Pomoc Jak rozszerzyć Wolumin Uproszczony Cienki w QTS 5 dodając nowy kolejny dysk?

Czcigodny_Jorge

Nowy użytkownik
Noobie
27 Październik 2015
5
3
3
43
QNAP
TS-x39 Pro+
Ethernet
1 GbE
Cześć,
QNAP TS-873A, czyli na 8 dysków, 4 zajęte i 4 wolne sloty na kolejne dyski, QTS 5.2.4.3079 (najnowszy, nie Hero!), RAID 5 na 4 dyskach 12TB każdy, Wolumin uproszczony cienki 31TB i właśnie się kończy jego pojemność : (
Dokupiłem kolejny 5ty dysk 12TB i co? Nie mogę go dodać, by zwiększyć pojemność RAIDa ???!!!
Kiedyś nie było z tym problemu, była opcja powiększenia pojemności RAID 5 przez dodanie kolejnego nowego dysku, są obrazki na stronach QNAPa o tym.
Są tam nawet tabelki z obliczeniami czasu rozszerzenia pojemności RAID 5 po dodaniu kolejnego 5tego dysku do RAID 5 !!??
Czegoś nie wiem, czy jestem w czarnej .upie?
Co zrobić?

normalnie ?
wymieniasz dyski jeden po drugi , czekajac na odbudowe miedzy wymianami ?

Są tam nawet tabelki z obliczeniami czasu rozszerzenia pojemności RAID 5 po dodaniu kolejnego 5tego dysku do RAID 5 !!??
link plz or shiet did not happen !
chętnie pozwę kogoś z QNAPa za wprowadzanie mnie w błąd , chuja on wie ile mam plików i ile potrwa odbudowa ? :>
są to góra ESTYMACJE.

Za każdy następny "?!" wlepiam warna na 2 lata.

Nie o to chodzi, nic nie wymieniam, a dokładam 5ty dysk do RAID 5 zrobiony i działający już na 4 dyskach,
ROZSZERZAM tylko jego pojemność, mam teraz zajęte 4 z 8miu slotów w NASie.

Dla potomnych, znalazłem gdzie to schowali w QTS 5. Po włożeniu dodatkowego nowego dysku (można w czasie pracy NASa), ale RAID nie może być czymś zajęty musi mieć status Gotowy, wybieramy "Pamięć masowa i migawki" tam "Dyski/VJBOD" i tutaj po prawej u góry 3 kropki (Więcej) i tu jest "Zarządzaj wolnymi dyskami", potem by rozszerzyć istniejący już RAID zwiększając jego pojemność wybieramy "Zastosuj do istniejącej puli pamięci" i tu "Rozszerz pulę pamięci", a tam "Dodawanie nowych dysków do istniejącej grupy RAID". Z rozwijanego menu wskazujemy nasz nowy dodatkowy dysk, który oczywiście nie może byc mniejszy niż te już użyte w RAID, potem mamy okienko z naszym wybranym dyskiem, którego można sprawdzic kompatybilność z już działającymi i dalej klikamy "ROZSZERZ", jeszcze ostrzeżenie że dane z dokładanego dysku zostaną wyczyszczone, komunikat że rozszerza i dopiero po tym będzie można już rozszerzyć sam Wolumin i LUN(y), w celu przyśpieszenia operacji można jeszcze zmienić jej priorytet w "Zarządzaj" by było szybciej. Uff działa, teraz tylko kilkanaście godzin oczekiwania i modlitwy o nieprzerwany prąd w gniazdku zasilającym (oczywiście jest spory UPS spięty programowo, ale nie podtrzyma w razie W kilku godzin), a potrzebuje na rozrszerzenie RAIDa u mnie pewnie kilkanaście jak nie kilkadziesiąt godzin nieprzerwanej pracy. Pozdrawiam : )
Połączono posty:

No właśnie nie, zwróć uwagę że dotyczy to QTSa 4.x i nowszych, ale w QTS 5 wygląda to zupełnie inaczej i jest dość skutecznie ukryte, znałem to włąśnie z czasów mogego TS-439ProII i QTS 4.x a ty skuszka, zupełnie inczej, w panice pomyślałem że cos wyłaczyli tym bardziej że wrzuty w google wywlały Halucynacje AI, że nie ma tekiej opcji !!!Ale znalazłem !!! i nIżej opisałem :)

normalnie ?
wymieniasz dyski jeden po drugi , czekajac na odbudowe miedzy wymianami ?

link plz or shiet did not happen !
chętnie pozwę kogoś z QNAPa za wprowadzanie mnie w błąd , chuja on wie ile mam plików i ile potrwa odbudowa ? :>
są to góra ESTYMACJE.

Za każdy następny "?!" wlepiam warna na 2 lata.
Maćko, ale po co te bluzgi? Po co ci link, przecież nie chodzi o sam czas, tylko to że jeśli jakieś jego przybliżone (estymacje) wyliczenia podają, to oczywistym jest, że to przykłady i szacunki bo wiadomo że każdy ma inne warunki ( jak sądzę nie tylko dla mnie), tu chodzi o to że wbrew halucynacjom AI, JEST możliwość w QTS 5.x rozszerzenia pojemności istniejącego RAID 5 poprzez DODANIE (a nie podmianę) nowego dodatkowego dysku. O co chodzi z wyrażaniem zaskoczenia i szoku używając "?!", tylko chuje są dopuszczalne? :)

• Haha
Reakcje: SiewcaRyżu