Kłopoty z zapisem plików na TS-509

Dyskusja w 'Hydepark i związane z forum' rozpoczęta przez użytkownika mimimi, 21 Styczeń 2009.

Ładowanie...
  1. mimimi
    Offline

    mimimi Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    17 Styczeń 2009
    Wiadomości:
    29
    Local Time:
    12:48
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-509 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-509 Pro 1 GbE
    Z początku wszystko było fajnie, no ale w końcu się zaczęło...

    Nie było problemów z konfiguracją. Mam 5 dysków połączonych w macierz RAID6 i korzystam z funkcji szyfrowania. Jednak, po zamapowaniu dysku Public jako dysku H: gdy zacząłem przerzucać pliki na mojego NASa (509Pro) zaczęło się.

    1. Najpierw przy kopiowaniu plików dostałem komunikaty z Total Comandera (TC), że dysk jest pełny(???)
    2. Potem był komunikat z TC, że TC nie może zapisać plików bo 'proszę usunąć zabezpieczenie przed zapisem' (???)

    W związku z powyższym pomyślałem sobie, że może mam za długie ścieżki do plików, lub coś tam z kodowaniem polskich znaków. Poskracałem więc ścieżki i zmieniłem kodowanie na takie samo jak mam na stacji TS-101 (Western Europe/Latin1). To kodowanie chodzi dobrze na 101.

    Ale znowu miałem ten sam problem przy kopiowaniu. Tym razem skorzystałem z Windows Explorera (WS). WS tak samo jak TC zamrażał się przy kopiowaniu i na dodatek dwa razy się wywalił z wysłąniem raportu do M$ włącznie.

    Pomyślałem sobie że skopiuję dane bezpośrednio robiąc replikację ze 101 na 509 (generalnie chodzi mi o przegranie moich cennych danych z małego już 101 (750GB) na większego i bezpieczniejszego (RAID6 szyfrowanie) 509. Ale po chwili już miałem w logu 101:

    3.
    Jak spojrzałem na to co się skopiowało na 509 to była tam część plików i katalogów, następnie było tylko drzewo katalogów ale pustych, a większa część katalogów i plików z mojej została nieskopiowana.

    Sprawdziłem więc logi na 509: zupełnie czysto. Zaniepokoiło mnie jednak, ze na wyświetlaczu LCD gdy wybiorę z menu Volume wyświetla mi się RAID6(U). Co to oznacza? miga mi poza tym zielona dioda (ta od zasilania). Wg instrukcji oznacza to, że dyski nie są zainicjalizowane. Hmmm... ale przecież jakoś je widzę i kopiuję na nie przecież. Może to dla tego że właśnie robię dysko test SMART.

    Przypomniało mi się jeszcze, że gdy już założyłem macierz RAID6 to gdy kopiowałem jakieś tam dane, to przy zapisie migały mi tylko diody pierwszych czterech dysków a dioda piątego świeciła ciągle. A powinny chyba wszystkie pięć nieprawdaż?

    Poza tym w logach i statusie 509 wszystko jest OK. Dyski wykryte za pierwszym razem, wszystko elegancko. No i żanych komunikatów o jakichkolwiek błędach. Teraz robię długie testy SMART a potem zrobię poszukiwanie bad blocków na HDD.

    Póki co: jednym słowem POMOCY!!!
     
  2. Krwiak
    Offline

    Krwiak SysOp Administrator

    Dołączył:
    27 Maj 2008
    Wiadomości:
    2 415
    Local Time:
    14:48
    Oceny:
    +10 / 1 / -0
    Followers:
    1
    Hej

    Napisz jaką masz wersję oprogramowania.

    PS. Czasami wystarczy przeinstalować system.

    Pozdrawiam
     
  3. mimimi
    Offline

    mimimi Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    17 Styczeń 2009
    Wiadomości:
    29
    Local Time:
    12:48
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-509 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-509 Pro 1 GbE
    Current firmware version: 2.1.0 Build 0102T

    Dodam, że po nocnych testach SMART, skanowaniu w poszukiwaniu bad sektorów, oraz teście Volumenu RAID6 wszystko wygląda extra. Logi czyściutkie. Tylko, że nie działa...

    Dioda od zasilania miga cały czas: dwa krótkie, długi, dwa krótkie, długi....

    Gdy znów coś próbowałem kopiować otrzymałem komunikat dymek z Windowsa:
     
  4. jaroslawk
    Offline

    jaroslawk Staff Contributor

    Dołączył:
    1 Październik 2008
    Wiadomości:
    275
    Miejscowość:
    Konin
    Local Time:
    14:48
    Oceny:
    +25 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-509 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-509 Pro 1 GbE
    Używam tego samego urządzenia co Ty, tej samej wersji oprogramowania , ale nie posiadam szyfrowania dysków. Urządzenie działa bez problemów. Nie mam pojęcia jak wygląda proces szyfrowania ale może jeszcze dyski w macierzy się nie zsynchronizowały co jest niezbędne dla funkcji szyfrujących. Mój raid 6 na dyskach 250 GB robił się chyba z 3 godziny.
     
  5. mimimi
    Offline

    mimimi Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    17 Styczeń 2009
    Wiadomości:
    29
    Local Time:
    12:48
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-509 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-509 Pro 1 GbE
    Też tak mi się wydaje że to szyfrowanie szwankuje.

    Dyski się zsynchronizowały, trwało to jednak trochę krócej niż u ciebie jarosławk. Chyba ze dwie godziny.

    Jaroslawk, a ile diód Ci miga podczas zapisu na macierz? bo mi tylko 3 lub 4 z 5, a powinny chyba wszystkie.

    Wysłałem dzisiaj oficjalne zapytanie do QNAPa.

    BTW: Fajnego mają laba tam i linię produkcyjną. Byłem u nich w 2006...
     
  6. jaroslawk
    Offline

    jaroslawk Staff Contributor

    Dołączył:
    1 Październik 2008
    Wiadomości:
    275
    Miejscowość:
    Konin
    Local Time:
    14:48
    Oceny:
    +25 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-509 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-509 Pro 1 GbE
    Jeżeli chodzi o diody od HDD to migają różnie. Często miga HDD1, HDD2, nniej HDD3 i HDD4, natomiast HDD5 bardzo rzadko. Co pewien czas następuje zapis informacji na wszystkich i w tym samym czasie migają wszystkie diody LED HDD.
     
  7. mimimi
    Offline

    mimimi Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    17 Styczeń 2009
    Wiadomości:
    29
    Local Time:
    12:48
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-509 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-509 Pro 1 GbE
    [SOLVED] Re: Kłopoty z zapisem plików na TS-509

    To było prostrze niż myślałem. Miałem dwa urządzenia z tum samym adresem IP w sieci... :)
     

Poleć tę stronę