Rozwiązany Emby - dodanie biblioteki

Discussion in 'Stacja multimedialna, zdjęć i muzyki' started by zgoneq, Mar 14, 2020.

Loading...
Tags:
  1. zgoneq
    Offline

    zgoneq System Engineer Q Specialist

    Joined:
    Aug 16, 2015
    Messages:
    178
    Local Time:
    1:56 PM
    Ratings:
    +25 / 1 / -1
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53A 1 GbE
    Macie może pomysł jak w serwerze Emby dodać bibiotekę znajdującą się na innym serwerze w tej samej sieci?
    NFS jest chyba niewspieranie, a po SMB też nie mogę nic dodać.
     
  2. pigers
    Offline

    pigers [PowerUser] - nie wiem i nie znam się Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    9,341
    Local Time:
    1:56 PM
    Ratings:
    +1,381 / 36 / -15
    Followers:
    5
    QNAP:
    TS-453 PRO
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-453 PRO 1 GbE
    zamontować lokalnie w OS jako folder, a ten folder wskazać w Emby.

    Taka jest wykładnia emby
     
    • Zgadzam się! Zgadzam się! x 1
  3. zgoneq
    Offline

    zgoneq System Engineer Q Specialist

    Joined:
    Aug 16, 2015
    Messages:
    178
    Local Time:
    1:56 PM
    Ratings:
    +25 / 1 / -1
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53A 1 GbE
    ok, "zamontowałem" zdalny folder za pomocą HybridMount i widzę go w file station. Nie mogę za to go znaleźć w emby. Nie ma go w /mount
    Czy trzeba montować z shella?
    edit
    znalazłem punkt montowania w /mnt/fr/nd/o/dłuugi ciąg znaków
    ciekawe czy zapamięta po restarcie
    edit_2
    Nie pamięta. Podmontowałem ręcznie i działa, ale co zrobić żeby po restarcie montował ten zasób automatycznie?
     
  4. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Joined:
    Apr 5, 2008
    Messages:
    7,812
    Local Time:
    1:56 PM
    Ratings:
    +1,669 / 34 / -7
    Followers:
    32
    QNAP:
    TS-x77
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x77 1 GbE
    @zgoneq@zgoneq ja bym go montował za pomocą linii poleceń. Edytuj skrypt uruchamiający Emby i w start dodaj mount tego katalogu. W stop dodaj zatrzymanie dodaj umount.

    Nie będziesz wtedy polegał na QNAP tylko na swoim rozwiązaniu.
     
  5. zgoneq
    Offline

    zgoneq System Engineer Q Specialist

    Joined:
    Aug 16, 2015
    Messages:
    178
    Local Time:
    1:56 PM
    Ratings:
    +25 / 1 / -1
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53A 1 GbE
    Dzięki wielkie za podpowiedź. Zaraz dodam do skryptu. Mam tylko pytanie: jeśli montuję zasób zdalny do katalogu /mnt/cośtam i ten folder cośtam został utworzony ręczne, to on znika po restarcie?
     
  6. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Joined:
    Apr 5, 2008
    Messages:
    7,812
    Local Time:
    1:56 PM
    Ratings:
    +1,669 / 34 / -7
    Followers:
    32
    QNAP:
    TS-x77
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x77 1 GbE
    upload_2020-3-15_14-55-11.
     
    • Nie zgadzam się Nie zgadzam się x 1
  7. zgoneq
    Offline

    zgoneq System Engineer Q Specialist

    Joined:
    Aug 16, 2015
    Messages:
    178
    Local Time:
    1:56 PM
    Ratings:
    +25 / 1 / -1
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53A 1 GbE
    dodałem w innych miejscach
    linię poniżej start)
    i odmontowanie linię poniżej stop)

    działa, ale czy powinienem dodać to tam, gdzie wskazujesz?
     
  8. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Joined:
    Apr 5, 2008
    Messages:
    7,812
    Local Time:
    1:56 PM
    Ratings:
    +1,669 / 34 / -7
    Followers:
    32
    QNAP:
    TS-x77
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x77 1 GbE
    Ja tylko napisalem jak ja bym to widzial. Ty @pigers@pigers?
     
  9. zgoneq
    Offline

    zgoneq System Engineer Q Specialist

    Joined:
    Aug 16, 2015
    Messages:
    178
    Local Time:
    1:56 PM
    Ratings:
    +25 / 1 / -1
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53A 1 GbE
    Działa i tym sposobem. Zaraz sprawdzę, czy po restarcie wszystko jest ok.
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
  10. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Joined:
    Apr 5, 2008
    Messages:
    7,812
    Local Time:
    1:56 PM
    Ratings:
    +1,669 / 34 / -7
    Followers:
    32
    QNAP:
    TS-x77
    Ethernet:
    1 GbE
  11. zgoneq
    Offline

    zgoneq System Engineer Q Specialist

    Joined:
    Aug 16, 2015
    Messages:
    178
    Local Time:
    1:56 PM
    Ratings:
    +25 / 1 / -1
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53A 1 GbE
    ok
    jest odpowiedź - zawartość /mnt/cośtam jest zapominana po restarcie
    trzeba zrobić katalog w /share/CACHEDEV1_DATA/cośtam i tą ścieżkę dodać w skrypcie.
     
  12. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Joined:
    Apr 5, 2008
    Messages:
    7,812
    Local Time:
    1:56 PM
    Ratings:
    +1,669 / 34 / -7
    Followers:
    32
    QNAP:
    TS-x77
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x77 1 GbE
    Tak.
    Albo przed mount zrobic:
    Code (Bash):
    1. mkdir -p /mnt/dir
    I mountowac /mnt/dir
     
  13. zgoneq
    Offline

    zgoneq System Engineer Q Specialist

    Joined:
    Aug 16, 2015
    Messages:
    178
    Local Time:
    1:56 PM
    Ratings:
    +25 / 1 / -1
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53A 1 GbE
    Nawet bardziej eleganckie rozwiązanie, bo nie trzeba tworzyć tego pustego katalogu na stałe
     
  14. pigers
    Offline

    pigers [PowerUser] - nie wiem i nie znam się Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    9,341
    Local Time:
    1:56 PM
    Ratings:
    +1,381 / 36 / -15
    Followers:
    5
    QNAP:
    TS-453 PRO
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-453 PRO 1 GbE
    @Silas Mariusz@Silas Mariusz - nie polecam modyfikacji tego pliku - bo przy update zmiany szlag trafi

    @zgoneq@zgoneq - wrzuć w autorun.sh qnapa mkdir -p i potem mount (+creds) i masz z głowy

    PS: założenie pustego katalogu to aż 4 bajty w tablicy - w0w , mega dużo miejsca !
     
  15. zgoneq
    Offline

    zgoneq System Engineer Q Specialist

    Joined:
    Aug 16, 2015
    Messages:
    178
    Local Time:
    1:56 PM
    Ratings:
    +25 / 1 / -1
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53A 1 GbE
    autorun.sh - gdzie to jest?
     
  16. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Joined:
    Apr 5, 2008
    Messages:
    7,812
    Local Time:
    1:56 PM
    Ratings:
    +1,669 / 34 / -7
    Followers:
    32
    QNAP:
    TS-x77
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x77 1 GbE
    pigers ja nie aktualizuje emby od starej wersji
    mam jego backup i caly czas dziala - bardzo stabilnie
    Emby (Premiere License Not Required for Watch TV Live)
    ba na tej wersji dziala mi streaming telewizji z tunera enigma2
    nigdy nie zamienie emby na nowsza wersje od tej!
     
  17. zgoneq
    Offline

    zgoneq System Engineer Q Specialist

    Joined:
    Aug 16, 2015
    Messages:
    178
    Local Time:
    1:56 PM
    Ratings:
    +25 / 1 / -1
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53A 1 GbE
    Też przy aktualizacji sobie chyba poradzę, a przewodnik po autorunie znalazłem tu
    Wygląda to na trudniejsze niż przerobienie tego skryptu od emby.
     
  18. pigers
    Offline

    pigers [PowerUser] - nie wiem i nie znam się Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    9,341
    Local Time:
    1:56 PM
    Ratings:
    +1,381 / 36 / -15
    Followers:
    5
    QNAP:
    TS-453 PRO
    Ethernet:
    1 GbE
  19. zgoneq
    Offline

    zgoneq System Engineer Q Specialist

    Joined:
    Aug 16, 2015
    Messages:
    178
    Local Time:
    1:56 PM
    Ratings:
    +25 / 1 / -1
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53A 1 GbE
    Zrobiłem z tym autorun.sh
    Restart i zobaczymy, czy działa
     
  20. pigers
    Offline

    pigers [PowerUser] - nie wiem i nie znam się Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    9,341
    Local Time:
    1:56 PM
    Ratings:
    +1,381 / 36 / -15
    Followers:
    5
    QNAP:
    TS-453 PRO
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-453 PRO 1 GbE
    jak wynik testu ?