[Instalacja pakietu do polaczenia PPPoE]

Dyskusja w 'Oh'Linux? Software hacking' rozpoczęta przez użytkownika Przemek, 10 Czerwiec 2008.

Ładowanie...
  1. Przemek
    Offline

    Przemek Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    8 Czerwiec 2008
    Wiadomości:
    74
    Miejscowość:
    Świdnica
    Local Time:
    02:28
    Oceny:
    +4 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Witam
    jako, że nowy temat to pisze w osobnym wątku instalujac Optware o ile dobrze zerknalem i nie byly to wieczorne przewidzenia zauwazylem ze mozna polaczyc qnapa nie tylko stalym ip czy dhcp ale rowniez po:
    PPPoE, PPTP itp Jaki pakiet nalezalo by zainstalowac aby miec taka zakladke na www i czy mozliwe jest zainstalowanie tego w stylu ipkg i nstall (dany pakiet) jesli jest zainstalowane qpkg

    Przemek
     
  2. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 032
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    02:28
    Oceny:
    +1 340 / 30 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    jesli sie nie myle... a chyba sie nie myle :) to ... pomiedzy adresem IP i DHCP a protokolami PPPoE i PPTP trzeba postawic gruba kreche oddzielajaca te protokoly

    Ip jest protokołem komunikacyjnym z warsty trzeciej modelu OSI.

    Natomiast DHCP jest protokołem komunikacyjnym który zapewnia od strony hosta wysłanie wszystkich danych konfiguracyjnych do klienta. Czyli przydzielenie np. adresu IP, bramki wyjsciowej, maski podsieci, dns'ow...
    Nalezy pamietac ze protokól DHCP pracuje na protokole UDP ktory z kolei umieszczony jest na czwartej warstwie modelu OSI.

    Jesli chodzi o protokól IP jego zadaniem jest stworzenie sieci w ktorej transmisja sklada się z pakietów a zaletą takiej sieci jest to, że nie ma potrzeby tworzenia wirtualnych połączeń pomiędzy hostami. Jesli dany host ma się skontaktować z drugim, tak naprawde wysyła poprostu do drugiego pakiet. Kazdy z tych hostow ma swoj wlasny adres IP ktory nalezy wlasnie do protokolu IP.

    W przypadku protokołu TCP, jest on o tyle lepszy, iż jest to strumieniowy protokól komunikacyjny z sumami kontrolnymi i numerami sekwencyjnymi pakietów. Został on umieszczony w warstwie transportowej modelu OSI.

    Model OSI jest o tyle malo interesujacy ze o nim sie wogole prawie nie wspomina poniewaz jest tylko zarysem, wzorcem wszystkich z tych protokołow.

    W podstawowych sieciach komputerowych, internetowych uzywa sie protokolu TCP/IP ktory brazuje na swoim modelu DoD. TCP/IP laczy wszystkie najlepsze cechy protokołow TCP i IP. Ale zeby bylo smieszniej na modelu DoD znajduje sie warstwa transportowa na ktorej dziala TCP jak i zarowno wczesniej wspominany UDP (a na nim DHCP).

    W takim wypadku czy jest nam potrzebny model OSI? na to pytanie odpowiadac nie bede :)


    Protokol PPPoE glownie sie uzywa w komunikacji typu ADSL. Faktycznie ramki PPPoE (Point-to-Point Protocol over Ethernet) jak sama nazwa wskazuje 'over Ethernet', potrafią dzialac po ethernecie pomiedzy dwoma komputerami polaczonymi ze soba karta sieciowa pracujaca na protokole PPP. Wiem jeszcze ze chyba mozna wykorzystywac ten protokol w tunelowaniu(?) Tak naprawde nie wiem nic o tym protokole bo tylko widzialem kiedys zapiski o nim jakims serwerze tunelowania PPTP. Moj maly experience nie doswiadczyl jeszcze "pracy" takiego protokolu...


    PPTP jest kolejnym protokołem komunikacyjnym, jednak jego glownym zadaniem jest tunelowanie i tworzenie wirtualnych sieci znanych nam jako VPN - Wirtualna siec prywatna. Tez dokladnie nie pamietam jaka jest hierarchia, ale chyba PPTP poprostu nalezy do grupy VPN i ze VPN a OpenVPN to nie to samo.
    Grupa VPN
    - IPsec
    - OpenVPN
    - PPTPD
    - ...
    Wiem tylko tyle ze jesli chodzi o oprogramowanie PPTP serwer (PoPtoP - chyba - pod linuxa) znacznie latwiej sie konfigurowalo niz 'pochlastanego' (wedlug mnie) OpenVPN'a.


    Reasumujac wszystko... do poprawnej pracy urzadzen sieciowych jest potrzebny protokol TCP/IP (TCP, UDP, IP, DHCP, ...). To wszystko znajduje sie w QNAP'ie. Jesli chodzi o tunelowanie sa to dodatkowe protokoly ktore mozna zainstalowac na QNAP'ie.

    Taki serwer tunelowania mozna zainstalowac przez Optware/ipkg, np. openvpn ( tutek o tym na forum.qnap.com ). Ja osobiscie instalowalbym 'poptop' - jak wczesniej wspominalem latwiejsza konfiguracja i wspierana przez Microsoft. Czyli... stawiasz serwer poptop u siebie na QNAP'ie. Zapewniasz swojemu QNAP'owi zewnetrzny adres IP, jedziesz gdzies z notebookiem. Masz w nim internet i wchodzisz w polaczenia sieciowe i dodajesz nowe polaczenie, wybierasz polaczenie VPN, konfigurujesz podajac adres IP swojego serwera poptop czyli Twojego NAS'a i jestes "w domu".



    Teraz odpowiedzi na pytania zwiazane z QNAP'em, ipkg i qpkg.
    QPKG to platforma umozliwiajaca instalowanie dodatkowych aplikacji. Optware jest dodatkowa aplikacja ale zarowno zupelnie innym, dodatkowym srodowiskiem linuxowym. Zainstalowanie Optware z poziomu QPKG pozwoli Ci na to abys mogl sie zalogowac na konsole i korzystac z dobrodziejstw IPKG.

    Pamietaj... zadne z dodatkowego oprogramowania nie doda Ci nowej zakladki w panelu zarzadzania QNAP'a. Wszelkie aplikacje drugie i trzecie nie naleza do glownego systemu QNAP'a. Nawet MLDonkey nie jest integralna czescia QNAP'a :D



    ---
    Jesli popelnilem kilka bledow opisujac zasade dzialania protokolow i ich powiazania przepraszam... ale zaprzestalem sie 'gleboko' zajmowac sieciami i wiele rzeczy pozapominalem, a nie chcialo mi sie czytac wikipedia bo jest juz godzina 01:40 i trzeba isc spac.

    Aczkolwiek Przemku dzieki za tego posta. Przypomnialem sobie ze moge sobie zainstalowac Poptop i sie pobawic troche w VPN'a... Jak znajde w weekend troche czasu to mam nadzieje ze sobie go postawie.
     
  3. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 032
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    02:28
    Oceny:
    +1 340 / 30 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Jednak chyba Model OSI nadal jest wykorzystywany.
    Tak sobie o tym teraz mysle i przeciec wszystkie te warstwy... hmmm

    Skoro mamy na rynku switche zarzadzalne na ktorych mozemy ustawic priorytety danych warstw oznaczaloby to ze nadal Model OSI jest glownie brany pod uwage.

    Tak jak powiedzialem nie wiem :)
    Przydalby sie dobry specjalista od sieci. Teoria + praktyka.
     
  4. Przemek
    Offline

    Przemek Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    8 Czerwiec 2008
    Wiadomości:
    74
    Miejscowość:
    Świdnica
    Local Time:
    02:28
    Oceny:
    +4 / 0 / -0
    Followers:
    0
    hmmm dal bym reke uciac ze z poziomu www qnapa mialem w ustawieniach sieci PPPoE i kilka innych jescze mozliwosci polaczen. Pytam ze wzgledu na to iz mam w swojej sieci wdrozony koncentratorek pppoe i bylo by mi latwiej kierowac ruchem i przepustowoscia lacza qnapa jesli mial bym takie polaczenie. Oczywiscie moglo mi sie przewidziec troche ostatnio wiecej pracuje i jescze do pozna siedzie przed qnapem ;)

    Pozdrawiam
    Przemek
     
  5. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 032
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    02:28
    Oceny:
    +1 340 / 30 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    :) PPPoE przypadkiem nie bazuje na wydzwanianiu do drugiego komputera? juz tak naprawde zapomnialem troche tych zasad
    dzis juz tez przepracowany - odpadam :|
     
  6. Przemek
    Offline

    Przemek Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    8 Czerwiec 2008
    Wiadomości:
    74
    Miejscowość:
    Świdnica
    Local Time:
    02:28
    Oceny:
    +4 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Skoro nie ma takiej mozliwosci aby w graficznym interfjesie bylo polaczenie za pomoca PPPoE to trudno poprostu majac np 2 lacza latwiej bylo by mi kierowac qnapa sciagajacego z rapida na mniej obciazone lacze ale ok moze w jakiejs kolejnej aktualizacji dozuca taki system


    Przemek
     

Poleć tę stronę