Nie wiem jak innych, ale mnie to interesuje
Ja co prawda wykorzystuje OpenVPN, ale u mnie wszystko działa jak należy. Tzn. dwa QNAPy w innych fizycznie lokalizacjach są połączone przez OpenVPN, a w HBS mam ustawione robienie kopii zapasowej z jednego na drugi - wszystko działa jak należy.
Jakiś czas temu opisywałem tu na forum wynik testów takiego rozwiązania, tzn. porównania kopii, synchronizacji, RTRR, rsync, połączenie przez VPN i bezpośrednio itd. Poszukaj mój temat to zobaczysz jakie w ogóle są opcje i która jak jest wydajna.
A co do Twojego problemu, to napiszę tak:
- połączenie VPN między oboma QNAPami jest prawidłowo ustanowione?
- czy na QNAPie gdzie jest serwer, w QuFirewall dopuszczasz ruch z sieci VPN (czy masz tam dodany adres sieci z VPN i zaznaczone allow? Pamiętaj, że kolejność reguł w QuFirewall ma znaczenie)
- na jednym QNAPie (na tym gdzie chcesz trzymać kopie danych) uruchom serwer RTRR, podaj tam port (inny niż port dla VPN), ustaw hasło
- na QNAPie z którego chcesz robić kopię w HBS utwórz zadanie tworzenia kopii, przy jego tworzeniu podaj, że miejscem docelowym jest inny QNAP, podaj jego IP (ale nie to z sieci LAN, tylko to z sieci VPN), podaj port i hasło (to której w poprzednim punkcie ustawiłeś), zrób test połączenia i napisz tu na forum czy działa czy nie.