Jaki Raid Polecacie do TS439Pro

Dyskusja w 'Macierz oraz woluminy dyskowe' rozpoczęta przez użytkownika Rubin, 14 Luty 2009.

Ładowanie...
  1. Rubin
    Offline

    Rubin Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    14 Luty 2009
    Wiadomości:
    15
    Local Time:
    03:42
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Witam

    No i pięknie, wszystko przeczytałem na temat Raid i czym więcej czytałem tym robiłem się głupszy.
    Więc może zapytam tak krótko i poproszę o odpowiedz taką dla laika (jak dla chłopa ;))

    Jak najlepiej skonfigurowac dyski HDD dla TS 439Pro ? szczególni gdy chodzi o bezp. danych
    Jaki Raid włączyć 2 dyskom np. HDD SAMSUNG ASAP HD753LJ 750GB 32MB SATA-2
    czy może lepsza opcja było by dla jakiegoś raidu 3 x takie HDD

    PS:
    Do jakiej najmniejszej ilości dysków można właczyć Raid5 (bo chyba on jest najbezpieczniejszy i ma najmniejsze zwolnienia)
     
  2. jarlath
    Offline

    jarlath Moderator Contributor

    Dołączył:
    12 Grudzień 2008
    Wiadomości:
    246
    Miejscowość:
    Poland, Gliwice
    Local Time:
    03:42
    Oceny:
    +14 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x59 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x59 Pro 1 GbE
    Witam,

    Dla 2 dysków najlepsze dla bezpieczeństwa - mirroring czyli RAID1.
    Do zrobienia RAID5 potrzebujesz co najmniej 3 dysków

    Pozdrawiam
     
  3. Rubin
    Offline

    Rubin Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    14 Luty 2009
    Wiadomości:
    15
    Local Time:
    03:42
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Serdeczne Dzięki :)
     
  4. jaroslawk
    Offline

    jaroslawk Staff Contributor

    Dołączył:
    1 Październik 2008
    Wiadomości:
    275
    Miejscowość:
    Konin
    Local Time:
    04:42
    Oceny:
    +25 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-509 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-509 Pro 1 GbE
  5. jarlath
    Offline

    jarlath Moderator Contributor

    Dołączył:
    12 Grudzień 2008
    Wiadomości:
    246
    Miejscowość:
    Poland, Gliwice
    Local Time:
    03:42
    Oceny:
    +14 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x59 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x59 Pro 1 GbE
    Jeszcze mała dygresja ponieważ na QNAP RAID jest realizowany programowo więc RAID5 może znacznie podwyższyć użycie procesora w trakcie dużych zapisów na dysk. Trzeba by przetestować...

    Pozdrawiam
     
  6. jaroslawk
    Offline

    jaroslawk Staff Contributor

    Dołączył:
    1 Październik 2008
    Wiadomości:
    275
    Miejscowość:
    Konin
    Local Time:
    04:42
    Oceny:
    +25 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-509 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-509 Pro 1 GbE
    W swoim TS509 mam raid 6 i nie zauważyłem jakiś kol wiek problemów z wydajnością.
    Zapraszam na viewtopic.php?f=21&t=315
     
  7. jarlath
    Offline

    jarlath Moderator Contributor

    Dołączył:
    12 Grudzień 2008
    Wiadomości:
    246
    Miejscowość:
    Poland, Gliwice
    Local Time:
    03:42
    Oceny:
    +14 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x59 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x59 Pro 1 GbE
    Może w czasie normalnej pracy to nie widać ale dalej jest to softwareRaid :-( Jak przyjdzie Ci przebudować macierz to da się odczuć. Sam mam mieszane uczucia do RAID5 na QNAP ale to wynika częściowo z tego, że muszę przeanalizować sobie zagadnienie dostępu do danych w przypadku np. (odpukać) padu QNAPA.
     
  8. jaroslawk
    Offline

    jaroslawk Staff Contributor

    Dołączył:
    1 Październik 2008
    Wiadomości:
    275
    Miejscowość:
    Konin
    Local Time:
    04:42
    Oceny:
    +25 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-509 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-509 Pro 1 GbE
    Faktycznie z tym masz rację. Kiedyś robiłem test odbudowy Raid 5, wyjąłem dysk a następnie włożyłem inny pusty. Z tego, co pamiętam dostęp do danych był bardzo ograniczony pod względem wydajnościowym a cała moc obliczeniowa była kierowana do odbudowa danych na wymienionym dysku.
    (test wykonany na TS 509)
     
  9. ZIM
    Offline

    ZIM Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    14 Styczeń 2009
    Wiadomości:
    15
    Local Time:
    03:42
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Tak jest praktycznie zawsze przy odbudowie raidu, spowolnienie wynika zarowno z obciarzenia systemu (obojetnie czy to qnap czy kontroler) ale i z samych dyskow.

    Nawet na profesjolanych macierzach przy odbudowie raidu spada wydajnosc jednostki.



    Pozdrawiam,
     

Poleć tę stronę

  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Odrzuć powiadomienie.