instalacja Apache i PHP na QNAP 109 II Pro

Dyskusja w 'Serwer WEB i aplikacje (PHP oraz bazy danych SQL)' rozpoczęta przez użytkownika create2k, 24 Styczeń 2009.

Ładowanie...
  1. create2k
    Offline

    create2k Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    5 Styczeń 2009
    Wiadomości:
    2
    Local Time:
    01:40
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    witam

    Potrzebuje rozszerzyc mozliwosci defaultowego php (built-in w systemie QNAPa) m.in. o biblioteke curl. Z tego co zdarzylem sie juz dowiedziec na forum (tym i qnap.com) to nie da sie (albo jest to bardzo uciazliwe) dodac ta biblioteke do istniejacego php. Dlatego polecane jest zainstalowanie nowego php i apache za pomoca ipkg. No i tu moja wielka prosba - czy moglby mnie ktos przeprowadzic przez ten proces krok po kroku?
    Staralem sie zrobic to w jak najprostszy sposob:

    Na poczatku zainstalowalem ipkg, normalnie z poziomu QPKG (nie bawilem sie nic z konsoli).
    Nastepnie wzialem sie za instalacje apache i php. Skrypty odpalam bedac w glownej sciezce "/"
    Kod (Text):
    1. cd /
    2. ipkg install apache
    3. ipkg install php-apache
    4. ipkg install php
    5. ipkg install php-curl
    no i nie dziala, chociaz tak naprawde do konca nie wiem jak to sprawdzic, bo jestem praktycznie zielony jesli chodzi o obsluge systemow *nix'owych

    ponizej kilka pytan/problemow na ktore sie natknalem:

    1) czy trzeba instalowac php-apache i php?
    ipkg informuje ze:
    no wiec jesli chce php miec jako modul apache to chyba nie musze instalowac "php" ?

    2) podczas instalacji apache wyskakuje blad, cala tresc instalacji:
    o co chodzi z powyzszymi komunikatami?

    3). instalacja php-apache konczy sie nastepujacymi komunikatami:
    wiec tez sa jakies problemy

    4) instalacja php to samo:
    Czy ktos moglby pomoc?
     
  2. hypnosiss
    Offline

    hypnosiss Moderator Contributor

    Dołączył:
    6 Lipiec 2008
    Wiadomości:
    321
    Miejscowość:
    Polska, Wrocław
    Local Time:
    01:40
    Oceny:
    +28 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-109/209 1 GbE
    jesteś pewien że biblioteki curl nie ma ?
    W pustym pliku php wpisz <?php phpinfo(); ?> oraz uruchom plik z poziomu przeglądarki poszukaj tam info o bibliotece cURL.
    U mnie jest wszystko włączone.
    Tak samo w folderze usr/local/lib sa pliki z curlem.
    Pozdrawiam.
     
  3. Nicodem
    Offline

    Nicodem Staff Contributor

    Dołączył:
    15 Sierpień 2008
    Wiadomości:
    132
    Miejscowość:
    Warszawa
    Local Time:
    02:40
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    1
    Zainstaluj najnowszy stabilny firmware. W ostatnim dla 209 curl jest dodany.
     
  4. Gregor
    Offline

    Gregor System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    28 Listopad 2008
    Wiadomości:
    116
    Local Time:
    01:40
    Oceny:
    +9 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-239 Pro II
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-239 Pro II 1 GbE
    Witam.
    Podepnę sie pod temat bo mam podobny problem.

    Wczoraj poleglem przy instalacji apacha2. najgorsze jest to, że poległem na finiuszu.

    Wszystko zainstalowałem i ładnie chodzi. Niestety po restarcie kompa NIE ;(

    Co zrobilem:
    1 - wyłączylem w panelu admina web serwer (aby apache 1.3 nie chodził, tak przynajmniej sądzilem)
    2 - zainstalowałem ipkg install apache
    3 - skonfigurowalem httpd.conf
    4 -wyłączylem "z ręki" starego apacha /etc/init.d/Qhttpd.sh stop
    5 -odpalilem nowego apacha /opt/sbin/apachectl start
    - i działa

    niestety po restarcie nie chodzi i ręcznie chcialem odpalić snowego apacha (pkt 5). Dostałem komunikat, że socet 0.0.0.0:80 jest zajęty więc wyłączylem starego (pkt 4) i włączyłem nowego (5)

    na początek próbowałem zrobić coś, aby stary apache się nie wlaczal. Wywalilem z init.d plik Qhttpd.sh ale po restarcie Qnap go przywraca.
    utworzylem plik autorun.sh gdzie wyłączalem starego i właczałem nowego. Wrzycilem go do init.d ale Qunap go wywala bo przywraca calą strukturę katalogów.

    Moje pytania:
    1. jeżeli w panelu jest wyłaczony serwer www to czemu "coś w tle" się odpala i jak to wyłączyć i co to jest?
    2. gdzie należy dokladnie umieścić autorun.sh aby spełnial on swoją funkcję. Czyli po resecie dalej istniał i najlepiej uruchamial się po wszystkich plikach *.sh odpalanych standardowo przez Qnapa?
    3. czy jest planowana wersja firmware z apache2?

    Dzieki za ew pomoc bo po prostu sposob zarządzania qnapem po raz kolejny mnie oslabia
    pzdr
     
  5. Gregor
    Offline

    Gregor System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    28 Listopad 2008
    Wiadomości:
    116
    Local Time:
    01:40
    Oceny:
    +9 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-239 Pro II
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-239 Pro II 1 GbE
    Odczekalem kilka dni licząc, że ktoś mi pomoże?

    Czy nikt tego naprawdę nie przerabiał?
    Nikt nie zna odpowiedzi na ani jedno z moich kilu pytań?
    A może moje pytania są zbyt banalne?
     
  6. hypnosiss
    Offline

    hypnosiss Moderator Contributor

    Dołączył:
    6 Lipiec 2008
    Wiadomości:
    321
    Miejscowość:
    Polska, Wrocław
    Local Time:
    01:40
    Oceny:
    +28 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-109/209 1 GbE
    Last edited by a moderator: 22 Wrzesień 2013
  7. wloclawek
    Offline

    wloclawek Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    3 Grudzień 2008
    Wiadomości:
    5
    Local Time:
    01:40
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    mam podobny problem
    Mam co prawda 509, ale do działania skryptu (strony www) potrzebuje dwóch składników:
    curl
    mysqli
    Zainstalowałem zgodnie z e wskazówkami:

    https://forum.qnap.com/viewtopic.php?f=32&t=12677
    https://forum.qnap.com/viewtopic.php?f=3 ... 25&start=0
    Instalacja przebiega bezbłędnie w terminalu.
    Wrzucam pliki .so do odpowiedniej lokalizacji, zmieniam plik php.ini
    Niestety po restarcie nie ma moich wcześniej przekopiowanych plikow .so
    czy ktos spotkał się z takim problemem?
    Pozdrawiam
    Piotr
     

Poleć tę stronę