Odpowiednie produkty
QMiroPlus-201W
Scenariusz
Niedawno kupiłem QMiroPlus-201W i próbowałem go zainstalować. Wszystko było w porządku, gdy NAS był bezpośrednio podłączony do mojego komputera. Jednak gdy próbuję podłączyć NAS do mojej sieci domowej, Qfinder nie jest w stanie go wykryć.
Rozwiązanie
QMiroPlus-201W to hybrydowy router i urządzenie NAS. Ten artykuł opisuje, jak fizycznie zainstalować i zainicjować QMiroPlus-201W do pierwszej konfiguracji.
1. Zanim zaczniesz
Upewnij się, że masz:
2. Konfiguracja krok po kroku
Krok 1 - Połączenia fizyczne
Krok 2 - Inicjowanie konfiguracji
2.1 Używanie QMiroPlus-201W tylko jako NAS
Oprócz powyższej standard wired installation (połączenie WAN + LAN), możesz również wybrać alternative NAS-only usage (tylko LAN, WAN nieużywany)
3. Rozwiązywanie problemów: Qfinder nie wykrywa NAS
Jeśli Qfinder Pro nie widzi Twojego QMiroPlus-201W:
Sprawdź okablowanie
Sprawdź sieć
Tymczasowo wyłącz zapory sieciowe
Bezpośredni dostęp przez IP
Dalsze informacje
QMiroPlus-201W
Scenariusz
Niedawno kupiłem QMiroPlus-201W i próbowałem go zainstalować. Wszystko było w porządku, gdy NAS był bezpośrednio podłączony do mojego komputera. Jednak gdy próbuję podłączyć NAS do mojej sieci domowej, Qfinder nie jest w stanie go wykryć.
Rozwiązanie
QMiroPlus-201W to hybrydowy router i urządzenie NAS. Ten artykuł opisuje, jak fizycznie zainstalować i zainicjować QMiroPlus-201W do pierwszej konfiguracji.
1. Zanim zaczniesz
Upewnij się, że masz:
- Urządzenie QMiroPlus-201W i jego zasilacz
- Co najmniej dwa kable Ethernet (Cat 5e lub wyżej)
- Router/modem internetowy Twojego dostawcy usług internetowych (ISP)
- Komputer (Windows lub macOS)
- Dostęp do sieci domowej
2. Konfiguracja krok po kroku
Krok 1 - Połączenia fizyczne
- Podłącz QMiroPlus-201W do źródła zasilania.
- Podłącz port WAN port QMiroPlus-201W do routera internetowego za pomocą jednego kabla Ethernet.
- Podłącz port LAN port QMiroPlus-201W do komputera za pomocą drugiego kabla Ethernet.
- Włącz QMiroPlus-201W i poczekaj, aż dioda LED statusu zaświeci się na solid blue (gotowe).
Krok 2 - Inicjowanie konfiguracji
- Pobierz i zainstaluj Qfinder Pro z:
https://www.qnap.com/utilities - Otwórz Qfinder Pro i poczekaj, aż wykryje Twój QMiroPlus-201W.
- W Qfinderze powinieneś zobaczyć dwa wpisy dla Twojego urządzenia:
- Router interface (QuRouter OS) – zazwyczaj IP 192.168.201.1
- NAS interface (QTS OS) – zazwyczaj IP 192.168.201.xxx
Przykład:
- Kliknij dwukrotnie wpis NAS (QTS), aby otworzyć jego interfejs sieciowy w przeglądarce.
- Postępuj zgodnie z Smart Installation Guide, aby ustawić:
- Nazwa urządzenia
- Hasło administratora
- Ustawienia sieciowe
2.1 Używanie QMiroPlus-201W tylko jako NAS
Oprócz powyższej standard wired installation (połączenie WAN + LAN), możesz również wybrać alternative NAS-only usage (tylko LAN, WAN nieużywany)
- Uruchom aplikację QuRouter na pulpicie
- Przejdź do Network → WAN and LAN → LAN Settings → DHCP Settings → Wybierz None, aby wyłączyć usługę DHCP
- Podłącz port LAN port QMiroPlus-201W do routera internetowego.
- Nie podłączaj portu WAN port.
- Podłącz port LAN port QMiroPlus-201W do przełącznika sieciowego lub komputera.
- Dostęp przez Qfinder
3. Rozwiązywanie problemów: Qfinder nie wykrywa NAS
Jeśli Qfinder Pro nie widzi Twojego QMiroPlus-201W:
Sprawdź okablowanie
- Upewnij się, że oba kable Ethernet są solidnie podłączone do właściwych portów.
- Spróbuj użyć innego kabla Ethernet lub innego portu na routerze/przełączniku.
Sprawdź sieć
- Potwierdź, że Twój komputer i QMiroPlus-201W znajdują się w tej samej same subnet.
- Jeśli nie masz pewności, tymczasowo podłącz komputer directly do portu LAN QMiroPlus-201W.
Tymczasowo wyłącz zapory sieciowe
- Niektóre oprogramowanie zapory sieciowej/antywirusowe może blokować transmisje Qfinder. Tymczasowo je wyłącz i spróbuj ponownie.
Bezpośredni dostęp przez IP
- Zaloguj się do interfejsu sieciowego routera internetowego.
- Poszukaj urządzenia o nazwie QNAP lub QMiroPlus-201W na liście klientów DHCP.
- Skopiuj jego adres IP i wklej go do paska adresu przeglądarki.
Dalsze informacje