Witam.
Panie i panowie dopadła mnie pomroczność jasna.
Do tej pory używałem NAS'a z 4 dyskami:
1 SSD 128GB - system
2 HDD 2TB dane wolumin statyczny
3 HDD 2TB dane wolumin statyczny
4 HDD 2TB dane wolumin statyczny
W związku z tym tematem Pomoc - Brak opcji ODZYSKAJ zarówno w TS-228 jak TS-451+
dysk numer 4 był wyjęty, a że była potrzeba został użyty w stacji dokującej z PC pod Windowsem.
Teraz chciałem go ponownie użyć w QNAP i mam mały problem, nie potrafię. Dysk jest widoczny jako model, pojemność, ale nie ma opcji utworzenia z niego woluminu. Nie ma funkcji formatuj.
Do tej pory dokładałem po kolei dyski i jakoś zawsze poszło, a teraz nie wiem co robie nie tak.
Formatowałem dysk w stacji jako NTFS, ext3, usuwałem partycje, restartowałem serwer, gdzieś popełniam błąd i nie potrafię go wychwycić.
Możecie mnie pokierować?
Podejrzewam, że to pierdółka, ale sam chyba nie dam rady
Wersja oprogramowania Firmware: 4.3.6 Build 20190425
Model serwera: QNAP TS-451+
Pozdrawiam
GOLDEN!!!
Panie i panowie dopadła mnie pomroczność jasna.
Do tej pory używałem NAS'a z 4 dyskami:
1 SSD 128GB - system
2 HDD 2TB dane wolumin statyczny
3 HDD 2TB dane wolumin statyczny
4 HDD 2TB dane wolumin statyczny
W związku z tym tematem Pomoc - Brak opcji ODZYSKAJ zarówno w TS-228 jak TS-451+
dysk numer 4 był wyjęty, a że była potrzeba został użyty w stacji dokującej z PC pod Windowsem.
Teraz chciałem go ponownie użyć w QNAP i mam mały problem, nie potrafię. Dysk jest widoczny jako model, pojemność, ale nie ma opcji utworzenia z niego woluminu. Nie ma funkcji formatuj.
Do tej pory dokładałem po kolei dyski i jakoś zawsze poszło, a teraz nie wiem co robie nie tak.
Formatowałem dysk w stacji jako NTFS, ext3, usuwałem partycje, restartowałem serwer, gdzieś popełniam błąd i nie potrafię go wychwycić.
Możecie mnie pokierować?
Podejrzewam, że to pierdółka, ale sam chyba nie dam rady
Wersja oprogramowania Firmware: 4.3.6 Build 20190425
Model serwera: QNAP TS-451+
Pozdrawiam
GOLDEN!!!