Który model serwera QNAP wybrać?

R

rosa

Guest
Proszę o radę. Zastanawiam się nad kupnem jednego z nasów Qnap. Biorę pod uwagę następujące modele:

TS-251, TS-251C i HS-251.

Moje potrzeby:

Kopia zapasowa (Time Machine i PC)

Muzyka (także z wykorzystaniem iTunes).

Filmy. Na urządzeniach przenośnych (głównie Apple), ale także na TV Sony (żaden SMART, zwykły monitor).

Zdjęcia – przechowywanie i udostępnianie zdjęć, także na urządzeniach mobilnych.

Podsumowując – funkcje rozrywkowo-multimedialne równie ważne jak backup i przechowywanie. Nie jestem zaawansowanym programistą więc, pewnie 90% funkcji nasa nie wykorzystam i to nie jest dla mnie najważniejsze.

Z tego co widzę, funkcjonalności i parametry techniczne wszystkich trzech nasów są takie same (pomijając jakieś drobne rzeczy). I teraz pytania.

1. Czym się różni TS-251 od TS-251C poza wyglądem i ceną. Różnica kilkuset złotych w cenie sugeruje, że różnica jest i nie chodzi tylko o wygląd L.

2. HS-251 lepiej wygląda, rozważam opcję postawienia nasa w szafce rtv i wówczas ten model byłby niezły, ale to nie jest priorytet.

3. Jednym z ważnych powodów wyboru qnapa jest wejście HDMI – tak aby wykorzystać TV w razie potrzeby bez użycia apple TV (który posiadam) i bezpośrednio oglądać na TV filmy. Mam pytanie jak to działa, bo znalazłem taką recenzję podsyłam link:

http://www.morele.net/serwer-plikow-qnap-hs-251-2g-698592/#div4

Użytkownik pisze tu o problemach z odtwarzaniem mediów właśnie przez HDMI. Czy ktoś wie, czy to kwestia konfiguracji, albo czy ten problem występuje także w TS-251 i TS-251C?

4. Dźwięk jest (jeśli się nie mylę) przekazywany przez HDMI do telewizora. Ja na codzień używam wzmacniacza (mam do niego podpięty tuner satelitarny i apple TV). Czy będę mógł jakoś przekazać dźwięk bezpośrednio do wzmacniacza z qnapa? Wzmacniacz nie jest najnowszy i ma tylko wyjścia typu cinch, koaxialne i optyczne, z kolei w qnapie jest tylko (oprócz HDMI) RJ-45 i usb. No chyba, że rozwiązaniem będzie taki konwerter:

Konwerter Conrad, HDMI => VGA + SPDIF, YPbPr + SPDIF, 2 x cinch - Audio/wideo, konwerter HDMI

Zakładając, że on daje odpowiednią rozdzielczość obrazu i jakość dźwięku Jeśli go dobrze rozumiem konwerter dzieli sygnał z HDMI na audio i wideo i daje możliwość użycia różnych wejść w TV i wzmacniaczu.

5. W tej chwili używam chmury apple do muzyki (itunes match), często wykorzystuję ją tak, że właśnie apple tv ma bezpośredni dostęp do mojej biblioteki i słucham muzyki z chmury via apple TV przez mój wzmacniacz. Czy po przejściu na nasa qnap będę miał możliwość słuchania muzyki z serwera nas przez wzmacniacz? Z tego co wiem, nie ma on (nas) dedykowanego wyjścia audio. Jest sposób na ominięcie tego: czyli itunes na macu, air play do apple tv i na wzmacniacz, ale to jest naokoło – słuchanie muzyki bezpośrednio z serwera byłoby lepszym rozwiązaniem.

6. No i ostatnie związane z tym pytanie – mam zamiar stworzyć na dysku kolekcję muzyki w plikach bezstratnych – czy karta dźwiękowa nie spowoduje ograniczenia w brzmieniu muzyki przy przesyłaniu jej do wzmacniacza (nie mówię tutaj o strumieniowaniu do urządzeń przenośnych, bo tutaj oczywiście nie będę słuchał plików po kilkadziesiąt MB).

I jeszcze dwa pytanie dodatkowe:

7. Czy jest oprogramowanie qnapa dla windows phone?

8. Czy istnieje odpowiednik programu do wizytówek, takie jak jest w S (CARDav server).

9. I ostatnie pytanie: gdzie znajdę jakieś samouczki, instrukcje tutoriale pokazujące konfigurację poszczególnych usług – tak, żeby nie zawracać głowy każdym drobiazgiem.
pozdrawiam

Aby zobaczyć tę odpowiedź, musisz się zalogować lub zarejestrować.