Pomoc Jaka karta graficzna do TS-h886

imperatorek

Passing Basics
Beginner
1 Styczeń 2022
8
6
3
44
QNAP
TS-h886
Ethernet
1 GbE
Cześć,

Na początku chciałem wszystkich gorąco przywitac, bo własnie dołączułem do tego forum ;), przy czym serwer QNAP posiadam znacznei dłużej :). Jakiś czas temu zrobiłem przesiadke z TS-253B na wsponiany w tytule QNAP TS-h886 który fabrycznie nie posiada żadnej karty graficznej. Do tej pory nie było to problemem, ale ostatnio zapragnąłem postawić własny serwer plex i troche poeksperymentować ze streaming-iem oraz ML/AI, przy okazji zakładam ze GFX bedzie moglbyć użyty do VM-ek. W skrócie szukam karty graficznej które będzie zadresowała wyżej wymienione przypadki oraz będzie rozwiązaniem "mid/long term". Przejżałem karty rekomentdowane przez QNAP-a jako kompatybilne oraz te wymienione na NAS compare. Ze "standardowej" listy rekomentdowanych kart, moje faworyty to:
* ZOTAC GAMING GeForce GTX 1650 ZT-T16500H-10L,
* GIGABYTE GV-N1650OC-4GD,
przy czym zastanawiam się czy są bardziej optymalne karty, które nie są godne rozważenia. Robiąc krótki research w internecie znalazłem następujące pozycje:
* Asus TUF GeForce GTX 1660 Ti EVO 6GB GDDR6,
* GIGABYTE- GV-N1070IXOC-8GD (z tego co wyczytałem to dosyć dobrze sprawdza się w w AI/ML),
* NVIDIA QUADRO P4000 (w sumie bardziej do zastodowań biznesowych CAD + 3D animacje niz gry, przy jednoczesnie stosunokowo niskim poborze mocy)

przy czym nie mam 100% pewności że powyższe karty będą kompatybilne z moim QNAP-em, dlatego z góry dzięki za Wasze opinie, przemyślenia i rekomendacje :). Ostatnie wymaganie to "pobór mocy" na przyzwoitym poziomie, tak, żeby fabryczny zasilacz dał radę ;)

PS: dodam tylko używam konfiguracji z QTS hero, chociąż to w sumie nie powinno mieć znaczenia w tym konkretnym przypadku
PS: czy warto rozważać nowsze krrty w szczególności te z serii RTX, jeżeli tak to jakie?

Z góry dzięki!

Rozwiązanie
Bier P400 lub P2200 z jak największą pamięcią RAM (najlepiej 6GB). Im więcej RAM tym więcej jednoczesnych sesji transkodowania sprzętowego, no i na wirtualkę cos zostanie. Sprzętowo te karty nie mają żadnej blokady na ilość jednoczesnych sesji transkodowania, jedynie ogranicza je RAM. Sam przymierzam się do P2200 6GB.

Użytkownicy znaleźli tą stronę używając tych słów:

1. 1650
  2. nvidia
  3. karta graficzna pci
  4. nvidia quadro P2200
  5. https://forum.qnap.net.pl/threads/jaka-karta-graficzna-do-ts-h886.38900/
  6. Qnap TS-H886