Kopiowanie poprzez MC (Midnight Commander).

Dyskusja w 'Udostępnianie plików, folderów i drukarek' rozpoczęta przez użytkownika xMichalx, 13 Lipiec 2008.

Ładowanie...
  1. xMichalx
    Offline

    xMichalx Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    22 Czerwiec 2008
    Wiadomości:
    12
    Local Time:
    04:46
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Witajcie!
    Chce skopiowac dane pomiedzy dwoma QNAPami (z 101 do 409). Nie chce przepuszczac tego przez cala siec i osobny komputer. Wymyslilem ze zainstaluje na jednym z nich MC i z niego to zapuszcze cale kopiowanie.
    Nie chce instalowac calych paczek (dodatkow) - wole skopiowac sobie do jakiegos katalogu pliki MC i odpalic.
    Gdzie znajde pliki z MC?
    Czy jest inny sposob szybkiego kopiowania miedzy QNAPami?

    Michal

    P.S.
    Wlasnie wymyslilem ze jak cos to jeszcze moge wyciagnac dysk z 101 i podlacze go poprzez USB do 409. Ale to juz rozbieranie QNAPa i nie nadaje sie do kilkudyskowych ukladow.
     
  2. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 032
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    04:46
    Oceny:
    +1 339 / 30 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    nie odczytasz dysku z TS-101 poprzez podlaczenie go do USB do TS-409
    mc znajduje sie w /opt/bin
    ale wymaga jeszcze kilku bibliotek...

    najlepiej na TS-409 zainstaluj paczke Optware przez QPKG
    automatycznie zainstaluje sie MC
    polacz sie na konsole i odpal mc
    z MC polacz sie poprzez ftp na TS-101
     
  3. xMichalx
    Offline

    xMichalx Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    22 Czerwiec 2008
    Wiadomości:
    12
    Local Time:
    04:46
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Dysk <=> USB
    ...faktycznie-zapomnialem ze to linuch :D i nie bedzie widoczny jak FATxx!

    /opt/bin...cos nie widze nawet katalogu /bin w /opt, a co dopiero pliki mc. Moze pojawia sie po instalacji QPKG, ale jak pisalem wczesniej nie chce nic dodatkowego instalowac (chce miec stabilny, "goly" firmware) tak by w przyszlosci nie miec problemu z uaktualnieniami. :)

    A czy mozesz spakowac /opt/bin i gdzies wrzucic?
    Ja dopiero w polowie tygodnia bede mogl poprobowac i pobawic sie z mc na QNAPie - a bylo by to chyba gotowe rozwiazanie typu rozpakuj w katalogu i kozystaj!
    Pozdrawiam
    Michal

    P.S.
    Mozna sprobowac przygotowac 2 wersje - minimum i max (podstawowe pliki lub z dodatkami :D )
     
  4. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 032
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    04:46
    Oceny:
    +1 339 / 30 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    nie :)
    instaluj Optware ale to juz!! Optware jest robione przez zespol QNAP'a ;)

    Wiec jesli zainstalujesz Optware QPKG - nie ma mozliwosci zebys mial w przyszlosci problemy z QNAP'em
    po instalacji i uruchomieniu Optware
    pojawia Ci sie katalogi w /opt :)
     
  5. xMichalx
    Offline

    xMichalx Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    22 Czerwiec 2008
    Wiadomości:
    12
    Local Time:
    04:46
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    TAK JEST !!!! :D <brawo> juz instaluje....

    ...a teraz prosze jeszcze o szybki wykladzik co jeszcze zyskam poza MC ?
    MC to okolo 1Mb, a instalka ma 6,5Mb co robi reszta z MOIM systemem/dyskami?
    Pozdrawiam
    Michal
     
  6. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 032
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    04:46
    Oceny:
    +1 339 / 30 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    instaluje odpowiednie srodowisko linuxowe na ktorym jest odpalany MC
     

Poleć tę stronę

Użytkownicy znaleźli te stronę szukając słów:

  1. midnight coander dysk sieciowy