Jak naprawić RAID6

jaroslawk

Staff
Contributor
1 Październik 2008
275
24
18
Konin
QNAP
TS-509 Pro
Ethernet
1 GbE
Witam,
Rano uruchomiłem QNAP’a 509 i wystąpił problem z RAID6.
Po uruchomieniu nie mam dostępu do danych, dopiero po uruchomieniu funkcji RECOVER mogę dostać się do dysku sieciowego.
Naprawa poprzez RECOVER nic nie daje w dalszej części mam informację „ W zdegradowanym trybie”.
Co zrobić, aby wszystko wróciło do normy ?.
Soft 3.1.0, brak szyfrowania dysków.
Pozdrawiam
Jarek

Załączniki

• qnap_509_1.JPG
    qnap_509_1.JPG
    17,5 KB · Wyświetleń: 636
  • qnap_509_2.JPG
    qnap_509_2.JPG
    21,5 KB · Wyświetleń: 638
  • qnap_509_3.JPG
    qnap_509_3.JPG
    18,9 KB · Wyświetleń: 640
Z logów wynika ze urządzenie zostało wyłączne a po jakimś czasie załączone, ale już z błędem.
Przy pomocy mdadm zobaczyłem, które dyski zostały usunięte z RAID i poprzez wyciągnięcie ich i włożenie ponowie na działającym sprzęcie zaczęły się synchronizować.
Co było powodem awarii trudno powiedzieć? Troszeczkę mało informacji w tym logu.

Załączniki

• log2.JPG
    log2.JPG
    62,5 KB · Wyświetleń: 628
  • log1.JPG
    log1.JPG
    63,6 KB · Wyświetleń: 626
  • raid1.JPG
    raid1.JPG
    49,1 KB · Wyświetleń: 627
Witam,
Z praktyki własnej. Jak już wspomniałem wcześniej miałem podobny problem z S. Nie było żadnych informacji prócz "degraded".Po restarcie sprzętowym/synchronizacji kilka dni było OK a następnie powtórka z rozrywki. Pomogła wymiana dziwnie zachowującego się dysku. O dziwo dysk ten działa poprawnie w moim domowym QNAP'ie. Dodatkowo SMART nie pokazywał żadnych błędów, wręcz był wzorowy. Chociaż u mnie była to Barracuda 7200.12 to sprawdź może czy nie posiadasz w dysków, które mają jakieś problemy z firmware (z serii 7200.11 lub część serii Nearline) U mnie takie dyski z (podobno) błędym firmware pracują bez problemu ale może warto podmienić firmware na nowszy.
Szkoda, że w QNAP'ie nie ma sprzętowego RAID'a to można by więcej informacji wyciągnąć.
Jeszcze małe podejrzenie na temperaturkę w QNAP'ie - zauważyłem błąd zarządzania wentylatorem (o ile dobrze pamiętam to miałem kiedyś problemy z dyskami Seagate przy wyższych temperaturach)
Inną ciekawostką jest fakt, że nie rozsypały się nadmiarowe RAID1. Chociaż to można wytłumaczyć właśnie nadmiarowością i faktem, że na tych partycjach może się mało dziać.
Jeśli zdarza Ci się to często to spróbuj może narzędzia do monitorowania QNAP'ów - gdzieś na forum widziałem takowe, może uda się powiązać jakieś charakterystyczne zdarzenia z degradacją macierzy. Sam nie używam tego narzędzia ale właśnie piszę skrypt do rrd i nie tylko, co by monitorować QNAP'a przez SNMP.
Osobiście sugeruję pomieszać w dyskach w szczególności w tych dziwnie padających.

• Lubię to
Reakcje: Silas Mariusz
Moim zdaniem QNAP powinien rozszerzyć system logowania odnośnie raid. Wydaje mi się, że mdadm zrzuca o wiele więcej informacji, z których to można by było wywnioskować przebieg awarii. Dobrym rozwiązaniem było by również stworzenie instrukcji, co roibic w kryzysowych sytuacjach z RAID.
Dyski posiadam z Seri 7200.10. Jak dotąd nie miałem z nimi żadnych problemów. Może już pora pomyśleć o jakiś typowych dyskach dla systemów RAID.
Pozdrawiam

• Lubię to
Witam.
Popieram, Może pełna implementacja syslog-ng + możliwość konfiguacji. Od tego już krok do zrobienia sobie na QNAP'ie serwera logów :) Co do dysków to: W pracy wyłącznie NS - i wszystko hula. Raz spróbowałem zwykłych 7200.11 i jak pisałem poprzednio dawał ciała :(, co dziwne w domu hula od kilku tygodni bez zająknięcia. W domu mam 2x1TB Nearline, 2x500G 7200.12 (z czego ten jeden pseudo walnięty) wszystko w raid1. Moje odczucia - za wyjątkiem temperatury nie widzę różnicy (nie wyłączam urządzeniea ani nie usypiam)

• Lubię to
Hej,

Miałem podobny problem.

Podczas upgradu stacji (509 RAID6 z szyfrowaniem), po wyjęciu dwóch dysków, system nagle zrestartował się, a po restarcie nie rozpoznał zdegradowanej macierzy i nie rozpoznał że dyski są szyfrowane (powinna migać zielona dioda od Power ON).

Co pomogło:

Wyłączyłem system normalnie i załączyłem z powrotem. Poszedłem w meny do miejsca gdzie odblokowuje się dyski szyfrowane i wpisałem hasło. Zdegradowana macierz została rozpoznana.

• Wow