Udzielamy pomocy Instalacja License Server na QNAP

Discussion in 'Wirtualizacja serwerów i klastrów' started by ArteKW, Oct 1, 2019.

Loading...
  1. ArteKW
    Offline

    ArteKW Nowy użytkownik Noobie

    Joined:
    Jan 26, 2016
    Messages:
    8
    Local Time:
    10:22 PM
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    null
    null null
    Witam,

    Mam takie zagadnienie, chciałbym zainstalować na TS-453A oprogramowanie serwera licencji, które przeznaczone jest na Linux Centos 7. Sam serwer licencji jest obsługiwany poprzez przeglądarkę. Po prostu nie wiem jak do tego się zabrać, by zużyć jak najmniej zasobów. Rozumiem, że jest opcja Container Station i Virtualization Station, do tego dochodzi też możliwość użycia pakietu Entware (How to install a Linux application in my QNAP NAS that is not available in App Center?).

    Jednak zupełnie nie mam pojęcia, które rozwiązanie jest lepsze gdy zależy mi TYLKO na tym linuxowym serwerze licencji. Czy w którymś rozwiązaniu będę mógł mieć też dostęp do takiego serwera licencji spoza sieci lokalnej w biurze? Np. w domu? (Nie jest to konieczne.)

    Dodatkowo zauważyłem, że w Container Station są dostępne tylko dystrybucje linuxa Ubuntu, Debian i Fedora. Czy w moim przypadku może to być obojętne jakiej dystrybucji użyję? I nie musi być to Centos 7? Czy jednak musi?

    Link do serwera licencji, którego chciałbym użyć: https://installer.maxon.net/maxonlicenseserver-21.001-287976.el7.x86_64.rpm

    Serwer TS-453A na co dzień pełni rolę magazynu danych poprze sieć lokalną w protokole SMB dla 6 komputerów - i z tego wywiązuje się znakomicie, ale myślałem, by ułatwić zarządzanie licencjami i doinstalować ten w końcu mały serwer licencji.

    Czy znajdzie się ktoś, kto mi doradzi? Wskaże jakiś opis takiego przypadku? Nigdy moje czynności z QTS nie wykraczały poza skonfigurowaniem dysków i volumenów, uruchomieniu SMB i przypisaniu użytkowników, tak więc podchodzę trochę do tego jak do jeża.

    Z góry bardzo dziękuję za ewentualne wskazówki. :)

    Wersja oprogramowania Firmware: 4.4.1.1064 Build 190918
    Model serwera: QNAP TS-453A
     
  2. pigers
    Online

    pigers Do NOT CARE - always ask Silas ! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    11,595
    Local Time:
    10:22 PM
    Ratings:
    +1,814 / 41 / -21
    Followers:
    8
    QNAP:
    TS-653D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-653D 1 GbE
    jak chcesz mieć łatwo to VMka, kontener jest trochę trudniejszy - ale zeżre mniej zasobów (podobno , nie jestem do tego przekonany osobiście)
     
    • Zgadzam się! Zgadzam się! x 1
  3. ArteKW
    Offline

    ArteKW Nowy użytkownik Noobie

    Joined:
    Jan 26, 2016
    Messages:
    8
    Local Time:
    10:22 PM
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    null
    null null
    Dzięki za odpowiedź!

    Jednak nadal jestem na początku drogi. ;)

    Co to znaczy "jak chcesz mieć łatwo"? Nigdy nie instalowałem ani nie używałem używałem żadnego linuxa, więc dla mnie WSZYTKO jest trudne. ;)

    Jeśli zatem wybiorę kontener, to czy wystarczy, że zainstaluję którąś z dostępnych od reki dystrybucji linuxa (którą?), czy muszę jednak tego Centosa? Jeśli ta druga opcja, a właśnie ściągam jego obraz (iso), to jak to potem podpiąć do kontenera? Gdzie wrzucić? Kontener założył mi na woluminie z systemem katalog "Container", czy tam mam to wrzucić? A możne jednak mam dać sobie spokój z tym Centosem i wybrać inną dystrybucję? Ja naprawdę nie orientuję się, czy aplikacja (w tym przypadku serwer licencji) oznaczona na stronie producenta jako "Centos 7" wymaga tylko tej dystrybucji i na innej nie pójdzie? Dla mnie linux jest ciemnym tunelem z masą niewiadomych. ;)
     
  4. pigers
    Online

    pigers Do NOT CARE - always ask Silas ! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    11,595
    Local Time:
    10:22 PM
    Ratings:
    +1,814 / 41 / -21
    Followers:
    8
    QNAP:
    TS-653D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-653D 1 GbE
    Dużo łatwiej zarządzać VMką niż kontenerem (chyba ze sam go sobie zrobisz).

    To najpierw musisz znaleść kontener który zawiera tą aplikację / zrobisz go sobie sam.

    Wolałbym zrobić VMkę z Centosem i zainstalować tą paczkę
    instalacja VMki ~30 minut
    zainstalowanie rpma ~10 minut (zakładam że będzie marudził że czegoś mu brakuje)
    konfiguracja ustawień sieciowych dla vmki - nie chcesz chyba żeby adres serwera się zmieniał i zmuszał cię do rekonfiguracji ustawień w PCtach ?
    ustawienia harmonogramu kopii zapasowej VMki ~10 minut , to też trzeba backupować

    chyba w godzinę się wyrobisz - a teraz zadanie domowe : nauczyć się czytać filmy na youtubie ;)
     
  5. grzenio
    Offline

    grzenio Staff Contributor

    Joined:
    Sep 6, 2012
    Messages:
    501
    Local Time:
    10:22 PM
    Ratings:
    +86 / 4 / -1
    Followers:
    5
    QNAP:
    TVS-x72
    Ethernet:
    802.11ac
    TVS-x72 802.11ac
    Dawaj to w kontener :)
     
  6. pigers
    Online

    pigers Do NOT CARE - always ask Silas ! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    11,595
    Local Time:
    10:22 PM
    Ratings:
    +1,814 / 41 / -21
    Followers:
    8
    QNAP:
    TS-653D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-653D 1 GbE
    mistrzu ! pokaż ! ;)
     
  7. grzenio
    Offline

    grzenio Staff Contributor

    Joined:
    Sep 6, 2012
    Messages:
    501
    Local Time:
    10:22 PM
    Ratings:
    +86 / 4 / -1
    Followers:
    5
    QNAP:
    TVS-x72
    Ethernet:
    802.11ac
    TVS-x72 802.11ac
    sprawdzam... :) niestety troszkę zabawy jest bo nie ma centos7 jako lxc a jako docker a to jest złe. fedora nie teges do końca bo jednego liba brakuje, ale można zbudować centusia na innej maszynie albo w vm i przenieść kontener po drobnej modyfikacji konfiguracji.
     
    • Nie zgadzam się Nie zgadzam się x 1
  8. ArteKW
    Offline

    ArteKW Nowy użytkownik Noobie

    Joined:
    Jan 26, 2016
    Messages:
    8
    Local Time:
    10:22 PM
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    null
    null null
    Gdybym jeszcze wiedział jak! Na co dzień jestem grafikiem od 3D i właścicielem małej firmy a nie programistą.


    Czyli uruchomić aplikację Virtualization Station, skonfigurować i zainstalować z iso linuxa Centos. Dobrze rozumiem? Czy fizyczne połączenie sieciowe musi być inne niż te, na których komunikuje się serwer z ruterem? (w tej chwili dwa kable, czy użyć trzeciego?) A może wystarczy użyć jedno z tych w użyciu?
    Jeśli to samo połącznie, to rozumiem, że muszę w linuxie ustawić takie same parametry? A co z portami? Nie będą się gryzły?


    Mam nadzieję, że o proste jak instalacja programów na Windowsie. ;)


    Pewnie, tego się domyślałem, rozumiem tak jak kopie plików? Mam backup do chmury - sporo już tego jest!

    Tutoriali naprawdę oglądam całą masę, czasem zamiast wieczornego filmu. ;) Jednak by wiedzieć, który jest właściwy i jeszcze dobry (dla mojego poziomu wiedzy), to jednak muszę mieć jakieś wskazówki. I niewątpliwie dzięki tej z Wami wymianie zdań, mam ich coraz więcej. :) Za co serdecznie dziękuję, jednak jeśli czegoś jeszcze się tu dowiem, to tylko moja wdzięczność dla ciebie i innych jeszcze wzrośnie. :)
    --- Połączono posty, Oct 3, 2019, Data oryginalnego postu: Oct 3, 2019 ---
    Czyli próbowałeś zrobić kontener, ale jest jakiś problem? A czego brakuje Fedorze? Nie da się tej biblioteki (jak się domyślam od Centosa) skądś zainstalować? Dla mnie naprawdę to są wszystko nowości, a czas nie jest czymś czego mam w nadmiarze. :-( W każdym razie z góry dziękuję ci za wszelkie sugestie i pomoc! :)
     
  9. pigers
    Online

    pigers Do NOT CARE - always ask Silas ! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    11,595
    Local Time:
    10:22 PM
    Ratings:
    +1,814 / 41 / -21
    Followers:
    8
    QNAP:
    TS-653D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-653D 1 GbE
    Tak.

    Raczej deweloperem ...

    Tak jest.

    Ja w międzyczasie puściłem instalacje Centosa 7 i leci to jak krew z nosa .. To rozwiązanie z Centosem jest jeszcze wspierane przez producenta ?
    --- Połączono posty, Oct 3, 2019, Data oryginalnego postu: Oct 3, 2019 ---
    upload_2019-10-3_20-2-8.

    tak jak myślałem ...
    --- Połączono posty, Oct 3, 2019 ---
    no i zeszło 90 minut
    --- Połączono posty, Oct 3, 2019 ---
    tada ! MEGA
    hasło roota: haslo123

    powinno samo startować