Kilka pytań przed zakupem NASa

astonmartin

Entry Technician
Q Associate
1 Wrzesień 2008
37
1
8
QNAP
TS-109/209
Ethernet
1 GbE
Witam.

Mam zamiar zakupić urządzenie Qnap model 109 II lub 209 II. W związku z tym mam kilka pytań.

1. Oba modele o ile dobrze się zorientowałem w temacie nie różnią się sprzętowo, tzn jedyna różnica to możliwość użycia dwóch HDD w 209, wydajność i możliwości są identyczne. Dobrze rozumuję ?

2. 109-ka nie posiada wiatraka w przeciwieństwie do 209, tym samym jego praca jest całkowicie bezgłośna, oczywiście pomijając dźwięki wydawane przez HDD. Powstaje pytanie czy 209 może bezpiecznie pracować z odłączonym wiatrakiem ? Oczywiście zdaję sobie sprawę, że 2xHDD to więcej ciepła, pytanie należy więc rozumieć w ten sposób: czy wiatrak w 209-ce jest tylko ze względu na obecność w obudowie dodatkowego HDD ?

3. W parametrach urządzenia jest podana informacja o obsłudze dysków o maksymalnej pojemności 1000 GB. Czy ta wartość to rzeczywista granica czy można mieć nadzieję, że np. gdy za 2 lata będą dostępne dyski 2TB w ludzkich cenach to będzie można ich użyć ?

4. Jakie ograniczenia dotyczą dysków podłączonych do portów USB względem dysków podłączonych bezpośrednio wewnątrz ? Nie chodzi mi o różnicę prędkości tylko o funkcjonalność, rozumiem że na dysku wewnętrznym można uruchomić wszystkie funkcjonalności urządzenia np serwer www, ftp, udostępnić go w sieci jako dysk sieciowy etc, czy na dysku USB można robić to wszystko ? Innymi słowy czy dysk podłączony pod USB można traktować jak rozszerzenie dostępnej przestrzeni czy łączy się to z licznymi ograniczeniami funkcjonalności na tej przestrzeni ?

5. Czy jest sens zmieniać router 10/100 na jakiś z interfejsem gigabitowym jeśli komputery korzystające z sieci lokalnej, której częścią będzie Qnap łączą się z nią poprzez wireless G ? Chyba nie ale wolę zapytać bo w temacie sieci ekspertem nie jestem.

6. Jakie dyski (najlepiej 1 TB) kupić gdy priorytetem jest cicha praca, jak najmniejsze wydzielanie ciepła a wydajność to sprawa drugo a nawet trzeciorzędna ?

Aby zobaczyć tę odpowiedź, musisz się zalogować lub zarejestrować.

Użytkownicy znaleźli tą stronę używając tych słów:

1. cichy dysk