Pomoc Jak usunać dysk z puli 2 x Pojedyczny Dysk?

Gregox2

Passing Basics
Beginner
6 Kwiecień 2016
11
1
3
55
Mysłowice
QNAP
TS-x53
Ethernet
1 GbE
Witam,
Opiszę pokrótce sytuację: przeczytałem dokumentację a następnie uruchomiłem z jednym dyskiem 2TB serwer TS-253a. Na dysk przeniosłem dane z dysku zewnętrznego podpinanego jako backup do PC po USB. Okazało się jednak, że 2TB to trochę mało miejsca. Dokupiłem kolejny dysk 2TB dodałem do tej samej puli i uzyskałem ~3,6TB i do tej chwili jest wszystko OK. Niedługo potem zauważyłem, że przegrałem dwukrotnie ten sam zestaw danych i 2TB byłyby jednak wystarczające. Pomyślałem, że zamiast 2 x pojedynczy dysk zrobię RAID 1. Mam jednak już dwa dyski podłączone.

I po tym przydługawym wstępie przechodzę do problemu.
  1. Usunąłem volumen utworzony z dołożonego później dysku z puli i w menu: "PRZECHOWYWANIE/Ilość pamięci" nie widać go.
  2. Mimo to pojemność puli pamięci to 3,6 TB i mogę to zrozumieć bo choć nie ma wolumenu to jest dysk o danej pojemności i to stąd
  3. Przechodząc do zarządzania pulą pamięci otwieram okno gdzie widzę na dole ekranu w części: "Grupa RAID pula pamięci 1" i jest tam Dysk 2, z którego stworzyłem wolumen jednak przycisk "Zarządzaj" jest nieaktywny i nic nie mogę zrobić.
Podsumowując
Chciałbym odmontować ten dysk i wykonać migrację dysku wcześniejszego (pierwszego) do RAID 1 (bez utraty danych) a następnie to niego dołączyć dysk który dokupiłem później, tak aby finalnie uzyskać mirroring. Niestety brak mi doświadczenia z QNAP'em i pewnych rzeczy nie rozumiem lub może są logiczne ale nieintuicyjne tak jak np. niemożność usunięcia własnego folderu z katalogu głównego.

Bardzo proszę o pomoc.

Pozdrawiam Grzegorz

Wersja oprogramowania Firmware: 4.2.1 Build 20160311
Model serwera: QNAP TS-253a
Witam,
Opiszę pokrótce sytuację: przeczytałem dokumentację a następnie uruchomiłem z jednym dyskiem 2TB serwer TS-253a. Na dysk przeniosłem dane z dysku zewnętrznego podpinanego jako backup do PC po USB. Okazało się jednak, że 2TB to trochę mało miejsca. Dokupiłem kolejny dysk 2TB dodałem do tej samej puli i uzyskałem ~3,6TB i do tej chwili jest wszystko OK. Niedługo potem zauważyłem, że przegrałem dwukrotnie ten sam zestaw danych i 2TB byłyby jednak wystarczające. Pomyślałem, że zamiast 2 x pojedynczy dysk zrobię RAID 1. Mam jednak już dwa dyski podłączone.

Bardzo proszę o pomoc.

Pozdrawiam Grzegorz

Wersja oprogramowania Firmware: 4.2.1 Build 20160311
Model serwera: QNAP TS-253a

Nie wiem czy pytanie było źle opisane czy zbyt trywialne jednak odpowiedzi nie otrzymałem... Taki zawód bo sądziłem, że forum wypowie się przynajmniej odrobinę.

Użytkownicy znaleźli tą stronę używając tych słów:

1. nie widać dysku zewnętrznego
  2. jak usunąć raid