Udzielamy pomocy Karta rozszerzeń QM2 vs 1x m.2 SSD

Discussion in 'Macierz oraz woluminy dyskowe' started by _mareczek, Dec 8, 2019.

Loading...
Tags:
  1. _mareczek
    Offline

    _mareczek Passing Basics Beginner

    Joined:
    Aug 10, 2019
    Messages:
    15
    Local Time:
    6:39 PM
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53Be
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53Be 1 GbE
    Cześć Wszystkim!

    Zastanawiam się nad dwoma kwestiami:
    1.) Czy są jakieś przeciwwskazania by do kart rozszerzeń QM2 instalować tylko 1 sztukę m.2 SSD? Jeśli nie to jak to poprawnie zrobić? Pozbyć się obu fabrycznie zainstalowanych "wydmuszek" i włożyć 1 slot SSD?
    2.) Jak instalować SSDki z takim obrandowaniem/naklejkami?
    awww.purepc.pl_image_artykul_2018_11_07_test_dysku_ssd_corsair4f92433c93f47347d02d47b25f1828cf.
    Naklejać, załączone do QM2, pady na to obrandownie/naklejki?

    Wersja oprogramowania Firmware: 4.4.1.1117 Build 20191109
    Model serwera: QNAP TS-453Be
     
  2. pigers
    Online

    pigers [PowerUser] - nie wiem i nie znam się Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    9,151
    Local Time:
    6:39 PM
    Ratings:
    +1,352 / 36 / -15
    Followers:
    4
    QNAP:
    TS-453 PRO
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-453 PRO 1 GbE
    to tak samo jak w płycie głównej komputera , nie musisz obsadzać wszystkich portów SATA xD
     
  3. _mareczek
    Offline

    _mareczek Passing Basics Beginner

    Joined:
    Aug 10, 2019
    Messages:
    15
    Local Time:
    6:39 PM
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53Be
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53Be 1 GbE
    @pigers@pigers no taaak myślałem, ale QNAPowcem jestem od niedawna i nie chcę popełnić jakiegoś głupiego błędu ;)

    Co z tymi naklejkami? Na yt naklejają bezpośrednio na nie, ale to trochę dziwne...
     
  4. pigers
    Online

    pigers [PowerUser] - nie wiem i nie znam się Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    9,151
    Local Time:
    6:39 PM
    Ratings:
    +1,352 / 36 / -15
    Followers:
    4
    QNAP:
    TS-453 PRO
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-453 PRO 1 GbE
    nie wiem po co je nalepiają ... działa to bez tego
    --- Połączono posty, Dec 8, 2019, Data oryginalnego postu: Dec 8, 2019 ---
    daj linka
     
  5. _mareczek
    Offline

    _mareczek Passing Basics Beginner

    Joined:
    Aug 10, 2019
    Messages:
    15
    Local Time:
    6:39 PM
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53Be
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53Be 1 GbE
    Tutaj (od 1:15) koleś klei na naklejkę:


    Tutaj (od 36:25) też kleją tylko w punkcie styku z radiatorem, ale bezpośrednio na kości.


    Wydaje mi się, że widziałem prezentację, że były obklejane obie strony tymi padami po obu stronach, gość nie zwracał uwagi na to, że nakleja na naklejkę brandingową i po drugiej stronie też na naklejkę, ale ze specyfikacją. Teraz nie mogę znaleźć tego filmiku.
     
  6. pigers
    Online

    pigers [PowerUser] - nie wiem i nie znam się Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    9,151
    Local Time:
    6:39 PM
    Ratings:
    +1,352 / 36 / -15
    Followers:
    4
    QNAP:
    TS-453 PRO
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-453 PRO 1 GbE
    na 1. filmie, te termopady są przyklejone tak że lepiej by było bez nich - pad musi przylegać do elementu grzejącego się , a tam koleżka pacnął go na środek ...
    --- Połączono posty, Dec 8, 2019, Data oryginalnego postu: Dec 8, 2019 ---
    upload_2019-12-8_14-30-37.

    każdy pad ma być przyklejony do kości , tak jak pokazano na 2. filmie
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
  7. Artjablo
    Offline

    Artjablo System Engineer Q Specialist

    Joined:
    Jan 5, 2012
    Messages:
    148
    Local Time:
    6:39 PM
    Ratings:
    +18 / 0 / -1
    Followers:
    0
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    U mnie na początku karta działała tylko z 1 dyskiem ssd i było wszystko ok.
    Naklejki zdjąłem, ponieważ były ograniczeniem przenikalności termicznej.
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
  8. _mareczek
    Offline

    _mareczek Passing Basics Beginner

    Joined:
    Aug 10, 2019
    Messages:
    15
    Local Time:
    6:39 PM
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53Be
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53Be 1 GbE
    Też tak zrobiłem :)

    btw czy zainstalowana karta rozszerzeń nie powinna być widoczna w Panel Sterowania -> Sprzęt -> Karty Rozszerzeń?