Obowiązujące produkty
Scenariusz
Zakupiłem nowy serwer NAS TS-464 z wbudowanymi gniazdami M.2. Chciałbym zainstalować dysk SSD M.2 i skonfigurować go jako dysk systemowy. Następnie chcę przeprowadzić migrację puli pamięci masowej RAID 5 z mojego starego serwera NAS TS-451+ do TS-464.
Procedura
Uwaga:
Krok 1: Zainstaluj dysk SSD M.2 i zainicjuj serwer NAS TS-464
Krok 2: Przygotuj dyski RAID 5 do migracji
Krok 3: Migruj pulę pamięci masowej RAID 5 do serwera NAS TS-464
Ograniczenia
Dalsze informacje
- TS-451+
- TS-464
- QTS 5.2.x
- Inne modele NAS wymienione jako kompatybilne pary migracyjne w QNAP NAS Migration Compatibility List
Scenariusz
Zakupiłem nowy serwer NAS TS-464 z wbudowanymi gniazdami M.2. Chciałbym zainstalować dysk SSD M.2 i skonfigurować go jako dysk systemowy. Następnie chcę przeprowadzić migrację puli pamięci masowej RAID 5 z mojego starego serwera NAS TS-451+ do TS-464.
Procedura
Uwaga:
- Upewnij się, że zarówno źródłowy (TS-451+), jak i docelowy (TS-464) serwer NAS działają na tej samej lub kompatybilnej wersji oprogramowania układowego QTS przed rozpoczęciem migracji. Pomaga to zapobiec problemom ze zgodnością podczas procesu migracji.
- Zawsze twórz kopie zapasowe wszystkich ważnych danych przed wykonaniem jakiejkolwiek migracji lub zmian sprzętowych, aby uniknąć potencjalnej utraty danych.
Krok 1: Zainstaluj dysk SSD M.2 i zainicjuj serwer NAS TS-464
- Fizycznie zainstaluj dysk SSD M.2 w wbudowanym gnieździe M.2 serwera NAS TS-464.
- Włącz serwer NAS TS-464 bez zainstalowanych dysków 3,5-calowych.
- Postępuj zgodnie z kreatorem inicjalizacji QTS, aby skonfigurować serwer NAS, używając dysku SSD M.2 jako dysku systemowego.
- Zakończ konfigurację i upewnij się, że system działa normalnie na dysku SSD M.2.
Krok 2: Przygotuj dyski RAID 5 do migracji
- Bezpiecznie wyłącz stary serwer NAS TS-451+.
- Wyjmij wszystkie cztery dyski RAID 5 z serwera NAS TS-451+.
- Oznacz dyski w kolejności, w jakiej były zainstalowane, aby zachować konfigurację RAID.
Krok 3: Migruj pulę pamięci masowej RAID 5 do serwera NAS TS-464
- Wyłącz serwer NAS TS-464.
- Włóż cztery dyski RAID 5 do kieszeni na dyski 3,5-calowe serwera NAS TS-464 w tej samej kolejności, co w serwerze NAS TS-451+.
- Włącz serwer NAS TS-464.
- W Storage & Snapshots > Storage > Disk/VJBOD upewnij się, że wszystkie włożone dyski są wykryte.
- Kliknij ikonę „Więcej” (trzy pionowe kropki) w prawym górnym rogu. Wybierz Recover > Attach and Recover Storage Pool, aby rozpocząć odzyskiwanie puli.
- Postępuj zgodnie z instrukcjami wyświetlanymi na ekranie, aby zakończyć migrację.
Ograniczenia
- Migracja woluminów systemowych i pul pamięci masowej między różnymi modelami NAS może mieć ograniczenia kompatybilności.
- Jeśli pula RAID nie zostanie rozpoznana, nie inicjuj dysków — spowoduje to usunięcie danych.
Dalsze informacje