Udzielamy pomocy Dodanie SSD do TVS-673e

Discussion in 'Macierz oraz woluminy dyskowe' started by 123tomek, Apr 2, 2019.

Loading...
  1. 123tomek
    Offline

    123tomek Nowy użytkownik Noobie

    Joined:
    Apr 1, 2019
    Messages:
    2
    Local Time:
    2:52 PM
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TVS-x73
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x73 1 GbE
    Witam!
    Właśnie uruchamiam TVS-673e. Wcześniej jeszcze nie bawiłem się qnapem więc jestem nieco zielony. Obecna konfiguracja to 6x HHD 8TB, 4GB RAMu i sieciówka LAN-10G2SF-MLX z jednym GBIC zajętym i jednym slotem wolnym.
    Do tego chcę dokupić 2 dyski m.2 1TB i pamięć 2x16GB (lub 4x 16GB). Dyski talerzowe będą w RAID 10.
    Moje pytania:
    1. Sprzęt posiada 4 sloty na RAM. Obecnie jest 2x 2GB. Czy mogę spokojnie dodać 2x 16GB czy sloty mają jakieś ograniczenia (np. do max 8GB na slot)?
    2. Docelowo sprzęt ma służyć do szybkiego przeniesienia danych z serwerów produkcyjnych po światełku, do backupu obrazów serwerów fizycznych oraz wirtualek oraz do kopii maszyn lokalnych (obrazów oraz plikowych) a także jako magazyn SMB w sieci lokalnej. Poza tym Qnap byłby także awaryjnym serwerem produkcyjnym (hyper-v) ale tylko jako maszyna zapasowa uruchamiana na czas odbudowy właściwego serwera produkcyjnego. Jak to najlepiej podzielić? Część SSD na system + reszta jako pamięć podręczna dla macierzy (RAID10) na dyskach tradycyjnych? Zależy mi na prędkości działania kopii (zapis/odczyt) ale także na tym by dosyć wygodnie oddzielić backup serwerowy od kopii użytkowników. No i też Samba jako najmniej istotny udział, najlepiej zupełnie odseparowany od reszty. Utworzyć jeden wolumin statyczny i tam wydzielać miejsce prawami dostępu czy dzielić na woluminy "grube" osobno na backup serwerowy/userów/smb?
    3. Ilość sieciówek jest tu całkiem spora, cztery wbudowane + karta ze światłem. Plan jest taki by światłowód podpiąć bezpośrednio do głównego serwera na potrzeby klonowania serwera i bieżący backup danych a RJki wykorzystać do reszty backupu (inne serwery, klony niektórych komputerów lokalnych, backup plikowy części danych użytkowników itd. oraz zasoby smb). Jak podłączyć te 4 RJki jeśli całość jest w jednej sieci? Można je jakość spiąć w jedną "rurę"? Co potrzebuję po drugiej stronie (jaki switch)?

    Pozdrawiam

    PS. Sprzęt jest świeży, uruchomiony na testy, bez danych, czekam na info o RAMie i na SSD.

    Wersja oprogramowania Firmware: 4.3.6.0895 Build 20190328
    Model serwera: QNAP TVS-673e
    --- Połączono posty, Apr 2, 2019, Data oryginalnego postu: Apr 1, 2019 ---
    4. Jakie dyski M.2? Typu key-B czy key-M czy obojętnie? Link do specyfikacji na stronie qnap przy tym modelu prowadzi do modelu starszego z seri x6 nie x7.
    --- Połączono posty, May 15, 2019 ---
    Edit:
    Mała uwaga. Ten model NIE OBSŁUGUJE dysków M.2 typu NVMe czego nie doszukałem się w specyfikacji. Dopiero niektóre dodatkowe karty rozszerzeń mają obsługę tych szybszych dysków M.2. Duży minus za brak takich podstawowych informacji.

    PS. Nikt nie jest w stanie mi nic odpisać w tym temacie?
     
  2. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    8,181
    Location:
    Wrocław
    Local Time:
    2:52 PM
    Ratings:
    +1,228 / 32 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    a wziąłeś pod uwagę , że nikt z tym mógł się nie spotkać ?
     
  3. Flashman
    Offline

    Flashman Entry Technician Q Associate

    Joined:
    Aug 15, 2013
    Messages:
    61
    Local Time:
    2:52 PM
    Ratings:
    +14 / 2 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TVS-x73
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x73 1 GbE
    1. Sprzęt posiada 4 sloty na RAM. Obecnie jest 2x 2GB. Czy mogę spokojnie dodać 2x 16GB czy sloty mają jakieś ograniczenia (np. do max 8GB na slot)?

    Ahoj,
    mogę odnieść się w kwestii RAMu - mam podobną maszynę TVS-473e, z fabryki przyjechała na 4GB RAMu (2x2GB DDR4), w wolne sloty wsadziłem SO-DIMM 2x8 GB (Patriot Viper DDR4 2400 MHz) i tym sposobem buda działa na 20GB dostępnego RAMu. Obalam serwisowy mit, że tylko dedykowane pamięci będą działać - mój przykład obala taki pogląd.
    Powodzenia z pozostałymi tematami!
     
  4. 123tomek
    Offline

    123tomek Nowy użytkownik Noobie

    Joined:
    Apr 1, 2019
    Messages:
    2
    Local Time:
    2:52 PM
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TVS-x73
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x73 1 GbE
    Ja zaryzykowałem i kupiłem 2 sztuki Apacer Pamięć DDR4 16GB 2400MHz CL17 SODIMM 1.2V i spokojnie działa. Niestety ogólna specyfikacja dysków M.2 nie wspomina, że wbudowane sloty NIE OBSŁUGUJĄ dysków NVMe. Dopiero z listy kompatybilności do której dotarłem po zakupie NVMe można wywnioskować, że nie są obsługiwane (choć też tego tam nie ma wprost napisanego tak jak w przypadku kart rozszerzeń) Lista kompatybilności - QNAP
    Co do samego podziału dysków SSD - nie można podzielić dysku i przeznaczyć części na dane a części na cache. Trzeba osobnych dysków. Do tego cache też woła o raid (szczególnie przy buforowaniu zapisu), choć można zaryzykować i puścić na pojedynczym (system na to zezwala po ostrzeżeniu).
     
  5. lucas3
    Offline

    lucas3 Nowy użytkownik Noobie

    Joined:
    Apr 3, 2019
    Messages:
    3
    Local Time:
    2:52 PM
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    null
    null null
    123tomek - Pamiętasz może symbol tych kości Apacer które kupiłeś, czy są to może: ES.16G2T.GFH EAN: 807486503243 ? Pytam, bo szukam kości 16Gb do swojego TVS-951X.