Pomoc Kontroler domeny na Qnap + zdalny pulpit Windows

PiracyOEM

Passing Basics
Beginner
16 Wrzesień 2016
14
1
43
51
QNAP
TS-x51
Ethernet
1 GbE
Jest to pytanie z pogranicza wiedzy n.t. systemu Windows i Qnap. Mam skonfigurowany kontroler domeny na Qnap i mogę się zalogować do domeny z testowego PC. Czy istnieje możliwość logowania się na pulpit zdalny tego PC podając poświadczenia z kontrolera domeny? Chodzi o sytuację w której loguję się z jakiegoś innego PC do PC połączonego do domeny skonfigurowanej na QNAP. Czy użytkownik domeny musi należeć do jakiejś grupy w domenie, ew. czy na komputerze PC (członek domeny na Qnap) muszą być dokonane jakieś wpisy w zasadach grupy (policy editor, gpedit.msc itp)? W przypadku konta lokalnego, aby można było zalogować się do zdalnego pulpitu dany użytkownik musi należeć do grupy lokalnej "Administratorzy" lub "Użytkownicy pulpitu zdalnego" (bądź innej grupy, na którą wskazują zasady grupy). Czy ktoś tego próbował i ma doświadczenie?

Tak jak pisałem, wpuszcza użytkowników lokalnych grup "Administratorzy" lub "Użytkownicy pulpitu zdalnego" (i inni wpisani do zasad grupy), ale mi chodzi o zalogowanie się użytkownikiem domenowym, a nie lokalnym. To jest właśnie mój problem.

Ok, co prawda filmik dotyczył dodawania użytkowników lokalnych do grupy użytkowników zdalnych, ale naprowadził mnie na właściwy tor. Dziękuję za szybką pomoc - logowanie na zdalny pulpit użytkownikiem domenowym już działa !(y)

Nie chciałem dodać do grupy użytkowników zdalnych użytkownika lokalnego, bo nie taki był problem, więc uruchomiłem poleceniem "control userpasswords2" okno zarządzania użytkownikami Windows i tam dodałem użytkownikadomenowego podając domenę i nazwę użytkownika, przy czym podawałem domena.local\testuser, natomiast zostało to zastąpione po wpisaniu na domena\testuser. Dodatkowo przy tej operacji należało podać poświadczenia admina domeny. Operacja nie jest natychmiastowa - trzeba chwilę poczekać. Co ciekawe, na Qnapie istnieje grupa "Remote desktop users", do której przedmiotowy użytkownik nie był przypisany. Spróbuję się jeszcze pobawić nowym użytkownikiem i dodam go do tej grupy bezpośrednio na kontrolerze domeny. Szukam jeszcze możliwości nadawania opisu użytkowników domeny, które będą pojawiały się zamiast loginów po zalogowaniu do Windows (np. Jan Kowalski zamiast j.kowalski). W przypadku kont lokalnych nie ma problemu, ale na kontrolerze domeny Qnap nie widziałem pola, które by dawało taką możliwość.

tldr:
na komputerze który ma udostępniać Pulpit zdalny , do lokalnej grupy "Użytkownicy pulpitu zdalnego" należy dodać konto/grupe z domeny

1736332910070.png

PS:
1. Mając pełną funkcjonalność domeny (M$ pozdrawia) - można to zrealizować tworzą odpowiednią politykę w group policy. Wtedy to domena kontroluje kto ma dostęp i na czym do zdalnego pulpitu
2. Kontroler domeny też jest komputerem, wiec naturalnie będzie miał on tez swoją grupę "Remote Desktop users".
3. Szukasz "Display Name".

Jest tylko opis, który raczej nie jest tożsamy z "Display name" (wcześniej sprawdzałem).
Wiem, że AD M$ ma znacznie większe możliwości, ale na razie jest tylko Qnap.

Załączniki

• add_user.png
    add_user.png
    17,6 KB · Wyświetleń: 3