Który NAS do domu - 251/251a/251+

Boger

Passing Basics
Beginner
1 Listopad 2016
5
0
1
44
QNAP
TS-x51
Ethernet
1 GbE
Cześć,
pytanie jak w temacie.

Szerszy kontekst - kupiłem już TS-251 i generalnie jestem bardzo zadowolony, jednak zastanawiam się jeszcze czy go nie oddać, a w to miejsce nie kupić któregoś z dwóch podanych przeze mnie modeli. Dopłata do TS-251a to 120 zł, a do 251+ - 420 zł.

W NAS mam włożone 2 dyski WD RED 3TB działające w RAID 1. Do tego, w celu ochrony przed wyłączeniami prądu, zamówiłem już APC CS 350 z zamiarem ustawienia NAS'a, żeby zamykał się po 5 minutach od wyłączenia prądu. Co prawda przez ostatnie 5 lat miałem bodajże jedną albo dwie przerwy w dostawie, ale lepiej nie ryzykować.

Potrzeby:
- trzymanie na nim ważnych danych w RAID 1 (+ co jakiś czas dodatkowy "ręczny" backup na dysk zewnętrzny trzymany w szafie)
- serwer multimediów - przede wszystkim filmy;
- odtwarzam na dedykowanych playerach:
- w salonie NVidia Shield TV - łyka wszystko, włącznie z x265 i 4k - odtwarzam na Kodi;
- w sypialni Raspberry PI z Kodi - na nim odtwarzam tylko bajki dla dzieci i jakieś seriale (żadnych "poważnych" plików z dużym bitrate >15 Mbps i dźwiękiem HD 7.1)- max "zwykłe" fhd
- klient torrent - transsmision

Na tą chwilę nie przewiduję wykorzystywania transkodowania - jedyne co przychodzi mi do głowy to wypuszczanie sporadycznie streamingu na telefon lub tablet - ale to wtedy transkodowanie do jakichś 720p w zupełności wystarczy.
Wirtualizacja - być może kiedyś coś postawię, ale na tą chwilę nie mam takiej potrzeby.

Osobiście rozważam następujące warianty:
1. zostawić ts-251 1GB i jeżeli zobaczę, że brakuje mi pamięci (patrz potrzeby) to dokupić do niego 4 GB pamięci w jednej kości (zostawić jeden slot wolny na przyszłość) = jakieś 130 zł;
2. wymienić ts-251 1GB na ts-251a 2GB - pod warunkiem, że ten N3060 jest szybszy od J1800? = dopłata 110 zł więc znośnie;
3. wymienić ts-251 1GB na 251+ 2 GB - nie wiem tylko czy potrzebny mi 4 rdzeniowy procesor jeżeli nie przewiduję transkodowania. Tutaj dopłata to 420 zł, czyli sporo.

Aha, NAS docelowo ma stać na strychu więc piloty, HDMI i 2dB głośności mniej, nie mają dla mnie znaczenia.

Co o tym myślicie? To mój pierwszy NAS więc nie wiem jeszcze czego rzeczywiście potrzebuję. Będę wdzięczny za pomoc :)

EDIT: No zobaczcie, w Proline jest fajna promocja na zestaw Qnap TS-251+ i UPS - 1400 zł za komplet: Serwer plików QNAP TS-251 -2G 2-bay TurboNAS, SATA 6G, Celeron 2.0G quad-core, 2G RAM, 2xGbE LAN, 2xUSB 3.0, HDMI UPS CyberPower DX650E-FR | ProLine.pl . UPS jest wart jakieś 250-300 zł więc ten 251+ wychodzi około 1150 zł. Taniej nigdzie się nie znajdzie...

Aby zobaczyć tę odpowiedź, musisz się zalogować lub zarejestrować.