Udzielamy pomocy Dodanie nowego dysku do nasa.

Discussion in 'Podstawowe ustawienia systemowe' started by Pawliko, Dec 31, 2019.

Loading...
  1. Pawliko
    Online

    Pawliko Systems Admin... Q's Expert

    Joined:
    Oct 13, 2018
    Messages:
    251
    Local Time:
    6:54 PM
    Ratings:
    +39 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Czesc,
    kupilem nowy dysk, (taki sam jak pierwszy) wstawilem do nasa i mam taki oto blad
    ai.imgur.com_dNruVy0.
    ai.imgur.com_L2xT3HM.
    W jaki sposob moge aktywowac nowy dysk?

    [edit] troche outputu z konsoli

    [~] # cat /proc/mdstat
    Personalities : [linear] [raid0] [raid1] [raid10] [raid6] [raid5] [raid4] [multipath]
    md1 : active raid1 sda3[0]
    3897063616 blocks super 1.0 [1/1]

    md322 : active raid1 sda5[0]
    7235136 blocks super 1.0 [2/1] [U_]
    bitmap: 1/1 pages [4KB], 65536KB chunk

    md256 : active raid1 sdb2[1] sda2[0]
    530112 blocks super 1.0 [2/2] [UU]
    bitmap: 0/1 pages [0KB], 65536KB chunk

    md13 : active raid1 sdb4[32] sda4[0]
    458880 blocks super 1.0 [32/2] [UU______________________________]
    bitmap: 1/1 pages [4KB], 65536KB chunk

    md9 : active raid1 sdb1[32] sda1[0]
    530048 blocks super 1.0 [32/2] [UU______________________________]
    bitmap: 1/1 pages [4KB], 65536KB chunk
     
  2. pigers
    Online

    pigers [PowerUser] - nie wiem i nie znam się Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    9,151
    Local Time:
    6:54 PM
    Ratings:
    +1,352 / 36 / -15
    Followers:
    4
    QNAP:
    TS-453 PRO
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
  3. Pawliko
    Online

    Pawliko Systems Admin... Q's Expert

    Joined:
    Oct 13, 2018
    Messages:
    251
    Local Time:
    6:54 PM
    Ratings:
    +39 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Nas restartowany, dysk nawet podpialem do windowsa i sformatowalem, z dyskiem nie ma problemu, jest sprawny.
    Co to za skrypt?
     
  4. pigers
    Online

    pigers [PowerUser] - nie wiem i nie znam się Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    9,151
    Local Time:
    6:54 PM
    Ratings:
    +1,352 / 36 / -15
    Followers:
    4
    QNAP:
    TS-453 PRO
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-453 PRO 1 GbE
    pal nie zadawaj pytan .. przecież SH możesz podejrzeć :p
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
  5. Pawliko
    Online

    Pawliko Systems Admin... Q's Expert

    Joined:
    Oct 13, 2018
    Messages:
    251
    Local Time:
    6:54 PM
    Ratings:
    +39 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    No troche nie bardzo xD
    Dlatego pytalem.
    [~] # cat /etc/init.d/lvm_init.sh cat: /etc/init.d/lvm_init.sh: No such file or directory [~] # /etc/init.d/init_lvm.sh Changing old config name... Reinitialing... Detect disk(8 (open)


    Ale pomoglo... Pigersik jak zwykle ratuje mi dzien ;)
    Dzieki
     
  6. pigers
    Online

    pigers [PowerUser] - nie wiem i nie znam się Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    9,151
    Local Time:
    6:54 PM
    Ratings:
    +1,352 / 36 / -15
    Followers:
    4
    QNAP:
    TS-453 PRO
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-453 PRO 1 GbE
    to flaszke wyślij tam gdzie zwykle :p