Przy piwie Koncepcja serverów pod duza ilosc VM

Discussion in 'Hydepark i związane z forum' started by Mało_ważny_l00ser, Sep 21, 2021.

Loading...
  1. Mało_ważny_l00ser
    Offline

    Mało_ważny_l00ser Guest

    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Czesc,
    Czy temat wydaje sie prosty, aczkolwiek ciekawi mnie czy sa jakies dedykowanie rozwiazania pod taki przypadek jak moj.
    Potrzebuje soft do virtualizacji ktory ogarnie mi jak najmniejszym kosztem ok 2500-3000 VM z debianem/ubutnu w wersji dekstopowej po VNC.
    I teraz pytanie jest takie, jak to sensownie zoptymalizowac. Dodam tylko ze VM sa uzywane sporadycznie, bedzie dochodzilo do sytuacji ze 60-70% tych VM nie bedzie nawet uzywana w ciagu tygodnia/miesiaca... Ale w razie W, dostep do nich musi byc.

    Czy sa jakies metody usypiania takich VM?
    Jak podejsc do tego tematu przy tak duzej skali?

    Jak macie jakies propozycje technologiczne ktore tutaj moga pomoc, prosze o porade ;)
     
  2. pigers
    Offline

    pigers Nie wiem, nie znam się!Podobno wiesz lepiej! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    12,277
    Local Time:
    7:53 AM
    Ratings:
    +1,942 / 43 / -25
    Followers:
    8
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    100 GbE
    null 100 GbE
    oVirt
     
  3. Mało_ważny_l00ser
    Offline

    Mało_ważny_l00ser Guest

    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Ok, i w czym to ma przewage vs VMvare, KVM, proxmox?
    Jaka technologia/ficzer pozwala zoptymalizowac to co chce uzyskac?
     
  4. jerry1333
    Offline

    jerry1333 System Engineer Q Specialist

    Joined:
    Oct 9, 2019
    Messages:
    186
    Local Time:
    7:53 AM
    Ratings:
    +92 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53Be
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53Be 1 GbE
    Te 2500-3000 VM to raczej nie na jednym hoście chcesz robić?
    VMWare podaje maks ok. 300 VM / host, nie wiem jak inne (może HyperV? :D)
    Zakładając 4GB ramu dla VMki (bo chcesz desktopa i jeszcze vnc i pewnie żeby to jakoś sensownie działało) = 11TB ramu no i miejsce na dysku aby wszystkie pomieścić (~10GB czysta instalka debiana z desktopem) = ~30TB miejsca - ładnie.

    W VMWare jak nie zrobisz rezerwacji ramu i proca to działa to nieźle (nawet wirtualka z Windowsem nie blokuje całego przypisania do VM tylko tyle ile faktycznie używa system).
    Zrzut ekranu 2021-09-21 192419.
     
    • Przyjaciel Przyjaciel x 2
  5. pigers
    Offline

    pigers Nie wiem, nie znam się!Podobno wiesz lepiej! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    12,277
    Local Time:
    7:53 AM
    Ratings:
    +1,942 / 43 / -25
    Followers:
    8
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    100 GbE
    null 100 GbE
    @jerry1333@jerry1333 - ty liczysz na to że o de-duplikacji słyszeli, albo memory sharing ? :O
     
  6. Mało_ważny_l00ser
    Offline

    Mało_ważny_l00ser Guest

    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    VMvare odpada ze wzgledu na $$.
    Ofc ze nie na jednym hoscie.
     
  7. pigers
    Offline

    pigers Nie wiem, nie znam się!Podobno wiesz lepiej! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    12,277
    Local Time:
    7:53 AM
    Ratings:
    +1,942 / 43 / -25
    Followers:
    8
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    100 GbE
    null 100 GbE
    • Lubię to! Lubię to! x 2
  8. Mało_ważny_l00ser
    Offline

    Mało_ważny_l00ser Guest

    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Nie mowie o odwaleniu roboty, tylko wskazaniu koncepcji, ewentulanie pokierowania gdzie moge znalesc takie informacje, przyklady, nazwy technologii ktore mi w tym pomoga :p
     
  9. jerry1333
    Offline

    jerry1333 System Engineer Q Specialist

    Joined:
    Oct 9, 2019
    Messages:
    186
    Local Time:
    7:53 AM
    Ratings:
    +92 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53Be
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53Be 1 GbE
    A to ty masz to robić? Zlecasz firmie, ma działać tak i tak i niech szukają rozwiązania :p
     
  10. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Joined:
    Apr 5, 2008
    Messages:
    8,947
    Local Time:
    7:53 AM
    Ratings:
    +1,883 / 40 / -9
    Followers:
    39
    QNAP:
    TS-x77
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x77 1 GbE
    exactly!!!!!
     
  11. Mało_ważny_l00ser
    Offline

    Mało_ważny_l00ser Guest

    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Ja tylko pytam o ewentualna koncepcje takiego czegos ;)
    No w gre wchodzi kilka/nascie/dziesiat serverow, hardware nie jest tu problemem.
     
  12. pigers
    Offline

    pigers Nie wiem, nie znam się!Podobno wiesz lepiej! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    12,277
    Local Time:
    7:53 AM
    Ratings:
    +1,942 / 43 / -25
    Followers:
    8
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    100 GbE
    null 100 GbE
    firma wciśnie vmware na 80%
     
  13. jerry1333
    Offline

    jerry1333 System Engineer Q Specialist

    Joined:
    Oct 9, 2019
    Messages:
    186
    Local Time:
    7:53 AM
    Ratings:
    +92 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53Be
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53Be 1 GbE
    No nie wiem co tu konceptować, moje doświadczenie praktyczne kończy się na dwóch serwerach z vmware spiętych vcenterem.

    Wg. mnie bardziej będzie cię interesowała optymalizacja osu w wirtualce - aby zużywały jak najmniej zasobów w idlu.
     
    • Zgadzam się! Zgadzam się! x 1
  14. pigers
    Offline

    pigers Nie wiem, nie znam się!Podobno wiesz lepiej! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    12,277
    Local Time:
    7:53 AM
    Ratings:
    +1,942 / 43 / -25
    Followers:
    8
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    100 GbE
    null 100 GbE
    ja służbowo bym odpalił tutaj MCSa od Citrixa - ale to raczej nie ma zastosowania tutaj
    tylko po grzyba 3k VMek .. - nawet moja korpo nie ma ich tyle .. ledwo 1800 ...
     
    • Zgadzam się! Zgadzam się! x 1
  15. Mało_ważny_l00ser
    Offline

    Mało_ważny_l00ser Guest

    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    I wlasnie to jest powod dlaczego zrezygnowali z VMware -.-

    Po drugie to nie jest odpowiedz na moje pytanie :)