Dotyczy produktów
Scenariusz
W klastrze wysokiej dostępności (HA), jeśli aktywny lub pasywny węzeł ulegnie awarii lub wymaga aktualizacji sprzętu, węzeł można zastąpić, migrując jego dyski do nowego serwera NAS. Pozwala to uniknąć odbudowy całego klastra i zachowuje wszystkie dane i ustawienia.
Procedura
Dalsze czytanie
- QuTS hero h5.3.0 lub nowszy
- High Availability Manager
Scenariusz
W klastrze wysokiej dostępności (HA), jeśli aktywny lub pasywny węzeł ulegnie awarii lub wymaga aktualizacji sprzętu, węzeł można zastąpić, migrując jego dyski do nowego serwera NAS. Pozwala to uniknąć odbudowy całego klastra i zachowuje wszystkie dane i ustawienia.
Procedura
- Przygotuj nowy serwer NAS, aby zastąpić stary serwer NAS.Ważne
- Nie używaj innego modelu serwera NAS do wymiany. QNAP HA obsługuje tylko klastry, w których oba urządzenia NAS są tego samego modelu.
- Konfiguracja pamięci w nowym serwerze NAS musi być taka sama jak w starym serwerze NAS.
- Nie włączaj nowego serwera NAS na tym etapie.
- Jeśli stary serwer NAS jest aktywnym węzłem w klastrze, najpierw wykonaj przełączenie awaryjne.
Możesz pominąć ten krok, jeśli stary serwer NAS jest już węzłem pasywnym.- Zaloguj się do starego serwera NAS (aktywny węzeł).
- Przejdź do High Availability Manager > Cluster.
- Kliknij Manage, a następnie wybierz Switch Over.
- Po zakończeniu przełączenia awaryjnego upewnij się, że:
- Drugi węzeł jest teraz nowym aktywnym węzłem.
- Status klastra to „Good”.
- Wyłącz stary serwer NAS (węzeł pasywny).
- Zaloguj się do drugiego serwera NAS (aktywny węzeł) w klastrze.
- Przejdź do High Availability Manager > Nodes.
- Pod węzłem pasywnym kliknij
, a następnie wybierz Shut Down.High Availability Manager wyłącza stary serwer NAS. - Odłącz wszystkie kable sieciowe od starego serwera NAS.WażneZapamiętaj, do którego portu podłączony jest każdy kabel sieciowy. Będziesz musiał podłączyć je do tych samych portów w nowym serwerze NAS.
- Przenieś wszystkie dyski ze starego serwera NAS do nowego serwera NAS.Ważne
- Upewnij się, że oba urządzenia NAS są wyłączone przed rozpoczęciem.
- Musisz przenieść dyski do tych samych gniazd w tej samej kolejności w nowym serwerze NAS.
Na przykład, jeśli stary serwer NAS ma dysk A zainstalowany w gnieździe 1, dysk B w gnieździe 2 i dysk C w gnieździe 5, nowy serwer NAS musi mieć taką samą konfigurację dysków. - Zalecamy przenoszenie jednego dysku na raz, aby upewnić się, że kolejność i pozycje gniazd są zachowane.
- Podłącz kable sieciowe do tych samych portów w nowym serwerze NAS, do których były wcześniej podłączone w starym serwerze NAS.
- Włącz nowy serwer NAS.
Dalsze czytanie