Jaki Raid Polecacie do TS439Pro

Dyskusja w 'Macierz oraz woluminy dyskowe' rozpoczęta przez użytkownika Rubin, 14 Luty 2009.

Ładowanie...
  1. Rubin
    Offline

    Rubin Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    14 Luty 2009
    Wiadomości:
    15
    Local Time:
    03:49
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Witam

    No i pięknie, wszystko przeczytałem na temat Raid i czym więcej czytałem tym robiłem się głupszy.
    Więc może zapytam tak krótko i poproszę o odpowiedz taką dla laika (jak dla chłopa ;))

    Jak najlepiej skonfigurowac dyski HDD dla TS 439Pro ? szczególni gdy chodzi o bezp. danych
    Jaki Raid włączyć 2 dyskom np. HDD SAMSUNG ASAP HD753LJ 750GB 32MB SATA-2
    czy może lepsza opcja było by dla jakiegoś raidu 3 x takie HDD

    PS:
    Do jakiej najmniejszej ilości dysków można właczyć Raid5 (bo chyba on jest najbezpieczniejszy i ma najmniejsze zwolnienia)
     
  2. jarlath
    Offline

    jarlath Moderator Contributor

    Dołączył:
    12 Grudzień 2008
    Wiadomości:
    246
    Miejscowość:
    Poland, Gliwice
    Local Time:
    03:49
    Oceny:
    +14 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x59 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x59 Pro 1 GbE
    Witam,

    Dla 2 dysków najlepsze dla bezpieczeństwa - mirroring czyli RAID1.
    Do zrobienia RAID5 potrzebujesz co najmniej 3 dysków

    Pozdrawiam
     
  3. Rubin
    Offline

    Rubin Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    14 Luty 2009
    Wiadomości:
    15
    Local Time:
    03:49
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Serdeczne Dzięki :)
     
  4. jaroslawk
    Offline

    jaroslawk Staff Contributor

    Dołączył:
    1 Październik 2008
    Wiadomości:
    275
    Miejscowość:
    Konin
    Local Time:
    04:49
    Oceny:
    +25 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-509 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-509 Pro 1 GbE
  5. jarlath
    Offline

    jarlath Moderator Contributor

    Dołączył:
    12 Grudzień 2008
    Wiadomości:
    246
    Miejscowość:
    Poland, Gliwice
    Local Time:
    03:49
    Oceny:
    +14 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x59 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x59 Pro 1 GbE
    Jeszcze mała dygresja ponieważ na QNAP RAID jest realizowany programowo więc RAID5 może znacznie podwyższyć użycie procesora w trakcie dużych zapisów na dysk. Trzeba by przetestować...

    Pozdrawiam
     
  6. jaroslawk
    Offline

    jaroslawk Staff Contributor

    Dołączył:
    1 Październik 2008
    Wiadomości:
    275
    Miejscowość:
    Konin
    Local Time:
    04:49
    Oceny:
    +25 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-509 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-509 Pro 1 GbE
    W swoim TS509 mam raid 6 i nie zauważyłem jakiś kol wiek problemów z wydajnością.
    Zapraszam na viewtopic.php?f=21&t=315
     
  7. jarlath
    Offline

    jarlath Moderator Contributor

    Dołączył:
    12 Grudzień 2008
    Wiadomości:
    246
    Miejscowość:
    Poland, Gliwice
    Local Time:
    03:49
    Oceny:
    +14 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x59 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x59 Pro 1 GbE
    Może w czasie normalnej pracy to nie widać ale dalej jest to softwareRaid :-( Jak przyjdzie Ci przebudować macierz to da się odczuć. Sam mam mieszane uczucia do RAID5 na QNAP ale to wynika częściowo z tego, że muszę przeanalizować sobie zagadnienie dostępu do danych w przypadku np. (odpukać) padu QNAPA.
     
  8. jaroslawk
    Offline

    jaroslawk Staff Contributor

    Dołączył:
    1 Październik 2008
    Wiadomości:
    275
    Miejscowość:
    Konin
    Local Time:
    04:49
    Oceny:
    +25 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-509 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-509 Pro 1 GbE
    Faktycznie z tym masz rację. Kiedyś robiłem test odbudowy Raid 5, wyjąłem dysk a następnie włożyłem inny pusty. Z tego, co pamiętam dostęp do danych był bardzo ograniczony pod względem wydajnościowym a cała moc obliczeniowa była kierowana do odbudowa danych na wymienionym dysku.
    (test wykonany na TS 509)
     
  9. ZIM
    Offline

    ZIM Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    14 Styczeń 2009
    Wiadomości:
    15
    Local Time:
    03:49
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Tak jest praktycznie zawsze przy odbudowie raidu, spowolnienie wynika zarowno z obciarzenia systemu (obojetnie czy to qnap czy kontroler) ale i z samych dyskow.

    Nawet na profesjolanych macierzach przy odbudowie raidu spada wydajnosc jednostki.



    Pozdrawiam,
     

Poleć tę stronę