migracja systemu

Discussion in 'Przed zakupem...' started by byeung, Oct 29, 2018.

Loading...
Tags:
  1. byeung
    Offline

    byeung Nowy użytkownik Noobie

    Joined:
    Oct 22, 2018
    Messages:
    6
    Local Time:
    10:24 AM
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Witam
    podjąłem decyzję o kupnie TS-653B
    Pierwotnie chciałbym kupić Qnap'a oraz HDD, w przyszłości rozszerzyć go o kartę QM2-2S10G1T lub QM2-2P10G1T
    Czy istnieje możliwość bezinwazyjnej migracji systemu operacyjnego oraz VMek z HDD na nową kartę SSD, czy całą macierz bedzie trzeba zaorać i postawić od nowa ?
     
  2. pigers
    Offline

    pigers Do NOT CARE - always ask Silas ! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    11,620
    Local Time:
    10:24 AM
    Ratings:
    +1,821 / 41 / -21
    Followers:
    8
    QNAP:
    TS-653D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-653D 1 GbE
  3. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Joined:
    Apr 5, 2008
    Messages:
    8,834
    Local Time:
    10:24 AM
    Ratings:
    +1,847 / 39 / -9
    Followers:
    38
    QNAP:
    TS-x77
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x77 1 GbE
    VMeki łatwo przeniesiesz. System musisz postawic na SSD od nowa :)
     
  4. byeung
    Offline

    byeung Nowy użytkownik Noobie

    Joined:
    Oct 22, 2018
    Messages:
    6
    Local Time:
    10:24 AM
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Dzięki Mariusz, a co z najważniejszym, czyli dane na RAID5 ? Przeżyją taką operację, czy trzeba będzie po postawieniu systemu RAID stawiać na nowo ?

    Czy w ogóle ma sens kupowanie tych kart (w sumie to ok 1/3 ceny samego QNAPa, wiec tanio nie jest....)
     
  5. whitemax
    Offline

    whitemax Systems Admin... Q's Expert

    Joined:
    Apr 23, 2014
    Messages:
    233
    Location:
    Praga, Warszawa, Poland
    Local Time:
    10:24 AM
    Ratings:
    +54 / 1 / -2
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x70 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 Pro 1 GbE
    Nie wiem czy się podłączyć pod ten temat, ale w sumie jestem w temacie.

    Zakupiłem właśnie kartę QM2-2S10G1T do tego dwa dyski SSD CT500MX500SSD4 po 500GB każdy.
    Jeden chcę żeby pracował jako systemowy, a drugi pod cache ogólnie dla systemu.
    Dane mam na RAID 5 na 3 dyskach i jeden dysk SSD w kieszeni z systemem, z którego system chcę przenieść na SSD na karcie, i dołożyć 4 dysk do RAID5

    Problem póki co mam sprzętowy. System wykrył kartę, ale nie widzi dysków SSD na niej :-(
    Karta na pewno jest na zwykłe dyski SSD, a nie NVMe. Wg listy kompatybilości QNAPA te dyski powinny działać: CT500MX500SSD4

    Pomocy! Hilfe! :'(

    Screen Shot 2018-12-03 at 22.31.57. Screen Shot 2018-12-03 at 22.45.36.
     
  6. pigers
    Offline

    pigers Do NOT CARE - always ask Silas ! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    11,620
    Local Time:
    10:24 AM
    Ratings:
    +1,821 / 41 / -21
    Followers:
    8
    QNAP:
    TS-653D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-653D 1 GbE
    a jak rozwiniesz MÓJ NAS ? ;)
    --- Połączono posty, Dec 3, 2018, Data oryginalnego postu: Dec 3, 2018 ---
    upload_2018-12-3_23-4-26.
     
  7. whitemax
    Offline

    whitemax Systems Admin... Q's Expert

    Joined:
    Apr 23, 2014
    Messages:
    233
    Location:
    Praga, Warszawa, Poland
    Local Time:
    10:24 AM
    Ratings:
    +54 / 1 / -2
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x70 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 Pro 1 GbE
    Nie widzi dysków i tyle, @Silas Mariusz@Silas Mariusz mi chyba potrzeba, bo on takie dziadostwo ma u siebie :Dumny:
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1