Odpowiednie produkty
Scenariusz
Mam połączenie VJBOD z obsługą iSER (iSCSI Extensions for RDMA) między dwoma urządzeniami NAS. Używam karty sieciowej Mellanox ConnectX-3 Pro do obsługi połączenia iSER, a urządzenia NAS działają na systemie QuTS hero h5.2.x (lub wcześniejszym). Jednak po zaktualizowaniu obu urządzeń NAS do QuTS hero h6.0.0 (lub nowszego), mój dysk VJBOD rozłącza się i przechodzi w stan błędu. System nie wyświetla żadnych konkretnych ostrzeżeń ani komunikatów o błędach, które wyjaśniałyby awarię połączenia.
Przyczyna główna
W QuTS hero h6.0.0 firma QNAP zaktualizowała sterownik dla kart sieciowych Mellanox, a nowa wersja sterownika nie obsługuje już funkcji RDMA dla starszego chipsetu Mellanox ConnectX-3 Pro.
Rozwiązanie
Możesz ponownie podłączyć dysk VJBOD, korzystając z jednej z poniższych metod:
Dalsze czytanie
- QuTS hero
- Storage Manager
Scenariusz
Mam połączenie VJBOD z obsługą iSER (iSCSI Extensions for RDMA) między dwoma urządzeniami NAS. Używam karty sieciowej Mellanox ConnectX-3 Pro do obsługi połączenia iSER, a urządzenia NAS działają na systemie QuTS hero h5.2.x (lub wcześniejszym). Jednak po zaktualizowaniu obu urządzeń NAS do QuTS hero h6.0.0 (lub nowszego), mój dysk VJBOD rozłącza się i przechodzi w stan błędu. System nie wyświetla żadnych konkretnych ostrzeżeń ani komunikatów o błędach, które wyjaśniałyby awarię połączenia.
Przyczyna główna
W QuTS hero h6.0.0 firma QNAP zaktualizowała sterownik dla kart sieciowych Mellanox, a nowa wersja sterownika nie obsługuje już funkcji RDMA dla starszego chipsetu Mellanox ConnectX-3 Pro.
Rozwiązanie
Możesz ponownie podłączyć dysk VJBOD, korzystając z jednej z poniższych metod:
- Wybierz inną kartę sieciową dla połączenia VJBOD.
- Wymień kartę sieciową Mellanox ConnectX-3 Pro na nowszy model (taki jak Mellanox ConnectX-6).
- Wyłącz iSER dla połączenia VJBOD, wykonując następujące kroki:
- Przejdź do Storage Manager > Disks > Device.
- Wybierz dysk VJBOD.
- Kliknij Action, a następnie wybierz Edit Target.
Otworzy się okno ustawień celu. - Odznacz Use iSER when available.
- Kliknij Apply.
- Jeśli polegasz na obsłudze iSER, zawsze sprawdzaj kompatybilność sprzętu przed wykonaniem dużej aktualizacji systemu operacyjnego.
- Ze względu na niekompatybilne struktury pamięci masowej, zdecydowanie odradzamy obniżanie wersji z QuTS hero h6.0.0 (lub nowszej) do QuTS hero h5.2.x (lub wcześniejszej). Może to prowadzić do utraty lub uszkodzenia danych.
Dalsze czytanie