Udzielamy pomocy Migracja RAID1 na pojedynczy dysk

Discussion in 'Macierz oraz woluminy dyskowe' started by cajar, Dec 10, 2018.

Loading...
  1. cajar
    Offline

    cajar System Engineer Q Specialist

    Joined:
    Jan 23, 2017
    Messages:
    120
    Local Time:
    10:59 AM
    Ratings:
    +13 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TVS-x73
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x73 1 GbE
    Cześć :)

    W moim NAS partycja systemowa oraz katalogi home userów są na dwóch dyskach HDD w RAID1.
    Planuję następującą migrację:
    - system przenieść na pojedynczy nowy dysk SSD
    - katalogi home przenieść na pojedynczy nowy dysk HDD (lub nowy RAID1 - tego jeszcze nie wiem)

    Czy cała operacja jest wykonalna z poziomu UI?
    Czego na pewno chciałbym uniknąć to stawianie i konfigurowanie NASa od zera.
     
  2. pigers
    Offline

    pigers Do NOT CARE - always ask Silas ! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    11,620
    Local Time:
    10:59 AM
    Ratings:
    +1,821 / 41 / -21
    Followers:
    8
    QNAP:
    TS-653D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-653D 1 GbE
    i tak będziesz musiał
    z gui nie poczarujesz za dużo.
     
  3. cajar
    Offline

    cajar System Engineer Q Specialist

    Joined:
    Jan 23, 2017
    Messages:
    120
    Local Time:
    10:59 AM
    Ratings:
    +13 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TVS-x73
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x73 1 GbE
    Czyli nie da się w żaden sposób przemigrować ani systemu ani katalogu home na inne dyski? Bo z tego co googlałem po zagranicznych forach - nie da się. A opcja zmiany dysku przypisanego do /home (z poziomu GUI) - po prostu kasuje stary home i tworzy nowy, bez przenoszenia danych.
     
  4. pigers
    Offline

    pigers Do NOT CARE - always ask Silas ! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    11,620
    Local Time:
    10:59 AM
    Ratings:
    +1,821 / 41 / -21
    Followers:
    8
    QNAP:
    TS-653D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-653D 1 GbE
    normalne zachowanie - po prostu zrób kopię i przeinstaluj nasa na nowo.
     
  5. cajar
    Offline

    cajar System Engineer Q Specialist

    Joined:
    Jan 23, 2017
    Messages:
    120
    Local Time:
    10:59 AM
    Ratings:
    +13 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TVS-x73
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x73 1 GbE
    Jaką kopię zrobić? Masz na myśli kopię ustawień? Czy po prostu ręcznie zrobić kopię danych, a później je z palca przywrócić na miejsce?
     
  6. pigers
    Offline

    pigers Do NOT CARE - always ask Silas ! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    11,620
    Local Time:
    10:59 AM
    Ratings:
    +1,821 / 41 / -21
    Followers:
    8
    QNAP:
    TS-653D
    Ethernet:
    1 GbE
  7. cajar
    Offline

    cajar System Engineer Q Specialist

    Joined:
    Jan 23, 2017
    Messages:
    120
    Local Time:
    10:59 AM
    Ratings:
    +13 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TVS-x73
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x73 1 GbE
    Ale czy ta kopia nie zawiera również informacji o dyskach i RAID? Bo to może być problem.
     
  8. pigers
    Offline

    pigers Do NOT CARE - always ask Silas ! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    11,620
    Local Time:
    10:59 AM
    Ratings:
    +1,821 / 41 / -21
    Followers:
    8
    QNAP:
    TS-653D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-653D 1 GbE
    niet - to jest czytane z dysków/raidów ad hoc