HP LaserJet1018 i QNAP TS-409

Nathaniel

Nathaniel

Nowy użytkownik
Noobie
Nov 26, 2008
3
0
1
42
Witam wszystkich.
Mój problem jest następujący:
posiadam QNAPa TS-409 oraz drukarkę HP LaserJet 1018.
Po podłączeniu jej do serwera jest ona wykrywana instalacja na komputerze przebiega pomyślnie (nie bezboleśnie ale pomyślnie), po wysłaniu dokumentu do wydrukowania trafia on elegancko do bufora z bufora jest wysyłany dalej i ... koniec nic dalej się nie dzieje dokument się gdzieś gubi. Wcześniej miałem podłączoną tą drukarkę do komputera stacjonarnego i udostępniona jako sieciową i bez problemu drukowała dokumenty wysyłane z laptopa. Pewnego raz już bliski rezygnacji podłączyłem drukarkę do stacjonarnego i puściłem dokument. Po wydrukowaniu w przypływie nadziei podłączyłem drukarkę z powrotem do serwera i wysłałem ten sam plik jeszcze raz. Ku mojemu wielkiemu zdziwieniu poszedł bez bólu, ale... stwierdziłem że zrestartuje drukarkę. Wyłączyłem włączyłem i koniec cuda przestały działać. Może ten opis nasunie komuś pomysł co może nie działać. niestety po zmianie firmwere na najnowszy problem się nie rozwiązał.
Czekam więc na rozwiązanie. Przeglądając angielskie forum widzę że nie jestem odosobniony z problemem 1018.
Pozdrawiam.
 
J

Janusz68

Nowy użytkownik
Noobie
May 25, 2008
11
0
1
Problem jest znany i opisany na anglojęzycznym forum. Trzeba doinstalować ręcznie poprzez sieć odpowiedni sterownik drukarki HP.
U mnie zadziałało i wszystko było OK dopóki nie spróbowałem drukować z drugiego laptopa.
Okazało się, że znowu drukowanie nie działa.
Po wielodniowych testach odpuściłem, bo okazało się, że jest to całkowita loteria - z jednego kompa drukuje, z innego nie... Za jakiś czas w ogóle nie drukuje...
https://forum.qnap.com/viewtopic.php?f=19&t=9686
 
K

kgosc

Nowy użytkownik
Noobie
Feb 20, 2009
8
0
1
Warszawa
U mnie w pracy jest podobnie: TS-209ProII z podłączoną HP LJ1320. Raz drukuje, innym razem nie. Czasem "popchnięcie" np. przez wymuszenie druku strony testowej pomaga, innym razem nie. Żadnej regularności w zachowaniu nie znalazłem.
Co lepsze w domu taki sam serwer podłączoną HP JL4L (staroć!) działa zawsze bez pudła.
Wniosek: starszy sprzęt był lepszy?