lukasz2000 napisał:
ale co z mysql który zainstalowałem przez qpkg? Czy wtedy wszystko będzie działać?
Jeśli chodzi o mysql-a 'wbudowanego' w QNAP to w moim TS-259 pliki nagłówkowe znajdują się w katalogu /mnt/ext/opt/mysql/include/mysql , a biblioteki w /mnt/ext/opt/mysql/lib/mysql .
lukasz2000 napisał:
Jak wtedy mam wejść do ustawień. Zapewne nie ma formy graficznej jak w standardowym qpkg?
Konfiguracja mysql-a z qpkg jest zawarta w pliku /etc/config/my.cnf. Konfiguracja mysql-a z ipkg znajduje sie w pliku /opt/etc/my.cnf . Jeśli nie straszny Ci język angielski
to polecam
http://dev.mysql.com/doc/index.html . A może pod "formą graficzną" rozumiesz phpMyAdmin, czyli narzędzie nie tyle co do konfiguracji mysql, a co do zarządzania instancjami baz danych w mysl?
lukasz2000 napisał:
I jeszcze takie pytanie. Czy orientujesz się jak sprawnie i szybko działa bardziej pobudowamy program napisany w c++? Czy są jakieś większe ograniczenia dla QNAP?
Zadałeś dość trudne pytanie
Sprawnie i szybko działa taki program, który został prawidłowo zanalizowany, dobrze napisany, ma optymalnie zaprojektowaną bazę danych, a do tego programista zna metody optymalizacji kodu itp. Jeśli chodzi o sprzęt to jest to również ważna sprawa (nie widzę takiego QNAP-a w roli serwera dla bazy ORACLE
), ale nie przesądzająca o sprawności i szybkości działania programu.
Mogę poradzić jedno. Zanalizuj jak zasobożerny będzie Twój soft (w szczególności jeśli chodzi o pamięciożerność) i jeśli z analizy wyjdzie, że powinien mieścić się w ramach Twojego QNAP to kompiluj, instaluj, optymalizuj i testuj, aż uzyskasz pożądany efekt