Udzielamy pomocy Kamera IP z innej sieci podpięta do Qnapa-QVR pro -jak?

Discussion in 'Stacja monitoringu' started by grafixonline, Dec 21, 2018.

Loading...
  1. grafixonline
    Offline

    grafixonline Passing Basics Beginner

    Joined:
    Nov 5, 2015
    Messages:
    15
    Local Time:
    1:45 AM
    Ratings:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x31
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x31 1 GbE
    Cześć.
    Mam małą zagwostkę ,jak najlepiej podłączyć się do kamery aby miec w QVR monitoring zarówno tych z domu jak i z zewn. lokalizacji.
    Kamera zainstalowana jest w innej lokalizacji niż serwer qnapa. Jest też w innej sieci.
    Model kamery to hikvision DS-2CD2032

    Pytanie czy lepiej:
    1. Podłączyć się po VPN routerem do serwera qnap w domu? jak wtedy skonfigurować kamerę?
    2. Podpiąć np duckdns do kamery i łączyć się qnapem z nią?

    Dziękuję za sugestie.

    Wersja oprogramowania Firmware: 4.3.5 Build 20181104
    Model serwera: QNAP TS-251B
     
  2. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Joined:
    Apr 5, 2008
    Messages:
    8,810
    Local Time:
    1:45 AM
    Ratings:
    +1,838 / 39 / -9
    Followers:
    38
    QNAP:
    TS-x77
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x77 1 GbE
    Najlepiej bedzie jesli przekierujesz port Web, ONVIF (jesli taki jest dedykowany) i port RTSP. Kamere dodajesz po adresie WAN i przekierowanym porcie. Tak będzie najprościej.

    Ale ... zapytam o jedno. Ta kamera w drugiej sieci jest podlaczona to jakiegos rejestratora czy nie?

    Nie można podłączyć kamery ONVIF do dwóch NVR jednocześnie. Podlaczajac kamere ONVIF do dwoch rejestratorow rozwalisz poprawny zapis według linii czasu. Może żeby było łatwiej toto zrozumi... Rejestrator/NVR wysyła regularnie do kamery aktualny czas według jego strefy czasowej. Po za tym rejestrator/NVR synchronizuje też profil kodeków. Jeśli za tem sa dwa rejestratory i na każdym z nich jest inne ustawienie jakości obrazu to kamera cały czas będzie sie przełączała i rozłaczała nagrywanie To samo z czasem.. jeśli choc czas na serwerze będzie się różnił o 0.5 sekundy względem drugiego rejestratora to odczujesz braki nagrań na linii czasu.
    --- Połączono posty, Dec 21, 2018, Data oryginalnego postu: Dec 21, 2018 ---
    Sorry slownik w telefonie mi świruje ;)
     
  3. grafixonline
    Offline

    grafixonline Passing Basics Beginner

    Joined:
    Nov 5, 2015
    Messages:
    15
    Local Time:
    1:45 AM
    Ratings:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x31
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x31 1 GbE
    RTSP jest na pewno, ale może być z tym pod górkę.
    Kamera jest podpięta tylko do internetu przez upc wifree. Router po wifi łączy się upc i po kablu ethernet+POW podpięta jest kamera.
    Mogę wejść przez appkę androidową i zobaczyć obraz ale za cholerę nie jestem w stanie wbić się do niej po IP który wyświetla mi się serwisie hik-connect.com
     
  4. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Joined:
    Apr 5, 2008
    Messages:
    8,810
    Local Time:
    1:45 AM
    Ratings:
    +1,838 / 39 / -9
    Followers:
    38
    QNAP:
    TS-x77
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x77 1 GbE
    Bo musisz przekierować porty. Za pomocą appki na Androidzie zapewne łączysz się z kamerą po tzw. chmurze P2P (czyli kamera zestawia połęczenie z serwerem pośredniczącym).
     
  5. grafixonline
    Offline

    grafixonline Passing Basics Beginner

    Joined:
    Nov 5, 2015
    Messages:
    15
    Local Time:
    1:45 AM
    Ratings:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x31
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x31 1 GbE
    Święta idą to będzie czas na testy.
    Dam znać co zadziałało.
     
  6. maks87
    Offline

    maks87 System Engineer Q Specialist

    Joined:
    Jul 20, 2012
    Messages:
    162
    Location:
    Warszawa
    Local Time:
    1:45 AM
    Ratings:
    +11 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53A 1 GbE
    Odświeżę taki stary temat i zapytam czy komuś udało się podłączyć do QVR Pro kamerkę IP która jest w innej lokalizacji (a więc i w innej sieci) niż QNAP? Muszę takie coś osiągnąć i pomyślałem właśnie o zestawieniu VPN między tamtą siecią a QNAPem i wtedy dodanie kamery powinno już pójść łatwo (przynajmniej w teorii). Ale to są dodatkowe koszty (musiałbym zakupić do tamtej lokalizacji jakiś router który ma możliwość bycia klientem VPN) więc może jest jakiś prostszy/tańszy sposób na to?