Pomoc Migracja danych TS-410U do TS-412U i utrata danych

Discussion in 'Macierz oraz woluminy dyskowe' started by PawelL, Dec 17, 2018.

Loading...
  1. PawelL
    Offline

    PawelL Nowy użytkownik Noobie

    Joined:
    Aug 9, 2017
    Messages:
    6
    Local Time:
    10:37 PM
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    100 GbE
    null 100 GbE
    Witam wszystkich.

    Na początku pragnę się ukamienować, skarcić itd itp...

    Przełożyłem dyski (RAID5) z TS-410U do TS-412U - oczywiście 1 do 1 i odpaliłem TS-412. TS-412 po blisko 30 minutach w dalszym ciągu nie był widoczny w Qfinder więc (błąd 1?) wyłączyłem go wysunąłem dyski i odpaliłem bez dysków. Po kilku minutach TS-412 pojawił się w QFinderze i możliwe było odpalenie zarządzania przez WWW. Po wsunięciu dysków w zarządzaniu pojawiła się informacja, że na dyskach jest FW w innej wersji niż we flashu i musi zostać zaktualizowany dając mi do wyboru dwie opcje:
    1. Przywrócenie ustawień fabrycznych (w opisie informacja, że nie powoduje utraty danych)
    2. Inicjalizacja dysków
    Oczywiście wybrałem opcję nr 1 (błąd 2?), następnie kazał wskazać plik z FW do aktualizacji (wskazałem taki, jaki był na TS-412) i zaczął się aktualizować. Po restarcie uruchomił w konfiguracji fabrycznej - bez RAIDu :-(

    Czy jest jakaś szansa na odzyskanie danych - dyski nie były inicjowane i nie był zakładany wolumin?

    Przeglądając forum (to i inne) zastosowałem rozwiązanie z tego wątku: array recovery commands - QNAP NAS Community Forum

    Jak widać nie pomogło...

    Kopii danych nie mam (nie były to dane dla użytkowników, ale fajnie gdyby były), chwilę wcześniej robiłem migrację z TS-412U do TS-873U-RP i poszło bez problemu (straciłem tylko ustawienia sieciowe) więc migrację TS-410U do TS-412U zrobiłem na pewniaka...

    FW TS-410U: 4.2.6 (20180829)
    FW TS-412U: 4.3.3.0724 (20181029)

    Pozdrawiam.