Udzielamy pomocy Domoticz - system plugins

Discussion in 'Centrum aplikacji QPKG' started by mirmil, Jan 4, 2019.

Loading...
Tags:
  1. mirmil
    Offline

    mirmil Nowy użytkownik Noobie

    Joined:
    Jan 27, 2017
    Messages:
    13
    Local Time:
    1:11 AM
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    czesc

    Ma moze ktos Domoticza 4.9701 na Qnapie i opanowal PluginSystem? Ja niestety otrzymuje caly czas taki komunikat:


    Code (Text):
    1. PluginSystem: Failed dynamic library load, install the latest libpython3.x library that is available for your platform.
    oczywiscie mam pythona3, ktory nawet sie uruchamia i wyglada to tak:

    Code (Text):
    1. [/share/CACHEDEV1_DATA/.qpkg/domoticz] # python
    2. python            python2.7        python3.7        python3-config
    3. python2          python3          python3.7-config
    4.  
    konkretnie jest to python3-dev z Entware-std 1.00...

    Czego brakuje aby domoticz znalazl sobie te liby?

    pozdr
    mirmil

    Wersja oprogramowania Firmware: 4.3.6.0805
    Model serwera: QNAP TS-251A
     
  2. sebikolo
    Offline

    sebikolo Passing Basics Beginner

    Joined:
    Jan 1, 2016
    Messages:
    30
    Local Time:
    1:11 AM
    Ratings:
    +6 / 1 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Podłączam się do tematu. Udało się komuś dodać wtyczki do Domoticza zainstalowanego na QNAP'ie? Chodzi mi np. o Airly.
     
  3. barpy
    Offline

    barpy Nowy użytkownik Noobie

    Joined:
    Jul 10, 2011
    Messages:
    6
    Local Time:
    1:11 AM
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51+
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51+ 1 GbE
    Udalo sie Wam przewalczyc temat pluginow?
     
  4. wube
    Offline

    wube Nowy użytkownik Noobie

    Joined:
    Jan 9, 2017
    Messages:
    3
    Local Time:
    1:11 AM
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Hej mam podobny problem, czy ktoś może coś poradzić? Obecnie mam zainstalowanego Pythona 2.7.17 i Pythona 3.8.1. Domoticz nic nie wspomina o uruchomieniu Pluginów. Mogę prosić o pomoc?
     
  5. barpy
    Offline

    barpy Nowy użytkownik Noobie

    Joined:
    Jul 10, 2011
    Messages:
    6
    Local Time:
    1:11 AM
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51+
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51+ 1 GbE
    ja sobie odpuscilem paczke na qnapa i zainstalowalem na container station domoticza
     
    • Zgadzam się! Zgadzam się! x 1
  6. wube
    Offline

    wube Nowy użytkownik Noobie

    Joined:
    Jan 9, 2017
    Messages:
    3
    Local Time:
    1:11 AM
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Cześć @barpy@barpy , a możesz mi powiedzieć czy masz jakieś urządzenia USB i docker/container station czyta je bez problemu? Np. z-wave stick , RFlink. No I oczywiście co z pythonem , pluginami i scryptami przy takim container station oraz z jakiej paczki korzystasz? Dzieki za odpowiedź.
    --- Połączono posty, Mar 30, 2020 at 6:06 PM, Data oryginalnego postu: Mar 20, 2020 ---
    w razie jakby jeszcze ktoś szukał takiej informacji to w sekcji "about" tej wersji domoticza na qnapie pisze tak:

    Show Spoiler

    Version: 4.10717
    Build Hash: b38b49e5
    Compile Date: 2019-05-09 13:04:08
    dzVents Version: 2.4.19
    Python Version: None
     
  7. maks87
    Offline

    maks87 Entry Technician Q Associate

    Joined:
    Jul 20, 2012
    Messages:
    89
    Location:
    Warszawa
    Local Time:
    1:11 AM
    Ratings:
    +6 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53A 1 GbE
    Podepnę się pod temat bo miałem właśnie o to pytać. Jak do Domoticza zainstalowanego na QNAPie (nie w dockerze ani na wirtualce) dodać jakieś pluginy np. wspomniane tutaj Airly? Komuś się udało?
     
  8. wube
    Offline

    wube Nowy użytkownik Noobie

    Joined:
    Jan 9, 2017
    Messages:
    3
    Local Time:
    1:11 AM
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    No właśnie nie dodasz bo ta wersja Domoticza nie ma supportu pythona. Trzeba czekać aż dev skompiluje wersje która takie wsparcie będzie miała, jeśli to w ogóle możliwe bo może nie. Albo trzeba by próbować kompilować qpkg ze źródła samemu, czego ja nie umiem :). Próbuje się skontaktować z Devem poprzez jednego z adminów z qnapclub forum gdzie zamieszczane sa releasy Domoticza i dowiedzieć się czegoś więcej.
     
  9. maks87
    Offline

    maks87 Entry Technician Q Associate

    Joined:
    Jul 20, 2012
    Messages:
    89
    Location:
    Warszawa
    Local Time:
    1:11 AM
    Ratings:
    +6 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53A 1 GbE
    Dzięki, w takim razie tak jak myślałem: niby Domoticza da się odpalić na QNAPie jako apkę ale jest on niefunkcjonalny:)
    No to moje drugie podejście do tematu to postawienie Domoticza na wirtualce - zobaczymy co z tego wyjdzie:)