instalacja Apache i PHP na QNAP 109 II Pro

Dyskusja w 'Serwer WEB i aplikacje (PHP oraz bazy danych SQL)' rozpoczęta przez użytkownika create2k, 24 Styczeń 2009.

Ładowanie...
  1. create2k
    Offline

    create2k Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    5 Styczeń 2009
    Wiadomości:
    2
    Local Time:
    11:58
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    witam

    Potrzebuje rozszerzyc mozliwosci defaultowego php (built-in w systemie QNAPa) m.in. o biblioteke curl. Z tego co zdarzylem sie juz dowiedziec na forum (tym i qnap.com) to nie da sie (albo jest to bardzo uciazliwe) dodac ta biblioteke do istniejacego php. Dlatego polecane jest zainstalowanie nowego php i apache za pomoca ipkg. No i tu moja wielka prosba - czy moglby mnie ktos przeprowadzic przez ten proces krok po kroku?
    Staralem sie zrobic to w jak najprostszy sposob:

    Na poczatku zainstalowalem ipkg, normalnie z poziomu QPKG (nie bawilem sie nic z konsoli).
    Nastepnie wzialem sie za instalacje apache i php. Skrypty odpalam bedac w glownej sciezce "/"
    Kod (Text):
    1. cd /
    2. ipkg install apache
    3. ipkg install php-apache
    4. ipkg install php
    5. ipkg install php-curl
    no i nie dziala, chociaz tak naprawde do konca nie wiem jak to sprawdzic, bo jestem praktycznie zielony jesli chodzi o obsluge systemow *nix'owych

    ponizej kilka pytan/problemow na ktore sie natknalem:

    1) czy trzeba instalowac php-apache i php?
    ipkg informuje ze:
    no wiec jesli chce php miec jako modul apache to chyba nie musze instalowac "php" ?

    2) podczas instalacji apache wyskakuje blad, cala tresc instalacji:
    o co chodzi z powyzszymi komunikatami?

    3). instalacja php-apache konczy sie nastepujacymi komunikatami:
    wiec tez sa jakies problemy

    4) instalacja php to samo:
    Czy ktos moglby pomoc?
     
  2. hypnosiss
    Offline

    hypnosiss Moderator Contributor

    Dołączył:
    6 Lipiec 2008
    Wiadomości:
    321
    Miejscowość:
    Polska, Wrocław
    Local Time:
    11:58
    Oceny:
    +28 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-109/209 1 GbE
    jesteś pewien że biblioteki curl nie ma ?
    W pustym pliku php wpisz <?php phpinfo(); ?> oraz uruchom plik z poziomu przeglądarki poszukaj tam info o bibliotece cURL.
    U mnie jest wszystko włączone.
    Tak samo w folderze usr/local/lib sa pliki z curlem.
    Pozdrawiam.
     
  3. Nicodem
    Offline

    Nicodem Staff Contributor

    Dołączył:
    15 Sierpień 2008
    Wiadomości:
    132
    Miejscowość:
    Warszawa
    Local Time:
    12:58
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    1
    Zainstaluj najnowszy stabilny firmware. W ostatnim dla 209 curl jest dodany.
     
  4. Gregor
    Offline

    Gregor System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    28 Listopad 2008
    Wiadomości:
    128
    Local Time:
    11:58
    Oceny:
    +9 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-239 Pro II
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-239 Pro II 1 GbE
    Witam.
    Podepnę sie pod temat bo mam podobny problem.

    Wczoraj poleglem przy instalacji apacha2. najgorsze jest to, że poległem na finiuszu.

    Wszystko zainstalowałem i ładnie chodzi. Niestety po restarcie kompa NIE ;(

    Co zrobilem:
    1 - wyłączylem w panelu admina web serwer (aby apache 1.3 nie chodził, tak przynajmniej sądzilem)
    2 - zainstalowałem ipkg install apache
    3 - skonfigurowalem httpd.conf
    4 -wyłączylem "z ręki" starego apacha /etc/init.d/Qhttpd.sh stop
    5 -odpalilem nowego apacha /opt/sbin/apachectl start
    - i działa

    niestety po restarcie nie chodzi i ręcznie chcialem odpalić snowego apacha (pkt 5). Dostałem komunikat, że socet 0.0.0.0:80 jest zajęty więc wyłączylem starego (pkt 4) i włączyłem nowego (5)

    na początek próbowałem zrobić coś, aby stary apache się nie wlaczal. Wywalilem z init.d plik Qhttpd.sh ale po restarcie Qnap go przywraca.
    utworzylem plik autorun.sh gdzie wyłączalem starego i właczałem nowego. Wrzycilem go do init.d ale Qunap go wywala bo przywraca calą strukturę katalogów.

    Moje pytania:
    1. jeżeli w panelu jest wyłaczony serwer www to czemu "coś w tle" się odpala i jak to wyłączyć i co to jest?
    2. gdzie należy dokladnie umieścić autorun.sh aby spełnial on swoją funkcję. Czyli po resecie dalej istniał i najlepiej uruchamial się po wszystkich plikach *.sh odpalanych standardowo przez Qnapa?
    3. czy jest planowana wersja firmware z apache2?

    Dzieki za ew pomoc bo po prostu sposob zarządzania qnapem po raz kolejny mnie oslabia
    pzdr
     
  5. Gregor
    Offline

    Gregor System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    28 Listopad 2008
    Wiadomości:
    128
    Local Time:
    11:58
    Oceny:
    +9 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-239 Pro II
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-239 Pro II 1 GbE
    Odczekalem kilka dni licząc, że ktoś mi pomoże?

    Czy nikt tego naprawdę nie przerabiał?
    Nikt nie zna odpowiedzi na ani jedno z moich kilu pytań?
    A może moje pytania są zbyt banalne?
     
  6. hypnosiss
    Offline

    hypnosiss Moderator Contributor

    Dołączył:
    6 Lipiec 2008
    Wiadomości:
    321
    Miejscowość:
    Polska, Wrocław
    Local Time:
    11:58
    Oceny:
    +28 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-109/209 1 GbE
    Last edited by a moderator: 22 Wrzesień 2013
  7. wloclawek
    Offline

    wloclawek Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    3 Grudzień 2008
    Wiadomości:
    5
    Local Time:
    11:58
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    mam podobny problem
    Mam co prawda 509, ale do działania skryptu (strony www) potrzebuje dwóch składników:
    curl
    mysqli
    Zainstalowałem zgodnie z e wskazówkami:

    https://forum.qnap.com/viewtopic.php?f=32&t=12677
    https://forum.qnap.com/viewtopic.php?f=3 ... 25&start=0
    Instalacja przebiega bezbłędnie w terminalu.
    Wrzucam pliki .so do odpowiedniej lokalizacji, zmieniam plik php.ini
    Niestety po restarcie nie ma moich wcześniej przekopiowanych plikow .so
    czy ktos spotkał się z takim problemem?
    Pozdrawiam
    Piotr
     

Poleć tę stronę

  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Odrzuć powiadomienie.