Odpowiednie produkty
QTS, Storage & Snapshots, JBOD
Scenariusz
Mój stary QNAP NAS nie uruchamia się, ale wewnętrzne dyski twarde są nadal w dobrym stanie.
Chcę przenieść moje dane na nowy NAS i posiadam JBOD serii TL. Czy mogę po prostu przenieść dyski ze starego NAS-a do JBOD-a, a następnie podłączyć JBOD do nowego NAS-a?
Wyjaśnienie
Tak, możesz odzyskać dane, używając JBOD serii TL (np. TL-D800C), aby przenieść dane na nowy NAS.
Czego potrzebujesz:
Procedura
WażneNIE WOLNO wkładać starych dysków twardych bezpośrednio do nowego NAS-a.
Co dzieje się z nazwami woluminów i folderów po odzyskaniu danych?
Dalsze czytanie
Jak bezpiecznie odłączyć i ponownie podłączyć Volume/Storage Pool
QTS, Storage & Snapshots, JBOD
Scenariusz
Mój stary QNAP NAS nie uruchamia się, ale wewnętrzne dyski twarde są nadal w dobrym stanie.
Chcę przenieść moje dane na nowy NAS i posiadam JBOD serii TL. Czy mogę po prostu przenieść dyski ze starego NAS-a do JBOD-a, a następnie podłączyć JBOD do nowego NAS-a?
Wyjaśnienie
Tak, możesz odzyskać dane, używając JBOD serii TL (np. TL-D800C), aby przenieść dane na nowy NAS.
Czego potrzebujesz:
- Nowy QNAP NAS
- JBOD serii TL
UwagaJBOD serii TL jest wymagany do odzyskiwania danych, ponieważ może zintegrować się z NAS-em jako część puli pamięci masowej systemu, umożliwiając korzystanie z funkcji „Attach and Recover Storage Pool”. Natomiast JBOD serii TR jest wykrywany jako zewnętrzna pamięć masowa z sprzętowym RAID i nie może być używany do odzyskiwania woluminów systemowych ani konfiguracji RAID z uszkodzonego NAS-a. - Oryginalne dyski twarde z uszkodzonego NAS-a (zachowaj ich kolejność)
Procedura
WażneNIE WOLNO wkładać starych dysków twardych bezpośrednio do nowego NAS-a.
- Podłącz TL JBOD do nowego NAS-a za pomocą odpowiedniego kabla USB.
- Włącz zarówno NAS, jak i JBOD.
- Włóż oryginalne dyski twarde ze starego NAS-a do JBOD-a w tej samej kolejności.
- Na nowym NAS-ie przejdź do Storage & Snapshots w QTS / QuTS hero (lub Storage Manager w nowszych wersjach systemu operacyjnego).
- Wybierz Attach and Recover Storage Pool.
Co dzieje się z nazwami woluminów i folderów po odzyskaniu danych?
- Aby zapobiec konfliktom nazw z istniejącymi woluminami lub folderami na nowym NAS-ie, system automatycznie zmieni nazwy odzyskanych danych:
- Przykład:
- `DataVol1` → `DataVol1_1`
- `Public` → `Public-1`
- Przykład:
- Zapewnia to, że odzyskane dane pozostaną nienaruszone i dostępne bez nadpisywania lub zakłócania istniejących konfiguracji na nowym NAS-ie. Poniżej znajdują się zrzuty ekranu nowego NAS-a po pomyślnym zamontowaniu danych za pomocą JBOD serii TL.
- Poniższy zrzut ekranu przedstawia odzyskane i zmienione nazwy folderów w File Station.
Dalsze czytanie
Jak bezpiecznie odłączyć i ponownie podłączyć Volume/Storage Pool