Dysk M.2 - co wybrać

Discussion in 'Przed zakupem...' started by maks87, Nov 24, 2021.

Loading...
Tags:
  1. maks87
    Online

    maks87 Systems Admin... Q's Expert

    Joined:
    Jul 20, 2012
    Messages:
    257
    Local Time:
    11:00 PM
    Ratings:
    +24 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x73
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x73 1 GbE
    Wczoraj częściowo poruszyłem ten temat na chatcie ale postanowiłem też napisać ten post, może więcej osób się wypowie.

    Niedawno kupiłem QNAPa TS-473A który ma dostępne 2 x M.2 2280 PCIe Gen3 x1 slots. Obecnie nie posiadam żadnych dysków M2, ale od kilku dni na peperze ciągle pojawiają się różne promocje na takie dyski więc stwierdziłem, że zagłębię się w temat i może uda się coś kupić.
    Obecnie system mam na dysku SSD 2,5" a pozostałe trzy kieszenie to dyski 3,5" HDD. Wymyśliłem więc, że system przeniósłbym na M2 i dzięki temu odzyskam slot na kolejny dysk HDD.

    QNAPa używam typowo do domowych zastosowań, a więc przede wszystkim magazyn na rodzinne zdjęcia, kopia dokumentów z laptopa, trochę multimediów pod plexa, dwie kamerki w QVR, jeden docker, jedna VM (pewnie niedługo pojawi się druga). W związku z tym (wydaje mi się), że wykorzystanie dysku M2 na qtier albo cache nie ma u mnie sensu. Nie pracuję na plikach z QNAPa, raczej je jednokierunkowo wrzucam tam i sobie leżą. Oczywiście czasem jest potrzeba do czegoś zajrzeć ale to raczej pojedyncze pliki.

    Obecnie dysk systemowy to SSD Crucial MX500 500GB i taka pojemność wydaje się być wystarczająca dlatego na M2 też patrzę na 500GB.

    Jakoś tak lubię porównywać ceny na xkomie więc posłużę się ich cenami, ale oczywiście to są ceny orientacyjne na dzień dzisiejszy. Ponieważ jak pisałem pojawiają się różne promocje (np. na amazon.de) to ceny czasem mogą być mniejsze.

    Mniej więcej wygląda to tak:
    1. Opcja najtańsza, ok. 200-250zł
    - Kingstone NV1
    - Lexar NM610
    - Goodram PX500
    - Patriot P300
    - WD Blue SN550
    - Crucial P2
    - ADATA SX6000
    - WD Blue SN570

    2. Opcja droższa, od 300zł
    - Samsung 980
    - Goodram IRDM
    - Patriot VPN100
    - Samsung 970 Evo Plus
    - WD Black SN750
    - WD RED SN700

    Jak zawsze patrzę na cenę i się zastanawiam czy do moich potrzeb dysk za 350zł będzie lepszy niż taki za 200zł? A może zamiast 500GB to kupić 1TB, zrobić tam magazyn na nagrania QVR i wtedy (teoretycznie) powinno szybciej działać oglądania historii nagrań - a z tego często korzystam.

    Które z firm warto brać pod uwagę a które omijać z daleka? Ja wiem, że są zwolennicy jednej czy drugiej firmy, tak samo jak w HDD jest zawsze dyskusja WD czy Seagate:) Ale może coś fajnego podpowiecie? Jak teraz nie kupie to zbliżają się Święta więc taki dysk mógłby być fajnym prezentem.
     
  2. dafca
    Offline

    dafca Passing Basics Beginner

    Joined:
    Sep 28, 2021
    Messages:
    9
    Local Time:
    11:00 PM
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    mam ts-h973ax i na cache mam 2x samsung 980 500gb jak raid1 (obcięte jest 30 procent żeby się nie zapełniało i cache nie zwalniał) sam system mam na wd red ssd 500gb. teraz musisz odpowiedzieć sobie na pytanie
    czy sloty m2 w twoim nas pozwolą wykorzystać dyski na pulę na pamięci czy tylko jako cache?

    Wysłane z mojego SM-G996B przy użyciu Tapatalka
     
  3. maks87
    Online

    maks87 Systems Admin... Q's Expert

    Joined:
    Jul 20, 2012
    Messages:
    257
    Local Time:
    11:00 PM
    Ratings:
    +24 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x73
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x73 1 GbE
    Z tego co wiem to system można postawić na dysku M2 w moim QNAPie dlatego to planuję. Bo jak pisałem, u mnie cache raczej nie ma sensu.
     
  4. dafca
    Offline

    dafca Passing Basics Beginner

    Joined:
    Sep 28, 2021
    Messages:
    9
    Local Time:
    11:00 PM
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    to jeśli m2 obsługuje protokół ssd to są wdredy na m2, ale one są ssd, a jeśli tylko nvme to sam mam samsungi 980 i jak jako cache dają rady, to tym bardziej jako system. polecam zastanowić się tylko czy nie warto raid 1 zrobić na system

    Wysłane z mojego SM-G996B przy użyciu Tapatalka
     
  5. maks87
    Online

    maks87 Systems Admin... Q's Expert

    Joined:
    Jul 20, 2012
    Messages:
    257
    Local Time:
    11:00 PM
    Ratings:
    +24 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x73
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x73 1 GbE
    Patrząc jeszcze na obecne promocje to dostępne są w necie np. takie dyski:
    - WD Black Black SN750 SE 500GB za 290zł
    - Kingston NV1 1TB za 360zł
    - WD Blue SN550 1TB za 380zł
    - Samsung 980 1TB za 390zł
    - Crucial P2 1TB za 350zł

    Tu jak widać poniżej 400zł można kupić już 1TB więc może.

    Co do RAID1 - jakoś nie widzę sensu, w najgorszym wypadku będzie trzeba stawiać system od nowa, co przy domowym zastosowaniu potrwa jeden wieczór.
     
  6. dafca
    Offline

    dafca Passing Basics Beginner

    Joined:
    Sep 28, 2021
    Messages:
    9
    Local Time:
    11:00 PM
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Co do innych niż wymieniłem się nie wypowiem bo nie miałem z nimi do czynienia. Bierz ten z największym TBW i najdłuższa gwarancja, bo wszystkie i tak będą "za szybkie" dla Twoich wymagań

    Wysłane z mojego SM-G996B przy użyciu Tapatalka
     
  7. Ice
    Offline

    Ice Ubi Advisor Q's Architect

    Joined:
    Jan 16, 2018
    Messages:
    907
    Local Time:
    11:00 PM
    Ratings:
    +256 / 7 / -1
    Followers:
    1
    QNAP:
    TVS-x72n
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x72n 1 GbE
    WD Black Black SN750 są extra, ale cena.
     
  8. maks87
    Online

    maks87 Systems Admin... Q's Expert

    Joined:
    Jul 20, 2012
    Messages:
    257
    Local Time:
    11:00 PM
    Ratings:
    +24 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x73
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x73 1 GbE
  9. Ice
    Offline

    Ice Ubi Advisor Q's Architect

    Joined:
    Jan 16, 2018
    Messages:
    907
    Local Time:
    11:00 PM
    Ratings:
    +256 / 7 / -1
    Followers:
    1
    QNAP:
    TVS-x72n
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x72n 1 GbE
    WD Black mają diabelsko niskie temperatury jak są obciążone.
     
  10. maks87
    Online

    maks87 Systems Admin... Q's Expert

    Joined:
    Jul 20, 2012
    Messages:
    257
    Local Time:
    11:00 PM
    Ratings:
    +24 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x73
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x73 1 GbE
    O, i to jest ważna informacja - dzięki.
    Już widzę też, że WD Black są w wersji normalnej i SE która różni się nieco prędkością.
    [DOUBLEPOST=1637755335,1637753779][/DOUBLEPOST]Może pisząc ogólnie, z tego co widzę to dostępne są następujące dyski:
    - Kingstone, Lexar, Goodram, Patriot, ADATA - tańsze, ale chyba mniej popularne do QNAPów?
    oraz
    - WD Blue
    - WD Red
    - WD Black
    - Samsung 970 Evo Plus
    - Samsung 980
    - Crucial P2
    - Crucial P5

    Zapewne lepiej wybrać coś z tej drugiej listy (WD, Samsung, Crucial) - tylko co?
     
  11. jerry1333
    Offline

    jerry1333 Klubowicz Q's Editor

    Joined:
    Oct 9, 2019
    Messages:
    210
    Local Time:
    11:00 PM
    Ratings:
    +97 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53Be
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53Be 1 GbE
    Ja dla dysków m.2 patrzę na parametry: szybkość (do qnapa nie jest aż tak ważna bo rzadko jest dostępne PCIe 3.0 x4 aby w pełni wykorzystać dysk), TBW (ile można na nim zapisać zanim zdechnie), gwarancja (preferowane 60 m-cy), cena - w tej kolejności :)
     
  12. maks87
    Online

    maks87 Systems Admin... Q's Expert

    Joined:
    Jul 20, 2012
    Messages:
    257
    Local Time:
    11:00 PM
    Ratings:
    +24 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x73
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x73 1 GbE
    Dzięki za cenne wskazówki. Tylko tak patrzę, i nawet na stronie producenta nie zawsze podają TBW więc skąd to wyciągnąć?
    Co do szybkości, np. WD Blue ma odczyt 2400 i zapis 1750 a WD Black ma odczyt 3430 a zapis 2600. Na papierze to różnica spora, a w rzeczywistości jest to odczuwalne? Tutaj ograniczeniem i tak nie będzie sam QNAP i wtedy różnica prędkości w dyskach staje się pomijalna?
     
  13. marcmo
    Offline

    marcmo Entry Technician Q Associate

    Joined:
    Oct 4, 2010
    Messages:
    32
    Local Time:
    11:00 PM
    Ratings:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
  14. maks87
    Online

    maks87 Systems Admin... Q's Expert

    Joined:
    Jul 20, 2012
    Messages:
    257
    Local Time:
    11:00 PM
    Ratings:
    +24 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x73
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x73 1 GbE
    @marcmo@marcmo jakiego masz QNAPa? Używasz jako storage czy cache?
    Jak dla mnie RAID1 to przede wszystkim dwa razy większe wydatki na starcie, a korzyści niewielkie. Mówię o tym aby na tym dysku trzymać system a nie ważne dane.
     
  15. marcmo
    Offline

    marcmo Entry Technician Q Associate

    Joined:
    Oct 4, 2010
    Messages:
    32
    Local Time:
    11:00 PM
    Ratings:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Mam aktualnie HS-453DX ale w planach jest przesiadka na TS-453D lub właśnie TS-473A.
    Serwer w salonie się jednak nie sprawdził ;)
    Na tym dysku jest system z wirtualkami i backup z urządzeń mobilnych (4 telefony, 2 laptopy) i jednego PC.
    Zgrywam tu również pliki przed dalszą obróbką i backupem na HDD.
    Gdyby był sam system 500gb spokojnie wystarczy.