Dotyczy produktów
Scenariusz
Skonfigurowałem klaster wysokiej dostępności (HA) i muszę wymienić nieobsługujący wymiany podczas pracy komponent sprzętowy (na przykład moduł pamięci) na jednym lub obu moich urządzeniach NAS. Jak mogę bezpiecznie wymienić komponent sprzętowy bez przerywania usług?
Procedura
WażnePrzed wykonaniem konserwacji sprzętu zdecydowanie zalecamy utworzenie kopii zapasowej danych, aby zapobiec ich utracie.
Dalsze informacje
- QuTS hero h5.3.0 lub nowszy
- High Availability Manager
Scenariusz
Skonfigurowałem klaster wysokiej dostępności (HA) i muszę wymienić nieobsługujący wymiany podczas pracy komponent sprzętowy (na przykład moduł pamięci) na jednym lub obu moich urządzeniach NAS. Jak mogę bezpiecznie wymienić komponent sprzętowy bez przerywania usług?
Procedura
WażnePrzed wykonaniem konserwacji sprzętu zdecydowanie zalecamy utworzenie kopii zapasowej danych, aby zapobiec ich utracie.
- Zaloguj się do aktywnego węzła jako administrator.
- Opcjonalnie: Wykonaj przełączenie.
Wykonaj ten krok tylko wtedy, gdy wymieniasz komponent sprzętowy w aktywnym węźle, ale nie w pasywnym węźle.- Przejdź do High Availability Manager > Cluster.
- Kliknij Manage, a następnie kliknij Switch Over.
Aktywny i pasywny węzeł zamieniają się rolami. - Zaloguj się do nowego aktywnego węzła jako administrator.
- Wyłącz bieżący pasywny węzeł.
- W aktywnym węźle przejdź do High Availability Manager > Nodes.
- Zidentyfikuj pasywny węzeł.
- Kliknij
, a następnie kliknij Shut Down.
Otworzy się okno potwierdzenia. - Kliknij Shut Down.
- Poczekaj, aż pasywny węzeł całkowicie się wyłączy.
- Wymień komponent sprzętowy w pasywnym węźle.WskazówkaSzczegółowe instrukcje dotyczące wymiany komponentów sprzętowych znajdują się w podręczniku użytkownika sprzętu dla Twojego konkretnego modelu NAS.
Podręczniki użytkownika sprzętu można pobrać z Download Center. - Włącz pasywny węzeł.
- Sprawdź, czy pasywny węzeł pomyślnie ponownie dołączył do klastra HA.
- W aktywnym węźle przejdź do High Availability Manager > Cluster.
- Upewnij się, że aktywny i pasywny węzeł są połączone.
- Opcjonalnie: Wymień komponent sprzętowy w drugim węźle, powtarzając kroki 2-6.
Pomiń ten krok, jeśli musisz wymienić komponent sprzętowy tylko w jednym węźle. - Wykonaj przełączenie, aby przetestować funkcjonalność HA.WskazówkaPo zakończeniu wszystkich czynności konserwacyjnych sprzętu zalecamy wykonanie przełączenia, aby potwierdzić, że funkcjonalność HA działa normalnie.
Dalsze informacje