Pomoc Gdzie są przechowywane dane o konfiguracji

Status
Brak możliwości dodawania odpowiedzi.

abyss

Passing Basics
Beginner
18 Czerwiec 2019
12
1
3
Ireland
QNAP
TS-x31P
Ethernet
1 GbE
Czy "przekładanie", "żonglowanie" dwóch dysków w QNAP TS-231P (oba chyba thick) nie powoduje wymazania/zmiany jakichś danych wymaganych do dostępu jak prawa, grupy, hasła? Nie muszę z czymś kombinować?

Chcę odzyskać część danych których nie mam w ostatnim backupie (ech, ta prokrastynacja) - a nowy dysk już chodzi w NAS od kilku tygodni. Obawiam się, że jak założę "stary" 6TB to nie pokasuję czegoś w jakimś NVRAM albo innym, analogicznym setupie.
Czy lepiej nie kombinować i odzyskiwać dane w drugim podobnym/innym QNAP'ie lub próbować (nadal) pod Linuxem?
Na obrazku narysowałem jak mniej-więcej to wyglądało, może będzie bardziej czytelne.

Podczas pierwotnej awarii miałem problemy z dostępem do napędu przez www oraz do zasobów dyskowych, nie mogłem wejść przez IP NAS'a. Potem ten "niedostępny" dysk 6TB podpinałem do linuxa - nie dawał się zamontować, "unknown filesystem type linux_raid_member" i segment /dev/vg1/lv1 inactive, próba aktywacji się nie powiodła, programy windowsowe - także nie znajdują czytelnej/odzyskiwalnej partycji (ale dysk sprzętowo widzą), bo to chyba qnap LVM2 - ale to osobny temat.

Stary jestem i łatwiej idzie zapytać niż walczyć z dokumentacją.

Załączniki

• 00 QNAP pytanie.jpg
    00 QNAP pytanie.jpg
    212 KB · Wyświetleń: 70
One disc QNAP lost wrong file table, data recovery [SOLVED] - partially (nie wiem jak to wrzucić w tagi/tytuł, a zapewne pomoże szukającym)

Podsumowanie:
1. Wygląda na częściowy sukces odzyskiwania plików, choć nie potrafię powiedzieć jaki procent z istniejących (EDIT1.1 z 2.89TB). "Na oko" wygląda na dość duży, na pewno wart działania. :)
2. Co istotne widzę masę zdjęć (jpg, CRW, psd), filmów (mp4), także pliki .zip - czyli materiałów na których mi bardzo zależało. Są widoczne .pdf .xlsx .txt
3. Zdecydowanym minusem jest to, że nie udało mi się odzyskać struktury katalogów i wielu pełnych nazw plików oraz plików z "niesklasyfikowanymi" rozszerzeniami, co skutkuje tym, że np. zginęły foldery z jakimiś apkami instalacyjnymi zawierającymi nietypowe nazwy rozszerzeń.
4. Jak:
- z pakietu darmowego oprogramowania TestDisk & PhotoRec, konkretnie wersji dla Windows x64: testdisk-7.2-WIP.win64.zip wypróbowałem trzy zawarte aplikacje, poprawnie zadziałała dopiero qphotorec_win.exe
- problemem z poprzednimi aplikacjami odzyskującymi było to, że podpięty dysk 6TB był widziany jako dysk 1,6TB (patrz obrazki)
- Kluczowe było wybranie tego dysku opisanego jako 1.6TB i potem partycji 5990GB ORAZ systemu plików EXT4 (wcześniej myślałem, że QNAP ma jakiś natywny :/ - dzięki @SiewcaRyżu za naprowadzenie na poprawny system plików.
- Całość robiłem na ~12 letnim Phenomie X3 z Win7, dysk podpięty bezpośrednio w SATA, zapis odzyskiwanych plików po sieci na NAS do podmapowanego dysku. Zajęło mniej niż 20 godzin (częściowo jak spałem, postęp nieliniowy w czasie - dalej=szybciej)
- Odzyskiwane pliki są zapisywane w kolejnych folderach typu recup_dir.410 - po około 500-550 plików w jednym folderze.
- Czeka mnie "duże przeglądanie-sortowanie" plików, zapewne najbardziej zainteresuję się plikami z datami pomiędzy padem a datą poprzedniego backup'u.
- Generalnie jestem dość zadowolony. Opisuję, bo może komuś pomoże - ale nie gwarantuję, ze uzyska identyczne lub podobne rezultaty, oprogramowanie posiada notkę typu "używasz na własną odpowiedzialność" - choć chyba samo NIE zmienia niczego na dysku.

Dziękuję za poświęcony czas, opisuję - bo może komuś pomoże uratować jakieś materiały.

Załączniki

• odzysk dscr.jpg
    odzysk dscr.jpg
    57,5 KB · Wyświetleń: 40
  • WYBÓR PLIKU2.jpg
    WYBÓR PLIKU2.jpg
    882,4 KB · Wyświetleń: 39
Status
Brak możliwości dodawania odpowiedzi.

Użytkownicy znaleźli tą stronę używając tych słów:

1. r-studio
  2. odzyskiwanie danych