Jak zacząć ?

Dyskusja w 'Podstawowe ustawienia systemowe' rozpoczęta przez użytkownika GKool, 22 Styczeń 2010.

Ładowanie...
  1. GKool
    Offline

    GKool Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    20 Styczeń 2010
    Wiadomości:
    4
    Local Time:
    17:56
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Witam!

    Jako, że ten temat jest dla mnie zupełnie czymś nowym mam pytania na poziomie podstawowym.

    Sprzęt: TS-109 II Pro oraz nowiutki dysk Hitachi 500 GB (wsadzony już do środka) - jeszcze nic nie uruchamiałem.

    W kwestii podłączenia wszystko jest dla mnie jasne...tak samo ewentualna instalacja z załączonej płytki CD też,

    natomiast przeczytałem na tym forum, że w sytuacji kiedy sprzęt nie był używany ktoś sugerował zainstalowanie od

    razu najnowszego firmware-u? bo później upgrade byłby bardziej kłopotliwy (trochę zabawy)...jeśli dobrze

    zrozumiałem ?

    W związku z tym mam pytanie:

    Czy faktycznie jest taka potrzeba (na CD jest wersja 2.1) jeśli tak to jak tego dokonać (krok po kroku) - mam

    już na komputerze ściągnięte firmware ver 3.1 ze strony QNAP i ostatnią wersję Qget. Na PC mam zainstalowany Win 7.

    Proszę o wskazówki zrozumiałe dla laika. Z góry dziękuje i pozdrawiam !!
     
  2. z-ka
    Offline

    z-ka Moderator Contributor

    Dołączył:
    5 Luty 2009
    Wiadomości:
    274
    Local Time:
    18:56
    Oceny:
    +19 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x59 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x59 Pro 1 GbE
    Mozna i tak zaczac. Firmware jest po polsku wiec problemow jezykowych nie bedzie. Wejdz w administracje systemu i zrob aktualizacje. Po tym skonfiguruj wszystko i voila.
    Raczej nic to skomplikowanego wiec nie przewiduje problemow.
    Pozdrawiam
     
  3. GKool
    Offline

    GKool Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    20 Styczeń 2010
    Wiadomości:
    4
    Local Time:
    17:56
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Dzięki za odzew :)

    Czyli po podłączeniu mimo wszystko najpierw instalacja z CD a potem ewentualnie aktualizacja ?

    Tak dla pewności jeszcze pytanie...czy zawartość tej płytki będzie działać poprawnie pod Win 7 bo zalecane wymagania kończą się na Vista ?

    Pozdrawiam!
     
  4. z-ka
    Offline

    z-ka Moderator Contributor

    Dołączył:
    5 Luty 2009
    Wiadomości:
    274
    Local Time:
    18:56
    Oceny:
    +19 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x59 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x59 Pro 1 GbE
    Nie powinno byc problemow z W7. Mozesz zrobic tak jak piszesz. Powinno byc ok.
     
  5. marcin_k
    Offline

    marcin_k Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    10 Marzec 2010
    Wiadomości:
    5
    Local Time:
    17:56
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Witam,
    dołączę się do tego wątku z moim pytaniem.
    Zakupiłem TS-110 oraz dysk WD 1TB i zabrałem się za instalowanie ale cały proces zawisł
    w przeglądarce na "Inicjalizuj dysk twardy i instaluj nowy firmware" i kręci się ikonka w kółko już kilkanaście godzin.
    na qnapie status miga na zielono co 0,5s a HDD świeci na zielono. Mniemam że się formatuje dysk.

    Może mi ktoś odpowiedzieć ile to może jeszcze trwać a może jest jakiś inny sposób na szybsze podłączenie już sformatowanego dysku?

    Pozdrawiam
     
  6. z-ka
    Offline

    z-ka Moderator Contributor

    Dołączył:
    5 Luty 2009
    Wiadomości:
    274
    Local Time:
    18:56
    Oceny:
    +19 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x59 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x59 Pro 1 GbE
    Cala instalacja (instalacja+formatowanie) w przyapdku jednego dysku zajmuje kolo 0,5-1h. Cos musialo Ci sie zawiesic, bo to tyle nie trwa. Wyjmij dysk i sprobuj ponownie od poczatku.
     
  7. marcin_k
    Offline

    marcin_k Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    10 Marzec 2010
    Wiadomości:
    5
    Local Time:
    17:56
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    dysk poszedł do serwisu przestał go qnap wykrywać i inny komp też :-(
     
  8. kameleon
    Offline

    kameleon Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    27 Marzec 2010
    Wiadomości:
    2
    Local Time:
    17:56
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Mialem podobny przypadek w serii 2xx i najnowszym firmware (Version 3.2.4 build 0315T),
    podczas formatu zawislo na 99% po jakiejs godzinie bez ruchu zresetowalem urzadzenie oraz oczywiscie przegladarke i wszystko dzialalo bez problemu...
     
  9. mario_usz
    Offline

    mario_usz Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    5 Maj 2010
    Wiadomości:
    2
    Local Time:
    18:56
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Ja również dopiero zaczynam i nie mam pojęcia co należy zrobiĆ żeby można było wchodziĆ do mojego serwera z zewnątrz przez internet. Serwer mam podłączony do routera. Proszę pomóżcie :)
     
  10. z-ka
    Offline

    z-ka Moderator Contributor

    Dołączył:
    5 Luty 2009
    Wiadomości:
    274
    Local Time:
    18:56
    Oceny:
    +19 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x59 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x59 Pro 1 GbE
    Utworzyc konta uzytkownikow. Ustwic dostep przez ftp. Przekierowac odpowiedni port w routerze. Skonfigurowac usluge DynDNS jesli masz zmienne IP.

    Podobnie w przypadku jesli potrzebujesz dostep do panelu adm. Zrobic przekierowanie na port 443 Qnapa.
    W wielkim skrocie tak to wyglada. Jak bedziesz potrzebowal szczegolow napisz.
    Pozdrawiam
     
  11. mario_usz
    Offline

    mario_usz Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    5 Maj 2010
    Wiadomości:
    2
    Local Time:
    18:56
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    szczegóły mojej sieci to:modem sieci kabloej motorola FB5100E surfboard cable modem do niego podłączony wireless ruter D-link DI-524 do niego QNAP TS-201. Z zewntątrz chciałbym się dostaĆ (najlepiej) do panela i do zasobów (przedewszystkim do zasobów). Co i gdzie mam ustawiĆ. Proszę o wskazówki dla zuuuuuuupełnego laika, który niema pojęcia o co chodzi :)
     
  12. z-ka
    Offline

    z-ka Moderator Contributor

    Dołączył:
    5 Luty 2009
    Wiadomości:
    274
    Local Time:
    18:56
    Oceny:
    +19 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x59 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x59 Pro 1 GbE

    Dostep przez FTP:

    Nie napisales jakie masz IP (stale czy zmienne), wiec w przypadku zmiennego IP musisz uruchomic usluge dyndns. Mozna to zrobic w serwisie http://www.dyndns.org. Po wpisaniu tych danych do routera (zakladka dyndns, czy cos w tym rodzaju) bedziesz widziany pod tym zdresem: wybrany_przez_ciebie_login.dyndns.org
    Dane ktore musisz wprowadzic do routera to: login i haslo do konta, oraz domena jaka sobie wybierzesz.

    Kolejnym krokiem jest przekierowanie portow w routerze. Musisz poszukac sekcji NAT->Port Forwarding. W Port Forwarding przekierowujesz na Qnapa (podajac jego IP) port 21, badz 22 (ten w przypadku jesli dostep ma byc szyfrowany).
    Oczywiscie zatwierdzasz wszystkie zmiany i przechodzisz do konfiguracji swojego Qnapa.

    - Administracja systemu->Siec - wpisujesz dane swojego konta na dyndns.org i zatwierdzasz
    - Prawa dostepu->uzytkownicy - tworzysz uzytkownikow, ktorzy beda mieli dostep do qnapa z zewnatrz oraz zaznaczasz do jakich katalogow bedzie zdalny dostep.
    - Uslugi sieciowe-> Usluga FTP -> uaktywaniasz usluge FTP (z szyfrowaniem (port 22), badz bez (port 21)).
    Zatwierdzasz wszystko i przechodzisz do konfiguracji klienta FTP:
    Ja uzywam Total Commandera, wiec bedzie na tym przykladzie

    Zakladka FTP. Tworzysz nowe polaczenie
    Sesja ; np. Qnap
    Nazwa hosta: wybrany_przez_ciebie_login.dyndns.org
    uzytkownik i haslo - wiadomo
    Zatwierdzasz wszystko i powinienes miec mozliwosc polaczenia sie z zewnatrz z Qnapem przez FTP.

    Pozdrawiam i bezblednej konfiguracji zycze.
     
  13. ZaZi
    Offline

    ZaZi Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    20 Sierpień 2010
    Wiadomości:
    2
    Local Time:
    18:56
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Witam, też mam problem z rozpoczęciem

    jestem od kilku dni posiadaczem TS-110 Turbo NAS QNAP'a oraz 2 Terowego dysku Seagate ST32000542AS. Kolejne próby instalacji tego dysku do TS'a kończą się jednak nieodmiennie porażką :-( .

    Pierwsza próba:
    Postępowanie ściśle wg wskazówek zawartych w instrukcji. Podłączenie do routera, włączenie do sieci, sygnalizacja dźwiękowa i LED OK. Instalacja Findera zakończona powodzeniem. finder znajduje poprawnie NAS'a oraz dysk. finder uruchamia narzędzie Quick Setup Wizard klikam "Yes". W przeglądarce pojawia się strona szybkiej konfiguracji z adnotacją, że dysk istnieje i monitem o przeprowadzenie inicjalizacji. Klikam "OK" w przeglądarce pojawia się na ułamek sekundy info typu: "dysk nierozpoznany" i następuje przejście do strony Quick Configuration gdzie możliwe jest wskazanie firmwaru do instalacji. Wskazuję lokalizację wcześniej ścigniętej ze strony producenta najnowszej wersji i klikam "Download". Następuje chwila z wirującą ikonką i komunikat typu: inicjalizacja zakończona niepowodzeniem sprawdź logi zdarzeń.

    W kolejnych próbach przepracowałem już chyba wszystkie warianty zalecane na FAQ producenta m.in.:

    - próba wczytania innego firmwaru łącznie z tym załączonym na CD,
    - bezpośrednie podłączenie do kompa po eternecie ze wskazaną w instrukcji adresacją,
    - podpięcie dysku przy włączonym TS'ie (hot swap) po uprzednim zresetowaniu serwera.

    Zawsze dochodzę do tego samego miejsca tj. finder poprawnie odnajduje NAS'a i dysk a następnie pojawia się komunikat o niepowodzeniu inicjalizacji odsyłający mnie do logów zdarzeń (czyli z tego co zdążyłem się zorientować do zapisów na dysku do którego nie mam dostępu bo nie przeszedł procesu inicjalizacji).

    Jestem na etapie formatowania dysku pod PC-tem (dysk wykrywany jest bez problemu, format jak na razie OK). Co ciekawe na podglądzie przed formatowaniem na dysku widoczne były 4 partycje.


    Co robię nie tak? Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź.
     
  14. ZaZi
    Offline

    ZaZi Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    20 Sierpień 2010
    Wiadomości:
    2
    Local Time:
    18:56
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Witam ponownie

    Mój problem z uruchomieniem TS-110 opisany powyżej został rozwiązany. TS ruszył, wszystko przebiegło zgodnie z instrukcją :D . Przyczyna niepowodzeń tkwiła w domyślnym ustawieniu Opery jako przeglądarki internetowej. Zmiana domyślnej przeglądarki na Internet Explorer poskutkowała bezproblemowym przejściem przez proces inicjalizacji.

    Dwa dni zmagań z powodu braku kompatybilności przeglądarek. No cóż, bywało gorzej... <spoko>

    Pozdrawiam serdecznie wszytkich forumowiczów
    ZaZi
     

Poleć tę stronę