Pomoc Jak poprawnie stworzyć strukture folderów udostępnionych i podfolderów ?

j_603

Passing Basics
Beginner
10 Październik 2022
18
1
3
35
QNAP
TS-653D
Ethernet
1 GbE
Mam kilka wątpliwości co do organizacji i zarządzania folderami udostepnionymi na moim qnap. Jakieś dwa lata temu stworzyłem pewnie podział folderów udostepnionych, który w obecnej sytuacji wydaje mi się dość pokretną logiką. Dlatego chciałbym zasięgnac rady, jakie są poprawne praktyki zarzadzania plikami w takiej sytuacji. Dodam, że wszystko działa poprawnie ale zastanawiam się czy ma to sens.

Po prótce:
1. Stworzyłem na QNAP trzy różne wolumeny, które są dedykwoane do 1. Pliki prywatne, 2. Archiwum, 3. Office - Przestrzeń dla biura i pracowników.
Aby można było zmapować każdy z nich na komputerze stworzylem foldery udostepnione o podobnych nazwach. I tu się zaczynają wątpliwości.
W folderze udostępnionym Office chciałem mieć podfoldery które będę mógł synchronizować z komputerami lokalnie i po za moją siecia. Dlatego stworzyłem je jako foldery udostępnione w folderze udostępnionym Office. I tu pierwsza moja wątpliwość. Czy to ma sens?
Zależał mi na tym aby struktura folderów na poąłczeniu lokalnym była taka sama jak podczas synchronizacji przez qsync. Wynika to z tego, ze programy ktroych używam musza mieć takie same ścieżki.

Tak więc stworzyłem

Wolumen Office

O: Office(FU) - mapowany
└── Projekty(FU)
└───2024(FU)
└───2025(FU)
└───2026(FU)
└───Current projects (FU)

Tak więc wszystko jest troche folderami udostępnionymi, wewnatrz innych. Zależało mi aby móc wybiórczo synchronizować foldery z projektami i zachowaćtę strukture folderów. Są rpacownicy którzy mają dostęp do wszyskich projektów a niektorzy mają dostęp tylko do Current proejcts.

Macie może jakieś rady?

z najlepszych praktyk:
- udostępnienie robimy góra do 3 poziomu , wiec na twoim przykładzie , obiekty wewnątrz roku mogą dostać udostępnienie
- unikamy spacji w nazwach
- nie robimy "folder z danymi programu faktorującego w 1999 na MSDOS" , limit znaków to 255.

Co do nazwa - śmierdzi to programem budowlanym ?

A co do clue pytania - nie znam takowych , może coś ludziki podpowiedzą.