Udzielamy pomocy Jaka konfiguracja dyskow i volumenow

Discussion in 'Macierz oraz woluminy dyskowe' started by kasownik, Oct 9, 2019.

Loading...
  1. kasownik
    Offline

    kasownik Passing Basics Beginner

    Joined:
    Mar 4, 2014
    Messages:
    20
    Location:
    Szczecin
    Local Time:
    12:23 PM
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    10 Mbps
    TVS-x71 10 Mbps
    Witam!

    Mam nowego/używanego TVS-671, mam 1xSSD 256GB i 3x3TB RED.
    Nie mam koncepcji jak to ulozyc, zeby dzialalo szybko i bezpiecznie.
    Uzywane ma byc do przechowywania obrazu z kamer IP, przechowywania plikow, jako serwer Plex oraz Qsync, czasami Virtualka bedzie jakas uruchomiona.
    Prosze o sugestie, czy SSD ma byc jako pierwszy czy nie, czy ma byc QTier, jak ma sie RAID do dysku SSD.
    Za duzo pytan, za malo wiedzy :-( Bardzo prosze o pomoc.


    Wersja oprogramowania Firmware: 4.4.1.1081 Build 05102019
    Model serwera: QNAP TVS-671
     
  2. Artjablo
    Offline

    Artjablo System Engineer Q Specialist

    Joined:
    Jan 5, 2012
    Messages:
    148
    Local Time:
    12:23 PM
    Ratings:
    +18 / 0 / -1
    Followers:
    0
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    1. SSD - system, aplikacje, wirtualki itp.
    2. 3TB - dane
    3. 3TB - monitoring
    4. 3TB - kopia ważnych danych
    Będzie w takiej konfiguracji chodziło sprawnie. Odpuść sobie RAID, ponieważ nie jest to kopia danych. QTIER także nie da Ci korzyści.
     
    • Zgadzam się! Zgadzam się! x 1
  3. kasownik
    Offline

    kasownik Passing Basics Beginner

    Joined:
    Mar 4, 2014
    Messages:
    20
    Location:
    Szczecin
    Local Time:
    12:23 PM
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    10 Mbps
    TVS-x71 10 Mbps
    Nie dopisalem, ze docelowo maja byc obsadzone wszystkie zatoki, na razie WD RED 3TB, oczywiscie oprocz juz obecnego SSD.
    Czy to duzo zmienia?
    Nie robic teraz np. RAID5 a potem rozszerzac w miare dodawania dyskow?
     
  4. Artjablo
    Offline

    Artjablo System Engineer Q Specialist

    Joined:
    Jan 5, 2012
    Messages:
    148
    Local Time:
    12:23 PM
    Ratings:
    +18 / 0 / -1
    Followers:
    0
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
  5. kasownik
    Offline

    kasownik Passing Basics Beginner

    Joined:
    Mar 4, 2014
    Messages:
    20
    Location:
    Szczecin
    Local Time:
    12:23 PM
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    10 Mbps
    TVS-x71 10 Mbps
    OK, juz wiem ze RAID to zlo ;) zartowalem.
    Mam juz wszystkie dyski czyli 1xSSD i 5XHDD, wiec w porownaniu do posta #2, troche sytacja sie zmienila. Mam kazdy dysk zrobic jako oddzielny volumen i odpowiednio ponazywac? Czy jakos inaczej?
    Przy dwoch dyskach bylo prosto, ale czlowiek chcial wiecej :-(
     
  6. Artjablo
    Offline

    Artjablo System Engineer Q Specialist

    Joined:
    Jan 5, 2012
    Messages:
    148
    Local Time:
    12:23 PM
    Ratings:
    +18 / 0 / -1
    Followers:
    0
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    1. SSD - system, aplikacje, wirtualki itp.
    2. Dane
    3. Zdjęcia, muzyka
    4. Filmy
    5. Monitoring
    6. Kopia zapasowa
    ;)
     
  7. kasownik
    Offline

    kasownik Passing Basics Beginner

    Joined:
    Mar 4, 2014
    Messages:
    20
    Location:
    Szczecin
    Local Time:
    12:23 PM
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    10 Mbps
    TVS-x71 10 Mbps
    :D
    Kazdy dysk zrobic jako oddzielny volumen? :s
     
  8. pigers
    Offline

    pigers [PowerUser] - nie wiem i nie znam się Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    9,156
    Local Time:
    12:23 PM
    Ratings:
    +1,354 / 36 / -15
    Followers:
    4
    QNAP:
    TS-453 PRO
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-453 PRO 1 GbE
    mozesz tak zrobic
     
  9. kasownik
    Offline

    kasownik Passing Basics Beginner

    Joined:
    Mar 4, 2014
    Messages:
    20
    Location:
    Szczecin
    Local Time:
    12:23 PM
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    10 Mbps
    TVS-x71 10 Mbps
    A to w takim razie jak jeszcze moge to zrobic? ;)
     
  10. pigers
    Offline

    pigers [PowerUser] - nie wiem i nie znam się Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    9,156
    Local Time:
    12:23 PM
    Ratings:
    +1,354 / 36 / -15
    Followers:
    4
    QNAP:
    TS-453 PRO
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-453 PRO 1 GbE
    robisz pool z jednego dysku
    a na nim volumen

    przeczytaj opisy co jaki wolumen robi .. bo nie ma od tego odwrotu bez skasowania zawartości !

    wszystko jest dokumentacji qnapa
     
  11. kasownik
    Offline

    kasownik Passing Basics Beginner

    Joined:
    Mar 4, 2014
    Messages:
    20
    Location:
    Szczecin
    Local Time:
    12:23 PM
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    10 Mbps
    TVS-x71 10 Mbps
    No to mam nastepna zagwostke.
    Dysk ma 250GB, czyli 232.89GB pojemności, na zapas alokacji poszlo 10% czyli 22.34GB, na migawki 10% czyli 20.11GB, pula pamieci ma 201 GB pojemności a udalo sie na niej zalozyc wolumen o wielkosci 91.01GB.
    Gdzie sie podzialo 100GB???? System tyle zjadl? czy gdzies cos zle zrobilem?



    2019-10-11 17_36_06-Diax. 2019-10-11 17_37_25-Diax. 2019-10-11 17_37_56-Diax.
     
  12. pigers
    Offline

    pigers [PowerUser] - nie wiem i nie znam się Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    9,156
    Local Time:
    12:23 PM
    Ratings:
    +1,354 / 36 / -15
    Followers:
    4
    QNAP:
    TS-453 PRO
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-453 PRO 1 GbE
    i tutaj niestety musze odesłać Cię do producenta, bo wg mojej wiedzy OS to ~1 GB , a stąd daleko do 100 GB !

    w appcenter masz aplikację HELPDESK, zrób zgłoszenie i poczekamy na odpowiedź

    @grzenio@grzenio - coś wiesz ?
     
  13. kasownik
    Offline

    kasownik Passing Basics Beginner

    Joined:
    Mar 4, 2014
    Messages:
    20
    Location:
    Szczecin
    Local Time:
    12:23 PM
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    10 Mbps
    TVS-x71 10 Mbps
    Zrobilem zgloszenie, odpisal mi Grzegorz.

    Czyli dalej nic nie wiem, moge sie tylko domyslic, ze system pożarł te 100GB na swoje potrzeby :-(
     
  14. Artjablo
    Offline

    Artjablo System Engineer Q Specialist

    Joined:
    Jan 5, 2012
    Messages:
    148
    Local Time:
    12:23 PM
    Ratings:
    +18 / 0 / -1
    Followers:
    0
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Zmień na wolumin prosty i zobacz jaką masz pojemność.
     
  15. pigers
    Offline

    pigers [PowerUser] - nie wiem i nie znam się Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    9,156
    Local Time:
    12:23 PM
    Ratings:
    +1,354 / 36 / -15
    Followers:
    4
    QNAP:
    TS-453 PRO
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-453 PRO 1 GbE
    upload_2019-10-14_11-41-34.

    w tym
    40 GB w folderach użytkowych
    plus
    30 GB w folderach AppCenter (emby + miniaturki itp)
    rachunek pozostawiam tobie
     
  16. kasownik
    Offline

    kasownik Passing Basics Beginner

    Joined:
    Mar 4, 2014
    Messages:
    20
    Location:
    Szczecin
    Local Time:
    12:23 PM
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    10 Mbps
    TVS-x71 10 Mbps
    Wyglada na to, ze u Ciebie tez brakuje kolo 90GB. Jeszcze moze bym zrozumial, jak cos bylo by na dysku, ale dysk jest nowy, nic z apek nie instalowane poza tym co sam system wrzuca, zadnych danych uzytkowych.
    Czyzby system na swoje potrzeba zjadal az ~100GB?? upload_2019-10-14_11-41-34.
    --- Połączono posty, Oct 19, 2019, Data oryginalnego postu: Oct 14, 2019 ---
    Faktyczne, przy wolumenie prostym nie zjada 100GB, wyglada na to, ze chyba zjada kolo 100GB bez wzgledu na wielkosc dysku, @pigers@pigers tez tyle stracil, tylko dyski byly wieksze i nie bylo to tak bolesne.