Pomoc Jak sprawdzić co zużywa przepustowość internetu

badziewiak

Enterprise Admin...
Q's Architect
3 Marzec 2015
777
166
43
50
Gliwice
QNAP
TVS-871
Ethernet
1 GbE
Cześć
Zauważyłem, że mój NAS wysyca całkowicie upload internetu. Jak sprawdzić, który proces za to odpowiada?

Zgadza się:)

PID – identyfikator procesu. Przydatne jeżeli chcemy ubić nieposłuszny program
USER – kto uruchomił dany program.
PROGRAM – aplikacja wykorzystująca łącze
DEV – interfejs sieciowy z którego korzysta dany program
SENT i RECEIVED – wysłano i przyjęto

Nie. NAS używam od ponad roku jako storage i qsync, bez dodatków. Download station bez zadań. Teraz znowu transfer jest aktywny, ale nethogs pokazuje mi tylko download.
EDIT: Pokazuje też sent, ale bez jednostek. Ale mniejsza o to. Pokazuje zużycie tylko na python.

No i sprawa jasna. Używam HBS3 do synchronizacji danych z kontem microsoft. Tylko że używam konta free, więc 5GB się zapchało i to właśnie ten HBS na siłę próbował dopchać kolanem, choć było to bezcelowe. Wywaliłem starsze dane i problem ustąpił. Do diagnozy problemu przyczynił się iftop, bo pokazał bardziej precyzyjne dane. Trzeba tylko doinstalować entware, zainstalować iftop.

Nie otrzymałeś powiadomienia od MS że brakuje miejsca na dysku w chmurze?
Miejsce skończyło się miesiąc temu. Już tyle tych maili otrzymuję, że przestaję nad tym panować. Ale inna inszość jest taka, że HBS nie powinien tak się zachowywać. Niech sprawdza dostępne miejsce z takimi interwałami jak przykładowo klient open VPN: najpierw sprawdza często, a po dłuższym czasie coraz rzadziej. Nie powinno być tak, że zapycha cały transfer zupełnie bezsensownie.

Powiem Ci tylko, ze technicznie nie ma na to najlepszego rozwiązania. A zadaniem HBS'a jest wykonywac synchronizacje/kopie według ustaleń. W przeciwnym wypadku przyjdzie inny użytkownwik, który zarzuci QNAP'owi, 'ej zwolniłem miejsce, a on przestał i tak wykonywać kopie o 16:00' i co wtedy?

No to wtedy pogląd tego typa przestaje się liczyć w momencie, gdy skończyło się miejsce...
Połączono posty:

W sumie to rzeczywiście złożony temat. Szczególnie, że mamy do czynienia z harmonogramem. Niemniej jednak gdyby nawet w trakcie działania harmonogramu cyklicznie sprawdzał dostępność miejsca i w momencie zwolnienia wysyłał dane, to by też nie było źle.