Dziwna sprawa na ostatniej wersji beta QTS 5.1.0.2348 działam już chyba ok 2 tyg. i wczoraj w nocy też mi się trafiło to "szczęście".
Komunikaty identyczne CPU 0% albo -% (bez wartości), RAM 100%, albo -% też bez żadnych cyferek, działanie interfejsu mocno spowolnione, ale zarówno w Monitorze zasobów jak i HTOP zajętość CPU poniżej 10%, RAM'u poniżej 50%. Wyłączyłem wszystko w App Center, restarcik i ździwko - te same błędy przy czystym AppCenter . Pomyślałem, że może jakieś indeksowanie, albo inne gówno leci którego nie widzę. Było dość późno więc poszedłem spać, może mu przejdzie do rana
Rano bez zmian. Interfejs dalej się ślimaczy, ale pojawiło się nowe ostrzeżenie: "Wolumin systemowy ma status „Odczyt/usuwanie”. Sprawdzam zajętość SSD'ka - 20% na migawki - OK, Zajęte miejsce ok 46% plus wolne ok 80GB powyżej progu ostrzegawczego, a ten mi krzyczy o braku miejsca?
Co to znaczy, gdy wolumin ma status „Odczyt/usuwanie” i co mogę zrobić?
Na dysku wolnego ponad 200GB, a na powyższej stronce piszą o możliwych problemach gdy wolne miejsce spadnie poniżej 32GB, więc mam spory zapas.
Najpierw zauważyłem wywalone migawki tym dysku zamiast ustawionych siedmiu jest tylko jedna i to z dzisiejszej nocy inne wcięło (?), a ta chyba bezużyteczna. Jednym z pomysłów na wolumen ze statusem odczyt/usuwanie było usunięcie niechcianych migawek, a że ta jedyna i tak nie budziła mojego zaufania to ją skasowałem. Restart i czysty system wrócił do żywych. Zaczynam po kolei włączać apki z AppCenter i zauważyłem wywalone kontenery, a dokładniej ich brak. To znaczy na dysku są wszystkie dane i obrazy, ale w Container Station pustka. Kontenerami postanowiłem zająć się później, pewnie jutro. Na razie uruchomiłem wszystkie "moje" apki w AppCenter, w Multimedia Console zobaczyłem brak indeksów i miniatur. Rozpoznawanie twarzy, obiektów i obrazów podobnych również brak. Zaglądam w Zarządzanie zawartością i źródła zawartości - wszystko wyczyszczone.
Obecnie póki co całość działa normalnie, Indeksy i miniatury wygenerowane od nowa, ale musiałem ręcznie pododawać źródła multimediów. Rozpoznawania jeszcze się generują.
Nie wiem co wywaliło system (beta), czy Container Station 3 (również beta), czy też może spowodowały to problemy z fikcyjnym "brakiem miejsca" na dysku systemowym.