    Czy Pana problem został jakoś rozwiązany? Od wczoraj mam ten sam problem - te same objawy.
     
  7. woytek
    Offline

    woytek Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    14 Październik 2008
    Wiadomości:
    20
    Miejscowość:
    Katowice
    Local Time:
    03:49
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    W zasadzie tak :) Kupiłem TS-219 ... i wsadziłem tam stary dysk. Dysk był ok. To TS101 się pogubił. Moja rada to trzymać się instrukcji wyświetlanej podczas upgrade'u czyli "Jeśli działa dobrze, to nie ma potrzeby zmieniać firmware..." :-(.
     

Poleć tę stronę