Chciałem napisać nowy temat, ale znalazłem ten, więc go odkopię. Proszę jednocześnie o przyznanie mi rangi Master Archeolog.
Jako zatwardziały użytkownik Windowsa (i dumny linuxowy ignorant) cieszę za każdym razem, kiedy uda mi się znaleźć kolejną niedoskonałość Linuxa, aby mieć następny dowód na to, że jego zaciekli użytkownicy to fanatycy software'owi i dziwacy. Po pewnym czasie od momentu kiedy zostałem podstępnie zmuszony (przez swoje zachcianki i dzięki niewiedzy) do obcowania z Linuxem zauważyłem, że w systemie Qnapa nie żadnego narzędzia do defragmentacji dysków. Przeszukiwanie NAS'owych forumów również niewiele przyniosło. Zdziwiło mnie to trochę, ale również ucieszyło. Aha, pomyślałem sobie, w tym najwspanialszym na świecie systemie zapomniano o defragmentacji, albo jest niemożliwa do wykonania! Oczywiście fanatyczni wyznawcy twierdzą, że system jest tak doskonały, że defragmentacja jest niepotrzebna. Jakoś nie chciało mi się w to wierzyć. Znalazłem ostatnio przypadkiem informacje potwierdzające moje wątpliwości. Rzeczywiście, linuxowe systemy plików zostały tak zaprojektowane, aby zapobiegać fragmentacji, ale nie da się jej wyeliminować całkowicie. Do odczuwalnej fragmentacji może dochodzić w przypadku mocnego zapełnienia partycji. Nie ma wtedy po prostu wystarczającej ilości wolnej przestrzeni na przeprowadzanie przez system działań porządkowych. Zauważyli to również świadomi (słabości systemu) deweloperzy (w odróżnieniu od ślepych na fakty fanatyków). Istnieje więc narzędzie e4defrag, ale tylko dla ext4.
Więcej na ten temat zainteresowani mogą przeczytać tu:
Using E4defrag | Working with Linux
Dla mnie nie jest jasne, czy narzędzie to może być wykorzystywane do porządkowania macierzy RAID. W powyższym artykule nie ma słowa na temat macierzy. Czy dla e4defrag ma to jakieś znaczenie czy mamy do czynienia z macierzą, a nie pojedynczym dyskiem? Czy systemowy mechanizm zapobiegania fragmentacji działa tak samo na macierzach? W końcu jest to w dalszym ciągu ten sam system plików.
Czy e4defrag, jeśli nie został zaimplementowany przez Qnapa w ich fw, może być jakoś w prosty sposób dodany samodzielnie? Jak to działa w tym Linuxie? Czy to jest kwestia kernela czy jakichś bibliotek, czy też czegoś tam innego (QPKG)?
A co na ten temat wiedzą i sadzą szanowni koledzy linuxowcy?